Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Svi na skijanje

Jeftinija Italija odvlači Hrvate iz austrijskih skijališta

skijanje
Foto: Daniel Kasap/PIXSELL
05.01.2014.
u 09:19

Među stotinjak tisuća Hrvata koji su od ovog vikenda na zimovanju i četiri su člana Vlade. Po četiri dana godišnjeg, u tjednu kad Hrvati masovno odlaze na skijanje, uzeli su, kako doznajemo, prva potpredsjednica Vlade Vesna Pusić te ministri Mirando Mrsić, Orsat Miljenić i Mihael Zmajlović.

Među stotinjak tisuća Hrvata koji su od ovog vikenda na zimovanju i četiri su člana Vlade. Po četiri dana godišnjeg, u tjednu kad Hrvati masovno odlaze na skijanje, uzeli su, kako doznajemo, prva potpredsjednica Vlade Vesna Pusić te ministri Mirando Mrsić, Orsat Miljenić i Mihael Zmajlović. Za ministre se zna da su s obiteljima izabrali austrijska skijališta, kao uostalom i četrdesetak posto svih hrvatskih skijaša, a odredište V. Pusić ne zna, kako kaže, ni njezina glasnogovornica.

U austrijskim zimovalištima bi, međutim, ove sezone gosti s hrvatskim putovnicama opet mogli biti mrvicu malobrojniji nego prethodnih sezona. Naime, u zimi 2011./2012. u Austriji je skijalo 3,4 posto manje Hrvata nego prethodne sezone, a već je i tu prethodnu obilježio minus od 1,3 posto (te zime u Austriji je skijalo nešto manje od 72.000 Hrvata). Iako su skijaši jedna od žilavijih skupina i ne osipaju se masovno ni u vrijeme krize, neki su ipak morali promijeniti navike i hotelski smještaj zamijeniti jeftinijim apartmanskim ili promijeniti i odredište. Posljednje dvije godine Italija nešto nižim cijenama otima hrvatske goste Austriji. Te dvije zemlje nadmeću se, inače, na hrvatskom tržištu za poziciju broja jedan. Iako skijaši iz Hrvatske, osim u tjednu školskih praznika, nisu masovni gosti na tamošnjim skijalištima. U Austriji, recimo, ostvaruju 250.000 noćenja, što je samo 0,5 posto noćenja u toj zemlji.

- Skijaši jesu među najvjernijim putnicima, ali za mnoge su 10-15 posto niže cijene u Italiji od austrijskih bile presudne. Skijanje se, inače, prodaje otprilike kao i lani, a još podosta zaostajemo za predkriznim vremenima - kaže Ivan Pukšar iz Kompasa.

Skijaše u Austriji i Italiji čeka dovoljno snijega, što prirodnog, što umjetnog, dok se neka slovenska skijališta još nisu zabijeljela.

>> Pripremite se za odlazak na skijanje – kazna može biti i 5000 eura

Komentara 6

DU
Deleted user
11:46 05.01.2014.

Jako me zabolje ona stvar što su Pusićka, Mrsić, MIljenić i Zmajlović otIšli na skijanje u Austriju. Hrvatska bi bila na velikom dobitku kad se to četvero "državnika" više ne bi vratilo u nju. Ali nisam siguran bi li Austrija imala kakve koristi od njihova ostanka u njoj.

Avatar Hazl113
Hazl113
10:09 05.01.2014.

U što kukamo da nam je loše, a ima se, ima.

Avatar Sunčica
Sunčica
13:16 05.01.2014.

ne razumijem zašto stalno kukaju da nemaju, a mogu si priuštiti skijanje u siječnju...u Italiji nakon globalne krize koja je započela 2008. godine većina ljudi ide na skijanje u ožujku, kad su cijene upola niže...ma Hrvatska je bogatija i od mnogih zapadnih zemalja, a sva ta kuknjava je lažna

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije