Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 61
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'žrtve nerada vlade'

Radnici MID-a četiri mjeseca bez plaće: Zorane javi se, gladni smo

MID,prosvjed
Foto: Goran Kovačić/Pixsell
1/8
16.09.2014.
u 14:32

Želimo reći da u MID-u i nakon godinu dana status nije riješen. Radnici nemaju više niti za marende, niti za prijevoz, mi svoju djecu nismo spremili u školu, za svoj nismo dobili plaću, kaže Bosiljka Zlojutro

"Zorane, javi se", "Gladni smo", "Mi smo žrtve nerada Vlade", "Mi smo žrtve privatizacije 3. maja", poručuju radnici Tvornice motori i dizalice (MID) 3. maj koji već četiri mjeseca nisu primili plaće. Nakon današnjeg mirnog prosvjeda upozoravaju kako će idu puta krenuti put Zagreba. Agonija u najvećoj domaćoj tvornici brodskih motora zapravo traje već dvije godine, od nekadašnji 400 radnika ostalo je njih 200-tinjak, polovica ih je na čekanju, a ostali rade bez plaće.

- Želimo reći da u MID-u i nakon godinu dana status nije riješen. Radnici nemaju više niti za marende, niti za prijevoz, mi svoju djecu nismo spremili u školu, za svoj nismo dobili plaću. Mi smo državna firma, obaveza prema nama stoji, bez obzira na tijek privatizacije. Zanima nas gdje su zapele naše plaće, tko je u ovoj državi sebi uzeo za pravo da nas tretira kao roblje. Za MID postoji odluka Vlade o procesu restrukturiranja, pa bi htjeli znati što premier misli o godini dana nerada državnih institucija, hoće li netko u tome procesu snositi odgovornost. Zar nije žalosno da nema nikakvog očitovanja, tek najavom prosvjeda Pejnović sebi uzima za pravo obećati dvije plaće i dva motora. To obećavaju u zadnjih godinu dana. Nisu dvije nego četiri plaće i status tvornice. Posla ima za sve nas, ali nekome očito nije u interesu da ovo riješi – poručila je Bosiljka Zlojutro, sindikalna povjerenica Sindikata metalaca Hrvatske. Njezin zamjenik Milan Šašić dodaje kako je sadašnje stanje u MID-u rezultat rada Vlade.

Foto: Goran Kovačić/Pixsell

- Dvije smo godine dobivali nekakav novce, ne za restrukturiranje, ne za obnovu strojeva, ne za ono za što je trebalo. Davali su nam na kapaljku i kupovali su socijalni mir. Sada to više ne rade, čekaju da sami odemo, mi više izdržati ne možemo. Ljudi su zaista gladni. Pejnović priča o nekim basnoslovnim novcima koje je uložio u nas, ali to nije istina. Mi želimo raditi, želimo zaraditi naše plaće i da se u što kraćem roku naše stanje riješi – kazao je Šašić dodavši kako sada trenutno rade na dvije dizalice za Brodotrogir i MDM dizalicu za norveškog naručitelja. Napomenuo je da su ljudi, unatoč neisplaćenim plaćama, radili tijekom vikenda, u noćnim smjenama, samo kako bi se držali dogovorenih rokova.

- Norveški naručitelj izabrao je nas za izradu testnog komada, prve takve dizalice, ali i to nekome nije dovoljno – ustvrdio je Šašić. Glavni povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske u 3. maju Juraj Šoljić prozvao je Vladu koja nije našla vremena da u četiri mjeseca riješi pitanje plaće ovih radnika.

- U lipnju smo bili u Centru za restrukturiranje i prodaju, u Državnom uredu za upravljanje državnom imovinom, gdje su nam predstavnici Vlade jasno rekli da će privatizirati MID i da će radnici dobiti plaće. Četiri mjeseca nije učinjeno ništa. Idući puta, ako treba izaći ćemo sa strojevima na ulicu i pokazati Vladi kako se vodi država – kazao je.

Komentara 1

ST
stefj
15:25 16.09.2014.

I onda se netko buni protiv privatizacija i privatnog sektora... Nek vas i dalje vodi vlada ili nek vas preuzme banka, pa ćete vidjeti...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije