Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 67
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ivo i Slavko Goldstein: Tito

Biografija od 1300 kartica koja pokriva sve aspekta Titova života i političkog djelovanja

Profil knjiga
Foto: Profil knjiga
30.07.2015.
u 14:39

Najobimnija, najdetaljnija i najobuhvatnija biografija Josipa Broza napisana posljednjih godina

Biografija Josipa Broza Tita Ive i Slavka Goldsteina najobimnija je, najdetaljnija i najobuhvatnija Titova biografija napisana posljednjih godina. Ona pokriva apsolutno sve aspekte života i političkog djelovanja jugoslavenskog predsjednika, pa i one najkontroverznije. Ugledni povjesničari publicisti na knjizi su radili nekoliko godina, a o kako je temeljitom radu riječ pokazuje i činjenica da rukopis ima 1300 kartica. To već samo po sebi govori da su se autori trudili ne propustiti detaljno se pozabaviti svime što bi bilo važno, a posebno išta oko čega se i u najnovije vrijeme oko Tita vode polemike.

Autori su prešli sve najvažnije etape života Josipa Broza Tita, posebno se baveći Titovim usponom na čelo jugoslavenske Komunističke partije, vrlo uspješnim ratnim razdobljem, sukobom sa Staljinom, njegovim lutanjem kada je riječ o smjerovima razvoja jugoslavenskog socijalizma, a značajan napor napravljen je i kako bi se opisao onaj dio njegove političke biografije koji se obično zanemaruje, a to su posljednje godine njegove vladavine, kada više nije imao ni snage ni sposobnosti da se suoči sa izazovima novog doba.

Autori se bave i Titovim pozicioniranjem na međunarodnoj sceni, laviranjem između Istoka i Zapada. Nastoje što preciznije razdvojiti svojedobne mitove koji su se stvarali oko samoupravljanja i nesvrstanosti od onoga koliko su te dvije ključne odrednice Titove politike bile stvarno vrijedne i važne. Vrlo je detaljno opisano i stvaranje njegovog kulta ličnosti u čemu je i sam Tito ključno sudjelovao. Naravno da su se autori bavili i onim pitanjima o kojima se posljednjih godina vode polemike, posebno o tome kakva je bila Titova uloga u komunističkoj represiji za vrijeme rata i u poraću, pa i u kasnijem obračunu s neprijateljskom emigracijom. Poseban odjeljak posvećen je "hrvatstvu i jugoslavenstvu Josipa Broza Tita". Tu su i odjeljci o odnosu Tita i Krleže, te Tita i Tuđmana.

Knjiga govori i o njegovim uspjesima, posebno kao vojskovođe, kao uglednog državnika na svjetskoj sceni, a govori i o razdoblju ekonomskog razvoja zemlje u prvim desetljećima nakon rata. U knjizi ima jako mnogo novih stvari, posebno kada je riječ o kontroverznim boravcima Tita u Staljinovoj Moskvi, o tome da li je Tito u potpunosti kontrolirao situaciju u dvije najvažnije partizanske bitke na Neretvi i na Sutjesci, a vrlo je zanimljiv i sasvim novi pristup prikazu posljednjih godina Titova života, s posebnim naglaskom na njegov razlaz sa suprugom Jovankom. U knjizi su pokriveni glavni aspekti i njegovog privatnog života, te obrađen odnos sa svim njegovim službenim i neslužbenim suprugama, uključujući i moskovsku suprugu Luciju Bauer i ratnu neslužbenu suprugu Davorjanku Paunović Zdenku. Knjiga ne završava Titovom smrću, nego govori i o onome što je ostalo od njegove političke baštine. Nema nikakve sumnje da će knjiga izazvati veliku pozornost, a sigurno i rasprave i polemike, na što su autori spremni. Titovi apologeti vjerojatno s knjigom neće biti zadovoljni jer će se neki mitovi o Titu u knjizi dokumentirano nijekati, no, isto vrijedi i kada je riječ o Titovim kritičarima, jer autori opovrgavaju i razne negativne teze i spekulacije koje se o Titu posebno u posljednje doba mogu pronaći u recentnoj literaturi.

Miljenko Jergović:

Pokušaj da se Titu pronađe stvarna mjera, kojom će ga se omjeriti s našom društvenom poviješću, ali i svim našim privatnim i porodičnim povijestima, posao je velik i vrijedan svakoga poštovanja. Autori su ga obavili na dvostruko uzoran način: s povijesne strane precizno i nepotkupljivo, s etičke strane hrabro, u odnosu na sitne nacionalne oportunitete, ali i na činjenicu u čijoj je ruci trenutačno batina. I još nešto, što je veoma važno: ovo je, bez ikakve sumnje, literarno najuvjerljivija i najuzbudljivija biografija Josipa Broza Tita. Kada se iz kolektivne legende spustio u ovu knjigu, Tito kao da je postao protagonist u povijesnom trileru. Sretni će biti oni koje njihov apriorni stav ne spriječi da s literarnim interesom i ljudskom znatiželjom pročitaju ovu knjigu.

Ivan Lovrenović

Knjiga Ive i Slavka Goldsteina o Titu unosi novi pristup i ton u cijelu postjugoslavensku javnost, u kojoj prevladavaju tri vrste govora - titolatrijski, koji slijedi mitografske i hagiografske sheme naslijeđene iz službene jugo-historiografije, titofobijski, sav u znaku divljega i neobuzdanog revizionizma, te senzacionalistički, koji se hrani bulevarskom strašću za pikanterijama. U ovoj knjizi Titova biografija istražena je i obrađena na način koji superiorno stavlja „van snage“ sva tri opisana tipa govora, jer autori kritički izbalansirano i metodički sveobuhvatno osvjetljuju sve važne političke, ideološke, vojne, državničke, moralne momente u toj biografiji – i one velike, i one tamne podjednako. Sistematska demitologizacija, ali lišena herostratizma – tako bi se najkraće mogao opisati velik i važan doprinos dvojice Goldsteina portretiranju Tita, posredno i cijele epohe kojoj pripada. U ozbiljnom smislu riječi – prekretna knjiga.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije