Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Silvije Tomašević: PAPA FRANJO

Papa nade i nježnosti koji mijenja Rim, Crkvu i svijet

papa franjo - profil knjiga
Foto: Profil knjiga
1/11
19.05.2014.
u 11:00

Knjiga o prvoj godini pontifikata pape Franje, ilustrirana s četrdeset fotografija u boji. Silvije Tomašević, koji živi u Rimu, odakle kao dopisnik iz Italije i Vatikana izvještava za više hrvatskih medija, pratio je izbor i potom iznenađujuće djelovanje pape Franje pa na neposredan način na temelju osobnog svjedočanstva opisuje što se promijenilo u Vatikanu od kada je on izabran. U svojoj knjizi opisuje kako je papa sve iznenadio svojom neposrednošću, izravnim komuniciranjem s vjernicima, brojnim javnim nastupima, ali i s novim idejama o razvoju Katoličke crkve u novom dobu. Kao dobar poznavatelj Vatikana autor ne opisuje samo te vanjske manifestacije djelovanja pape, nego otkriva i mnoge događaje iza kulisa. Anton Šuljić u svojoj recenziji knjige istaknuo je:

"Da bismo upoznali nekog čovjeka, kaže jedna stara poslovica, s njime moramo pojesti vreću soli ili pak, kako kažu Indijanci, trebamo hodati u njegovim mokasinkama. Ova knjiga nije nastala ni iz zajedničkog obroka soli pape Franje i Silvija Tomaševića ni iz hoda u istim mokasinkama, ali je sasvim sigurno nastala iz takve blizine da joj bezrezervno možemo dati svoje povjerenje. Iz svake rečenice se, naime, ta blizina naprosto nudi. Gotovo da je možemo vidjeti, dirati i mirisati. Stoga je baš ta blizina ovoj knjizi i najbolje svjedočanstvo i najveća preporuka budući da autor prenosi kako riječi, tako i geste i poruke, odnosno nakane i preokupacije, govor tijela i ljudske datosti pape Franje, ali se ne ustručava prenijeti i vlastite dojmove, prosudbe i viđenja u kojima nećemo moći ne primijetiti autorovu, u najmanju ruku, simpatiju prema današnjem papi…"

Šuljić napominje kako se u knjizi nalazi podosta toga o odnosu papa prema Hrvatskoj, povijesti, politici i koječem drugom. „To i jest posebna vrijednost ove knjige, budući da je piše Hrvat s višedesetljetnim boravkom u Rimu, odakle našu crkvenu i društvenu stvarnost vidi kroz prizmu tamošnjih događanja i perspektiva“ napominje Šuljić te zaključuje: „I sam sa sigurnošću mogu reći kako mi je ova knjiga više od svih do sada pročitanih o papi Franji, odnosno o kradinalu Bergogliu – a pročitao sam ih podosta – paletu raznovrsnosti i jarkih boja pape Franje približila na najbolji način. Čitao sam je kao najuzbudljiviji roman i kao štivo koje me popravlja, potiče i snaži. Čitao sam je s veseljem i zanimanjem, s uzbuđenjem i napetim očekivanjem.

Čitao sam je kao netko tko ponovno otkriva blago koje je već otkrio, možda malko zapostavio ili zaboravio – a s ovom je knjigom to blago ponovno isplivalo na površinu. Pa premda sam i sam osjećao da ovaj papa ima nešto posebno, nešto što niti jedan prije njega u takvoj mjeri ili u jednoj osobi nije imao – nakon čitanja uvjeren sam u to još više. Papa Franjo drukčiji je papa – papa za ovo vrijeme i za sva vremena.

Papa koji bježi od divinizacija, uklanja se pompama i manipulacijama, traži čovjeka i ne sklanja se od dodira… Papa Franjo čovjek je snažne vjere i snažne ljudskosti. Čovjek jednostavne i neposredne blizine, tople i nježne nazočnosti, sućutne brige i posve predana života. Čovjek vizija i hrabrosti, poduzetnosti i kontemplacije u isti mah. U jednu riječ – papa kakvog smo samo poželjeti mogli. Sumnjate li u to, pročitajte ovu knjigu pa ćete se uvjeriti sami."

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije