Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
H. M. WARD: SLOMLJENA

Vruća avantura studentice i profesora koja je zaludila čitatelje

slomljena
Foto: Profil knjiga
1/2
28.05.2014.
u 12:02

Vješto ispričana priča, dinamičan stil H. M. Ward i korištenje jezika bliskog mladima pokazali su se neodoljivom kombinacijom milijunima čitatelja različitih generacija koji žele samo jedno – još nastavaka

Bio je to nesporazum, ali Sidney je te večeri sjela za stol najzgodnijeg tipa u restoranu. Susret je oboje zaintrigirao i večer je završila Peterovim pozivom na kavu u njegov stan. Kad ponoćni poziv prekine njihovu ljubavnu igru, šarmantni Peter pokazuje sasvim drugo lice i Sidney usred noći posramljeno izlazi na ulicu. Ujutro se noćna mora nastavlja – Sidney ne može vjerovati da je upravo Peter novi profesor na njezinu fakultetu, a ona mu je dodijeljena za demonstratoricu…

Peter i Sidney protagonisti su bestelera Slomljena – prvoga dijela serijala o obitelji Ferro – američke spisateljice H. M. Ward, koja je prvi roman objavila 2011. godine. Svega tri godine kasnije autorica se može pohvaliti brojkom od više od pet milijuna prodanih knjiga. Uspjeh je tim impresivniji ako se ima na umu da se u izdavanje knjiga odlučila upustiti bez zaleđa tradicionalnog izdavaštva.

– Volim imati sve pod kontrolom i nisam baš bila kompatibilna s klasičnim izdavačima. Zato sam ih zaobišla i odlučila sve raditi sama, uključujući i dizajn naslovnica, ali i fotografiranje modela za naslovnice – istaknula je u jednom intervjuu.

Možda nije zgorega napomenuti kako je u SAD-u samo u 2012. godini objavljeno čak 391 tisuća naslova koji bi se mogli opisati kao svojevrsne vlastite autorske naklade, a ta je brojka, prema nekim procjenama, prošle godine vjerojatno premašila pola milijuna naslova. Većina takvih autora ne proda više od par desetaka primjeraka knjige. Ipak, postoje izuzeci poput H. M. Ward, koja ne samo da se uspjela nametnuti među njima, nego se, osvojivši vrhove tradicionalnih top-lista najprodavanijih knjiga, poput one New York Timesa, našla u društvu najpoznatijih autora našega doba.

– Kad sam počinjala, nikad nisam očekivala takve brojke. To je čudesan osjećaj. Doduše, nije riječ samo o broju prodanih primjeraka, nego i o broju života koje su moji romani dotaknuli. Moji romani bave se stanjem ljudskog duha. Kad jedan život dotakne drugi, ponudi nekomu nadu i utjehu, to se, smatram, može nazvati uspjehom – dodala je H. M. Ward, koja se smatra i predvodnicom novog iznimno popularnog žanra tzv. mladenačke romantične erotike (new adult fiction). – Kad sam počinjala, pisala sam za tinejdžere, ali onda sam shvatila da me zapravo zanimaju mladi ljudi u suvremenom, realnom okruženju. Srž tog žanra je proces odrastanja, borba za pronalazak svog mjesta u svijetu, proces prihvaćanja da je život i užitak i bol.

Peter i Sidney tako se pokušavaju snaći u svijetu koji ih okružuje koristeći svoje talente i svoje osjećaje, svjesni da je to ulog koji se ne mora uvijek vratiti. Iako mladi, imaju prošlost koja ih onemogućuje u ostvarivanju svojih potencijala. Slomljeni reagiranjem okoline, ustaju na noge, ne predaju se i svoje ožiljke prihvaćaju kao dio životne škole.

Vješto ispričana priča, dinamičan stil H. M. Ward i korištenje jezika bliskog mladima pokazali su se neodoljivom kombinacijom milijunima čitatelja različitih generacija koji žele samo jedno – još nastavaka.

Ulomak iz knjige pročitajte OVDJE.

Naruči knjigu

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije