Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROZA, PUBLICISTIKA, DJEČJE KNJIGE …

Sjajni novi naslovi

profil
Foto: Profil knjiga
1/27
10.10.2014.
u 10:00

Kapitalna knjiga Thomasa Pikettyja, remek-djela suvremene prozne produkcije, ljubavni serijal koji je oborio sve rekorde čitanosti – tek su neki od Profilovih noviteta.

Izabrali smo naslove za svačiji ukus: od knjiga za sate razonode, preko knjiga o kojima priča cijeli svijet, važnih naslova domaće proze, iznimnih gastronomskih izdanja, knjiga sa savjetima koji će vam osigurati lakše snalaženje u kompliciranim međuljudskim odnosima, izvrsnih biografija pa sve do publicističkih naslova u kojima se obrađuju važne teme svijeta u kojem živimo. Nismo, naravno, zaboravili ni na najmlađe, a kako biste se lakše snašli među brojnim naslovima, donosimo izbor nekih od njih.

Thomas Piketty: Kapital u dvadeset prvom stoljeću
Kapital u dvadeset prvom stoljeću, prijelomna knjiga francuskog ekonomista Thomasa Pikettyja, dubinska je znanstvena studija koja se bavi odnosom između kapitala i rada, predstavljajući ujedno argumentiranu kritiku dominantnog položaja tzv. naslijeđenog kapitala u suvremenim kapitalističkim društvima, zbog čega se rascjep između malobrojnih bogataša i većinskog stanovništva u cijelom svijetu produbljuje, i to tako snažno da se obnavlja nekadašnje klasno, pa čak i kastinsko društvo. Riječ je o nesumnjivo najvažnijoj knjizi ekonomske problematike koja je izašla od početka ovog stoljeća, o čemu svjedoči golem interes kako u Hrvatskoj, tako i u cijelom svijetu.

Stefan Kornelius: Angela Merkel
Detaljna biografija savezne kancelarke Angele Merkel iz pera nagrađivanog njemačkog novinara i publicista Stefana Korneliusa. Uz analizu politike autor donosi i nepoznate detalje privatnog života najmoćnije političarke svijeta.

Ruth Ozeki: Priča za vremensko biće
Izniman roman koji je prošle godine ušao u finale za Bookerovu nagradu. Radnja romana prati Sada Yasutani, šesnaestogodišnjakinju koja živi u predgrađu Tokija, a koja, suočena s maltretiranjem preko interneta, tajnom 104-godišnje budističke svećenice te istovremeno s obiteljskom srećom i slomom, pokušava naći svoje mjesto u svijetu. Po sudu kritike, ovaj roman-eksperiment američke spisateljice japanskog podrijetla jedan je od najintrigantnijih i najkompleksnijih romana posljednjih godina, djelo na kakvo se rijetko nalazi u suvremenoj proznoj produkciji.

Jhumpa Lahiri: Ravnica
Jhumpa Lahiri, indijsko-američka spisateljica, miljenica kritike postala je već svojim proznim prvijencem, zbirkom priča Nenavikla zemlja kojom je osvojila nagradu Pulitzer 1999. Ravnica, njezin treći roman, obiteljska je saga u kojoj se prate sudbine dva brata odrasla u četvrti Calcutte šezdesetih godina 20. stoljeća, ali to je ujedno i roman o posljedicama zaluđenosti političkom idejom. „Iznimna autorica na vrhuncu spisateljske moći“, glasila je presuda kritike, što su potvrdili i žiriji brojnih uglednih engleskih književnih nagrada.

Anthony Doerr: Svjetlo koje ne vidimo

Nagrađivani američki pisac punih je deset godina pisao roman o francuskoj djevojčici i njemačkom dječaku čiji se putevi isprepliću u okupiranoj Francuskoj za vrijeme Drugog svjetskog rata, a njegova kompleksna proza osvojila je čitatelje u SAD-u. Roman je upravo uvršten među finaliste National Book Awarda, prestižnog priznanje koja su osvojila najveća imena američke književnosti 20. i 21. stoljeća. Izazvao je i veliki interes izdavača u svijetu te će u iznimno kratkom vremenu biti objavljen u 28 zemalja.

Anna Todd: Poslije svega
Poslije svega priča je o djevojci Tessi, odlikašici u vezi s pouzdanim, stabilnim mladićem i majkom koja joj želi život u kojem nema puno odstupanja od zacrtanog, sigurnog plana. Stvari se mijenjaju kad prvog dana odlaska na studij Tessa upozna Hardina, problematičnog mladića koji živi po vlastitim pravilima. A ono što slijedi divlji je vrtlog romantike, strasti i ljubavi. Serijal o ljubavi koja ne poznaje granice oborio je sve rekorde čitanosti na online platformi Wattpad i, s više od milijardu pregleda, dobio titulu najveće internetske senzacije našeg doba. Mlada američka spisateljica Anna Todd privukla je pažnju najvećih izdavačkih kuća, a prava za prošireno izdanje serijala prodana su u 26 zemalja svijeta.

Oprah Winfrey: Ono u što sam sigurna
Bilo je to 1998, promovirala sam svoj film Voljena u intervjuu koji je vodio veliki pokojni filmski kritičar Chicago Sun-Timesa Gene Siskel i sve je išlo po planu, sve dok me na samom kraju nije upitao: 'Reci mi, u što si posve sigurna?' Šesnaest godina i puno razmišljanja kasnije, to mi je postalo središnje pitanje u životu: na kraju svega, u što sam ja doista sigurna? – tako je čuvena voditeljica pojasnila motivaciju rada na svojoj najnovijoj knjizi U što sam sigurna. Knjiga koja je na hrvatskom izašla praktički paralelno s engleskim izvornikom Oprin je odgovor na pitanje koje joj je postavio Gene Siskel i pisana je u obliku savjeta za bolji život.

Florence Hartmann: Zviždači
Publicistička knjiga u kojoj se bivša glasnogovornica tužiteljstva Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju u Haagu kroz primjere šest zviždača raznih zemalja bavi ljudima koji su, riskirajući svoje karijere i sigurnost, otkrili krupne slučajeve državnih nezakonitosti, korupcije i neetičkog ponašanja. Hrvatsko izdanje dopunjeno je i analizom slučaja Ankice Lepej.

S. S. Montefiore: Jeruzalem
Jeruzalem, glavni grad dvaju naroda i hram triju vjera; krunski dragulj carstava, mjesto sudnjeg dana i suvremeno poprište sukoba civilizacija. Od kralja Davida do Baracka Obame, od rođenja judaizma, kršćanstva i islama do izraelsko-palestinskog sukoba, ovo je epska povijest 3000 godina vjere, pokolja, fanatizma i suživota. Kako je taj maleni grad postao svetim gradom i „središtem svijeta”, danas ključem mira na Bliskom istoku? U čudesnoj priči ugledni povjesničar otkriva taj vječno promjenjivi grad u mnogim njegovim inkarnacijama, oživljavajući svaku epohu i svaki lik.

F. William Engdahl: Uništite Kinu
F. William Engdahl u svojoj novoj knjizi Uništite Kinu opisuje kako Sjedinjene Države reagiraju na sve brže jačanje Kine i njezino ponašanje kao svjetske sile, te kakve mjere namjeravaju poduzeti da spriječe njezino jačanje i ograniče joj ekonomske potencijale. Govori i o vojnim američkim pripremama za mogući budući konflikt s Kinom na prostorima zapadnog Pacifika. Analizira razvijene ekonomske odnose između SAD-a i Kine te pokazuje kako su Sjedinjene Države prebacivanjem proizvodnje brojnih svojih dobara u Kinu oslabile svoj položaj. Svoje teze autor dokazuje brojnim primjerima te vrlo bogatim brojčanim indikatorima. Cijeli ovaj kompleks stavlja i u širi globalni kontekst odnosa dviju zemalja s drugim važnim svjetskim čimbenicima. Riječ je o knjizi koja najavljuje sasvim novu ravnotežu snaga na globalnoj sceni.

Orhidea Gaura Hodak: Tuđman i Perković
U jesen 1986. godine na današnjem zagrebačkom Trgu bana Jelačića jedan je komunistički funkcionar upoznao tadašnjeg šefa hrvatske Udbe Josipa Perkovića s tadašnjim disidentom, hrvatskim nacionalistom Franjom Tuđmanom. Tako je počela jedna neobična tajna veza koja je snažno utjecala na njihovu sudbinu, ali i na sudbinu Hrvatske… Ova knjiga prati njihov odnos u vrlo širokom kontekstu političkih previranja, špijunskih operacija i zavjera, frakcijskih borbi u hrvatskoj vladajućoj stranci te pravosudnih procesa koji su se o zločinima Udbe vodili i u Hrvatskoj i u Njemačkoj.

Robert Torre: Prava istina o psihijatriji
Ako su psihički poremećaji, kako se to uvriježeno tvrdi, zapravo bolesti mozga, kako to da je njihov broj epidemijski eksponencijalno porastao u posljednja tri desetljeća – pita se dr. Robert Torre na početku svoje knjige koja je uzbudila duhove i prije objavljivanja. U knjizi u kojoj se obračunava s današnjim stanjem u psihijatriji dr. Torre argumentira tezu da je farmaceutska industrija usmjerila razvoj psihijatrije, tvrdeći kako je krajnje vrijeme da se preispita koliko je uzimanje psihofarmaka dosad nanijelo štete. Knjizi je dodan i predgovor u kojem autor komentira reakcije koje je izazvao feljton objavljen u Jutarnjem listu kao najava knjige.

Ferran Adrià: Obiteljski ručak
Ferran Adrià neosporno je najbolji chef na svijetu i pune 22 godine kreativna snaga restorana elBulli. Njegov legendarni talent, kreativnost i gastronomska inovacija nadahnuli su kuhare i ljubitelje hrane širom svijeta. Ova je kuharica prilagođena svakome tko za malo novca kod kuće želi skuhati jednostavan ručak.

Cameron Diaz: Knjiga moga tijela
Veliki američki bestseler u kojem poznata glumica govori kako se čovjek treba hraniti, koliko se kretati, što mora razumjeti i znati o svoje tijelu da bi ono bilo ono što treba biti, temelj sreće, zdravlja i spokoja svakog pojedinca. No, kao prvi preduvjet bilo kakvog rada na svojem tijelu Cameron Diaz kaže da to svoje tijelo trebati voljeti, ma kakvo ono bilo.

David DeSteno: Istina o povjerenju
Mogu li ti vjerovati? To je pitanje u srcu ljudske egzistencije. Kada govorimo o poslovnim odnosima, romantičnim vezama, odnosima roditelja i djece ili virtualnim interakcijama suvremenog svijeta, povjerenje je ono što vrti naš svijet, nas čini optimističnima, a naš život sigurnim. Što je povjerenje i kako nastaje? Kako odlučujemo komu vjerovati te koliko vjerujemo sebi? David DeSteno, profesor psihologije sa Sveučilišta Northeastern u Bostonu, u svojoj knjizi objedinjuje ključne znanstvene spoznaje o vjerovanju, koje mogu promijeniti ne samo naše shvaćanje povjerenja nego i način komunikacije i donošenje odluka na svakom području našeg života.
Knjigu preporučuje i prevela ju je Mirjana Krizmanić.

Dubravka Miljković i Majda Rijavec: Muškarci i žene – poznajemo li se uopće
Drugi interaktivni priručnik Dubravke Miljković i Majde Rijavec nakon Teen psihe, priručnika za tinejdžere. Autorice demistificiraju stereotipe o muškarcima i ženama i nizom primjera, upitnika, testova i vježbi odgovaraju na ključna pitanja na kojima počivaju predrasude o suprotnom spolu.

Ljubica Uvodić-Vranić: Neizgovorena pitanja i odgovori - o najvažnijim odnosima u ljubavi i poslu
Više nego u dosadašnjoj seriji Avantura osobne promjene (1-2-3), u Neizgovorenim pitanjima autorica je stroža i odlučnija, a baš taj energični obrambeni stav pokazuje koliko je svjesna da su emocionalni odnosi najvažniji u našem životu, ali i da - unatoč tome ili baš zato - iz njihovih virova često nije lako sam isplivati. Priručnik nudi 36 savjeta kako se zauzeti za sebe te 50 odgovora psihologa za 50 životnih problema.

Marijan Ožanić: Mali brod na olujnom moru
Drugo dopunjeno izdanje prvog domaćeg poslovnog priručnika iz burnih devedesetih, koji je mnoge današnje uspješne poduzetnike uveo u svijet biznisa, podsjeća na korijene poduzetništva u nas i teške uvjete u kojima se razvijalo. Svjestan da se poduzetništvo ne može naučiti iz knjige, autor svoju knjigu ilustrira istinitim životnim pričama poduzetnika, podastirući čitatelju primjere i uspjeha i neuspjeha iz kojih može izvući dragocjene savjete. Kako navodi autor, Mali brod napisao je kako bi pomogao poduzetnicima u prvim godinama njihova poslovnog života.

Bruno Šantek i Neven Tudorić: Astma- Izdisaj
Od dijagnoze astme u osmoj godini do danas, kada kao bloger i književnik objavljuje pjesme i krimiće, Bruno Šantek napeto je opisao svoje zdravstvene krize, terapije, odrastanje, školovanje, zaposlenje i prve ljubavi u sjeni astme, bolesti koja oduzima dah. Predgovor i komentare piše prof. dr. sc. Neven Tudorić, pročelnik Zavoda za pulmologiju KB Dubrava. Treći naslov u biblioteci Profil klinika.

Jasen Boko: Za Aleksandrom Velikim u srce Azije
Nakon hvaljenih i uspješnih putopisa Na putu svile i Tragovima Odiseja Jasen Boko uputio se još jednom na tematsko putovanje u Aziju, u potragu za Aleksandrom Velikim. Putujući kroz povijest i sadašnjost, Boko promatra kako žive obični ljudi, pokušava otkriti njihov pravi mentalitet i proniknuti u nepoznate slojeve prostora koje je globalizacija učinila prividno poznatima. Tako nastaju zabavne, ponekad sjetne i tužne priče, a čak i po život opasne o ljudima koji se nakon sedamdesetak godina sjećaju jezika svojih djedova, o onima koji mogu nabaviti gotovo svaku sitnicu koja vam zatreba, o onima koji žele otići iz svoje zemlje, o onima koji se hvale svojim zapadnjačkim načinom života, o onima koji bi rado zamijenili grobnicu za mercedes.

Teofil Pančić: 39 dana lipnja
Ugledni pisac, kolumnist i novinar u 39 dana lipnja, nastalom tijekom rezidencijalnog boravka u Splitu, na tragu zapisa Maxa Frischa, izvlači maksimum od dnevničke forme. Njegovi zapisi tako se čitaju kao dirljiva, humoristična i duboko humana kronika jednog vremena i jednoga grada, putopis jednog prostora, prikaz jedne književno-kulturne scene.

Maja Milčec: Odakle da počnem
Roman Maje Milčec, nazvan po prvom stihu evergreena Love Story, pisan je zagrebačkim slengom i smješten u Zapruđe gdje se Zagrepčanka Barbara iz životne krize izvlači osnivajući ženski bend. Prolog je romana pjesma Dubravka Ivaniša Rippera (Pips, Chips...) koju je Ripper napisao po Majinoj želji, a Ripper i Yaya (Jinx) pojavljuju se i kao likovi u romanu.

Zagrebački urbani roman recenzirao je Alojz Majetić, začetnik proze u trapericama.

Rade Jarak: YU puzzle
Vrlo ambiciozno zamišljen roman YU puzzle Rade Jarka važno je djelo na našoj suvremenoj književnoj sceni jer je autor imao petlje uhvatiti se ukoštac s povijesnim temama, mnoštvom likova i složenom romanesknom strukturom. Pišući roman o tri generacije jedne obitelji i strastima, ljubavima i tragedijama njezinih pripadnika, autor uvjerljivo slaže komadiće jednog veoma burnog stoljeća.

Zoran Malkoč: Roki Raketa
Potresni fleševi iz hrvatske današnjice i jučerašnjice, nasilje i mračni humor, ali i liričnost, suosjećanje i ljepota tamo gdje ih ne očekujemo odlike su proznog rukopisa Zorana Malkoča. Junaci su njegova novog romana Lucijan Lucić, ratni veteran, istodobno pisac i kriminalac, te Kristijan Mačić, još jedan bivši ratnik i još jedan pisac, ovaj put lažni, a među njih se, u ovu Malkočevu crnu hrvatsku posttranzicijsku bajku uvukao i pas kojemu knjiga duguje naslov.

Branislav Glumac: Cjediljka za perfekt
Autor popularnog romana Zagrepčanka u ovoj autobiografskoj knjizi piše na lirsko-nostalgičan, ali povremeno i humorističan način o svojemu životnom putu. Nit dokumentarnosti i autentičnosti stalna je vodilja kroz knjigu.

Stella Gurney, Lorna Freytag: Čarobnjak iz Oza
Djevojčica Dorothy živi kućici u preriji u Kanzasu sa stricom i strinom. Jednoga je dana snažan tornado zajedno s kućom odnese na nepoznato prekrasno mjesto puno zelenila i cvijeća. Ondje dozna kako je njezina kuća upravo ubila Zlu Vješticu od Istoka i tako oslobodila narod Žvakača. Dobra Vještica od Sjevera iz zahvalnosti joj je poklonila srebrne cipele. Međutim nitko ne zna kako da se ona vrati kući, ali znaju tko bi mogao znati – veliki čarobnjak Oz koji živi u Smaragdnom gradu. Kako doći do njega? Tako da slijedi put popločan žutim opekama. Novo, interaktivno, ruho jedne od najpoznatijih priča za djecu.

To ne može biti istina
Ova nevjerojatna knjiga donosi zadivljujuće podatke o svemiru, planetima, životinjama, ljudima, Zemlji, građevinama i automobilima. I onda ih međusobno uspoređuje realističnim ilustracijama. Na to će svatko povikati: To ne može biti istina! Tako predstavljeni podaci i zanimljivosti lako se pamte te će djeca bolje shvatiti odnose u svijetu koji ih okružuje. Koliko je veliko Sunce, koji je najveći kanjon, koja je najteža tvar u svemiru, koliko je brza svjetlost, koji je najveći kontinent, koje je najveće jezero, koja je špilja najveća, koliko vode ima na Zemlji i odgovore na mnoga druga pitanja otkrit će vam ova zanimljiva knjiga. Možete je čitati sprijeda, straga, nasumičnim otvaranjem, a na svakoj je stranici jednako zabavna i fascinantna

Pratite Profil Knjigu na Facebooku

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije