Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
laskava nominacija

Zadar očekuje pobjedu u natjecanju za najbolju europsku destinaciju 2016.

Lajkaj Zadar, best european destination 2016.
Foto: PR FOTO
1/8
09.02.2016.
u 15:50

"Pobijedio Zadar u glasovanju na portalu EBD-a ili ne, već samo uvrštenje u izbor među još 19 najpoznatijih europskih metropola i turističkih odredišta znači jako puno i zasigurno će pridonijeti porastu zanimanja, potražnje i turističkog prometa ove godine", naglašava Šupe, dodajući da je Zadar već samom nominacijom pobjednik.

Zadar ove godine očekuje odličnu turističku godinu s porastom turističkog prometa od barem 3 posto u odnosu na 2015., rekao je Hini direktor zadarske Turističke zajednice Zvonko Šupe. 

Takva očekivanja on među ostalim temelji na dobrim najavama s tržišta, porastu kvalitete ponude i investicijama, ali i nominaciji za najbolju europsku destinaciju ove godine na portalu European Best Destinations (EBD).

Šupe napominje kako u Zadru i u ovim zimskim danima ima dosta turista te da ih je i u siječnju bilo više nego u istom lanjskom mjesecu, čemu pridonose brojni sadržaji i manifestacije vezani za karneval i Valentinovo, u kombinaciji s iznimnim povijesno-kulturnim naslijeđem grada te relativno lijepim vremenom.

"Sve ide ka tome da bi u Zadru ove godine moglo biti više od lanjskih 420 tisuća turističkih dolazaka i gotovo 1,6 milijuna noćenja, što su bili porasti od 7 i 9 posto u odnosu na 2014.", kaže Šupe dodajući kako Zadar očekuje porast zanimanja i potražnje i zbog njegovog uvrštenja u izbor EBD-a za najbolju europsku destinaciju ove godine, u čemu je bio jedini iz Hrvatske.

Čarobni zalasci sunca, instalacija Pozdrav suncu, prve Morske orgulje u svijetu, blizina brojnih otoka i parkova prirode, trajektna i zračna luka te sve kvalitetnija i raznovrsnija turistička ponuda s brojnim izletničkim i drugim mogućnostima neki su od glavnih razloga što Zadar privlači sve više turista iz cijelog svijeta, pa stoga, kaže Šupe, ne čudi nominacija na portalu EBD-a za najbolju europsku destinaciju ove godine za što je glasovanje krenulo 20. siječnja i traje do sutra 10. veljače do 22 sata.

Svoj glas hrvatskom jadranskom biseru - njegovim nadaleko poznatim ljepotama i otvorenom duhu - možete dati na ovom linku: www.vote.ebdest.in

 Već u prvim danima glasovanja Zadar se nametnuo kao favorit, a sve je pratila posebna kampanja na društvenim mrežama #birajzadar, ostvarena u koordinaciji Turističke zajednice grada Zadra i skupine mladih ljudi iz Zadra, koji su volonterski osmislili koncept i tijek kampanje.

"Pobijedio Zadar u glasovanju na portalu EBD-a ili ne, već samo uvrštenje u izbor među još 19 najpoznatijih europskih metropola i turističkih odredišta znači jako puno i zasigurno će pridonijeti porastu zanimanja, potražnje i turističkog prometa ove godine", naglašava Šupe, dodajući da je Zadar već samom nominacijom pobjednik.

Nove investicije

Najavljujući da se ove godine u Zadru spremaju nove investicije u ponudu i smještajne kapacitete, Šupe izdvaja početak radova na budućem novom hotelu s pet zvjezdica u centru Zadra odnosno u impozantnoj zgradi bivše tvornice Maraska u što turska Dogus grupa planira ulaganje veće od 40 milijuna eura. To je ujedno i najveća investicija u gradu koja bi s većim radovima trebala početi nakon ljetnog dijela sezone, dok bi se pred ljeto trebala otvoriti dva manja hotela u gradskom naselju Arbanas i kod Bastiona.

"U hotelima na zadarskom području imamo blizu 3.800 kreveta, u obiteljskom smještaju oko 12 tisuća, u gradu je i 15-ak hostela, no porast potražnje traži i nove investicije u kapacitete jer je cilj, kao i u cijelom hrvatskom turizmu, produljiti sezonu i razvijati održivi turizam", kaže Šupe napominjući da se, koliko zna, u Zadru spremaju još neke velike investicije u hotelske i kamp kapacitete za što su dogovori u tijeku.

S obzirom da mu je dugogodišnji mandat direktora zadarske Turističke zajednice na isteku zbog odlaska u mirovinu, zbog čega je u tijeku izbor novog direktora/ice, Šupe im, kao i svima u turizmu grada i građanima Zadra, poručuje da je važno zahvaliti gostima na dolasku te biti još ljubazniji i bolji domaćin, s više razumijevanja za turističke potrebe i gužve.

Iznosi pritom primjer kako ljubaznost domaćina i ljepote grada i okolice mogu dovesti i zadržati turiste, pa čak i tako da razmišljaju tu i ostati živjeti, a veže se na prošlotjedni vrlo dobro posjećeni drugi po redu Tuna, Sushi & Wine festival u Zadru na koji je stigao japanski sushi majstor Fukushima Masanori koji je kazao da se ne želi vratiti u Japan nego ostati u Zadru i u njemu se oženiti.

U Hrvatskoj i Zadru je zadnjih mjesec dana, radi za japansko-zadarsku tvrtku "Tuna Kali", a osim lijepim ženama i prirodom opčinjen je hrvatskom tunom, za koju kaže da je puno bolja od japanske te 'šarmantnom ležernošću'.

>>'Ovo se vjerojatno neće svidjeti Londonu, Parizu, Barceloni, ali Zadar je ispred njih!'

Komentara 2

Avatar Ljubeć
Ljubeć
20:13 09.02.2016.

Kaže Ante i Ana Kuvek da je Zadar stvarno i opet stvarno naj naj ljepši grad na svitu

Avatar Ljubeć
Ljubeć
19:27 12.02.2016.

Tihomir i Manda glasa za naj naj naj ljepši grad na svitu i okolici

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije