Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 100
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
INTERVJU

Zaev: Zabrinuti smo. U zemlji može doći do sukoba jer Gruevski želi spriječiti mirnu predaju vlasti

FILE PHOTO: The leader of the biggest opposition party SDSM Zoran Zaev greets supporters during a pre election rally in Skopje FILE PHOTO: The leader of the biggest opposition party SDSM Zoran Zaev greets supporters during a pre election rally in Skopje,
Foto: OGNEN TEOFILOVSKI/REUTERS/PIXSELL
30.03.2017.
u 08:12

"Sve radimo da ne bismo ostavili ni najmanji prostor za neugodne situacije. No, na drugoj je strani protivnik koji je spreman, zbog svojih interesa, žrtvovati interese građana"

U ekskluzivnom razgovoru za Večernji list lider Socijaldemokratskog saveza Zoran Zaev otkrio je da je siguran da će Makedonija vrlo brzo dobiti novu vladu s njim na čelu unatoč protivljenju predsjednika Ivanova da mu dodijeli mandat. Među ostalim, odbacio je optužbe da je njegov dogovor s albanskim strankama zapravo državni udar i put prema stvaranju velike Albanije.

Je li postignut konačan dogovor između političkih stranaka da dobijete mandat za sastavljanje nove makedonske vlade?

Ja ću formirati novu vladu u zemlji. Imam podršku 67 zastupnika koji predstavljaju oko 700.000 građana Makedonije. Nitko nema pravo kršiti volju većine građana izraženu demokratskim izborima. Mora se poštovati volja većine, to je poruka domaće javnosti i međunarodne zajednice. Nikola Gruevski imao je mogućnost formirati vladu, ali u tome nije uspio. Praksa je u demokratskom svijetu da novu vladu sastavlja onaj koji dobije potporu većine u Parlamentu jer to odražava volju naroda izraženu na izborima. Narod se perom i glasom izjasnio za promjene režimske vlade i za život i razvoj demokratske i europske Makedonije! I to je put Makedonije! Ivanovljeva odluka da ide protiv volje naroda i ne daje mi mandat neustavna je i neprihvatljiva. Predsjednik Ivanov vodi se dvostrukim standardima. Kada je predao mandat Nikoli Gruevskom, niti je zahtijevao parlamentarnu većinu, niti su je spriječili pregovori Gruevskog s čelnikom DUI-ja Ahmetijem koji je bio supotpisnik zajedničke deklaracije albanskih stranaka. Kako bi dokazali da nije riječ ni o kakvom državnom udaru i da ne radimo u suprotnosti s državnim interesima Makedonije, objavili smo reformski program nove vlade Makedonije koja građanima jamči jedinstvo i suverenitet te da je perspektiva Makedonije u EU, NATO-u i vladavini prava, ekonomskom razvoju i socijalnoj koheziji. To su ključni prioriteti za sve građane Makedonije. Poštujući institucije nastojimo razbiti sve izgovore kako bi kroz zakonsku i ustavnu proceduru predsjednik Ivanov morao nama dodijeliti mandat za formiranje vlade. Stoga smo, da mu olakšamo, kao parlamentarna većina od 67 zastupnika podnijeli inicijativu za nastavak konstitutivne sjednice parlamenta, na kojoj u ponedjeljak očekujem da izaberu predsjednika parlamenta koji će obavijestiti predsjednika Ivanova o osnovanoj parlamentarnoj većina te kako je dužan dati mi mandat. VMRO-DPMNE pokušao je zatajiti parlamentarne procedure, ali povukli smo još jedan korak u interesu razvoja demokratske Makedonije. Iako nemaju parlamentarnu većinu, mi smo odlučili prihvatiti njihov nerazuman zahtjev te staviti njihova čovjeka kao predsjednika u Komisiji za izbor i imenovanja. Tako je otvoren put za sjednicu na kojoj se treba izabrati novi predsjednik. Očekujem da će se ispoštovati ustavni rok od 20 dana, a i siguran sam da će Makedonija uskoro dobiti novu vladu.

Građanska inicijativa zaprijetila je da će nasilno uči u parlament da bi spriječila izglasavanje povjerenja vladi kojoj bi bio na čelu Zaev. Strahujete li od nemira i uvođenja izvanrednog stanja u Makedoniji?

Gruevski i VMRO-DPMNE putem medija pod njihovom kontrolom plasiraju te lažne informacije zbog čega je i došlo do blokade demokratskog procesa i formiranja nove vlade. Predsjednik Ivanov i VMRO-DPMNE u Saboru potiču podjele, nasilje, etničke tenzije. Nikola Gruevski tako samo pokušava vodstvo VMRO-DPMNE zaštititi od kriminalnih odgovornosti. Imamo parlamentarnu većinu i mogli smo do sada već formirati novu vladu. Sada pažljivo vodimo politički proces, kao odgovorni političari, za razliku od nepromišljene politike neodgovornih kriminalaca i ljudi koji su već deset godina na čelu države. Mi smo primjer kako raditi u interesu građana i države, a tako ćemo nastaviti raditi nakon sastavljanja nove vlade. Nitko nema pravo spriječiti demokratski izraženu volju većina građana na izborima.

Zašto vam je predsjednik Ivanov odbio dati mandat?

Gjorge Ivanov je sudionik i izvršitelj Nikoli Gruevskom te štiti njegove kriminalne interese i nekolicine njegovih suradnika stranke VMRO-DPMNE, kojima jedino odgovara da se kriza u Makedoniji što više produbljuje. Oni se tim načinom pokušavaju spasiti od odgovornosti za golemo bogatstvo stečeno kriminalnim putem proteklih desetljeća, kao i za niz drugih zloporaba građana. Mehanizmi koje koriste kao poticaj mržnje i nasilja veoma su opasan scenarij za Makedoniju. Iskreno se nadam da će Ivanov poslije izvedena državnog udara pronaći snage da preispita sebe kako bi postupio poštujući interese građana Republike Makedonije. Sve drugo značit će njegovo sudjelovanje u aktivnostima protiv građana i državnih interesa Makedonije.

Bivši premijer Gruevski i predsjednik Ivanov optužuju vas da je vaš dogovor s albanskim strankama zapravo državni udar jer, kako tvrde, vladu je u Tirani sastavio albanski premijer Edi Rama?

Istupio sam s programom nove reformske Vlade Republike Makedonije, napisane i pripremljene u Makedoniji. Program je jedini validni dokument koji negira sve laži kojima je cilj destabilizacija u kojoj pojedinci vide bijeg od pravde. Građani su glasali za pravdu i razvoj i to će se u Makedoniji dogoditi.

Zašto ste odbili podršku za sastavljanje vlade koju vam je nudio predsjednik VMRO-DPMNE Nikola Gruevski?

U rješavanju problema ne može sudjelovati stvaratelj problema i izvršitelj zločina nad građanima Republike Makedonije. Sa svojim suradnicima i rukovodstvom stranke VMRO-DPMNE masovno je prisluškivao svoje sugrađane, obogatio se na račun građana, doveo do siromaštva više od 500.000 ljudi, a njih 626.312 iselio je po bijelom svijetu. Prema dostupnim procjenama, izneseno je više od pet milijardi eura u inozemstvu, uništili su sve neovisne državne institucije, zdravstvo, obrazovanje doveli do raspada. Državni sustav i sada stvara podjele u državi, pištoljima u usta prijetili su političkim neistomišljenicima, rušili milijunske investicije domaćim biznismenima... Ne, Gruevski ne može pomoći Makedoniji. On i dalje radi na podjeli građana, na pritiscima građanskim organizacijama, novinarima, kritičkoj demokratskoj javnosti koji su motor razvoja demokratskog društva. Izolirao je Makedoniju od ostatka svijeta, od većine prijatelja zemalja međunarodne zajednice. Zato je 700.000 građana dalo glas za promjene. Na političkom planu s Gruevskim i njegovim kriminalnim suradnicima sve je završeno. Nemam namjeru ići protiv volje građana. Njihova je jedina nada za kvalitetniji, slobodniji, pravedniji i perspektivniji život u novoj, poštenoj i odgovornoj reformskoj vladi. Takva će biti nova vlada građana u kojoj neće biti mjesta nesavjesnim političarima poput Gruevskog i njegovih suradnika, rukovodstva stranke VMRO-DPMNE.

Gruevski i Ivanov tvrde da ste pristali na niz albanskih zahtjeva, među ostalim i vezano za ime države, zastavu, grb, upotrebu albanskog jezika...

Ono što je dogovoreno postoji u programu nove reformske vlade građana Makedonije. Cijela domaća i međunarodna javnost može vidjeti kako najavljujemo rješenje pitanja upotrebe jezika – tako što ćemo jamčiti upotrebu makedonskog jezika i omogućiti upotrebu albanskog jezika, kao i turskog, srpskog te romskog na lokalnoj i državnoj razini. Ovim načinom građani Makedonije ne gube ništa, dok građanima Albancima, Turcima, Srbima, Romima olakšavamo funkcioniranje... Uz sve to najviše dobiva Republika Makedonija. Obećali smo da ćemo Republiku Makedoniju graditi kao društvo za sve, zemlju jednakih građana, istih prava, ali i obveza prema državi. Građani su podržali koncept zajedništva koji ćemo realizirati u interesu dobre budućnosti. Točke koja se odnosi na promjenu grba, zastave, himne u programu nove vlade nema. Debate ne ograničavamo. Mi smo demokratska stranka, svatko ima pravo na svoje mišljenje, no ova pitanja nisu u programu nove vlade. Moj je stav da ih ne treba mijenjati. Kad je riječ o imenu države, nema promjene ustavnog imena Makedonije. To je moj stav i stav moje stranke SDSM. Uostalom, u pregovorima Makedonije i Grčke potporom UN-a pregovara se o imenu države u međunarodnoj upotrebi, a ne o ustavnom imenu. Poznato nam je da ovo pitanje traži rješenje kako bismo osigurali euroatlantske perspektive, nećemo mijenjati Ustav i u potpunosti ćemo zaštititi nacionalni identitet kroz državni konsenzus, a posljednju riječ imat će građani Makedonije. To je istina.

Očekujem da se odnosi Rusije i Makedonije nastave i razvijaju u duhu tradicionalnog prijateljstva, razvojem ekonomske i kulturne suradnje i međusobnim poštovanjem

Kako inače vidite rješavanje albanskog pitanja u Makedoniji?

Građani svih etničkih zajednica stali su iza procesa koji smo otvorili u Istini o Makedoniji u kojemu smo razotkrili sve kriminale i zloupotrebe nad građanima. Svi su bili žrtve, i Makedonci, i Albanci, i Srbi, i Romi, i Vlasi i Bošnjaci kao i mnogi drugi iz manjih etničkih zajednica. Građani svih etničkih zajednica zajedno su podigli Kamp slobode, zajedno su na ulicama gradova tražili pravdu i promjene, zajedno su donijeli promjene. I u ovakvim okolnostima, u kojima druga strana podgrijava atmosferu konflikta, građani još uvijek stoje zajedno. Rješenje je u zajedništvu. Samo zajedno, ujedinjeni, kroz strpljivost, mudrost, dijalog, razumijevanje potreba jednih prema drugima, međusobnim poštivanjem i u jednom društvu za sve osigurat ćemo život za sve u našoj zajedničkoj Republici Makedoniji. Ja sam nepopravljivi optimist kad je riječ o tome da ćemo pokazati regiji, Europi, svijetu kako se može pobijediti režim kemijskom i glasom te uspjeti u opredjeljenju za integracije, prvo unutar Makedonije, a zatim i Makedonije u svijetu, EU i NATO-u.

Bojite li se ponovnog rata u Makedoniji, poput onog 2001. godine, ako ne uspijete formirati vladu, ideološkog između vaših i pristaša VMRO-a, a onda i onog najopasnijeg, između Albanaca i Makedonaca?

Jako vjerujem u zajedništvo različitih etničkih zajednica koje su izgradili građani Makedonije. Za konflikt je potrebno dvoje. Sve procese dosad vodimo veoma pažljivo kako ne bismo ostavili ni najmanji prostor za neugodne situacije koje bi se mogle dogoditi na štetu građana i države. Ozbiljno smo zabrinuti jer na drugoj strani imamo nerazumnog protivnika koji je spreman, zbog svojih interesa, žrtvovati interese ljudi u svojoj zemlji. Njih ne interesiraju posljedice i čine sve kako bi spriječili miran transfer vlasti, to se i te kako mora imati u vidu. Osobno smatram da ćemo SDSM i ja, kao državotvorna stranka, u suradnji sa svim demokratskim snagama u državi i potporom koju imamo među većinom građana, našim razumnim ponašanjem uspjeti spasiti državu od ponora na čiji ju je rub Gruevski doveo. Nastavit ćemo, kao i do sada, usmjeravati kreativnu energiju u smjeru demokratskih procesa i osigurati napredak Makedonije.

U posljednje vrijeme mnogi analitičari tvrde da Albanci sanjaju o velikoj Albaniji u koju bi uključile i zapadnu Makedoniju, vjerujete li u to?

Ove ideje, odakle god potjecale, idu u prilog scenarija podjela koje potiče aktualno rukovodstvo VMRO-DPMNE-a. Čvrsto vjerujem da putem koncepta izgradnje jednog društva za sve, iza koga stoje SDSM i partneri s kojima smo osigurali parlamentarnu većinu, učvršćujemo unitarnost Republike Makedonije.

Jesu li kulturološke razlike između Albanaca i Makedonaca nepremostive, kako tvrdi radikalna struja u VMRO-DPMNE, u tolikoj mjeri da je nemoguće dugoročno razmišljati o suživotu?

Znate kako se kaže, ako nešto želite, tražite način, ako ne želite, tražite razlog. Mi smo mala zemlja, svatko se sa svakim zna, prepleteni smo, tradicionalno, kulturno, tu su nam zajednički korijeni, pradjedovi su zajedno ratovali, za zajedničku Makedoniju, zašto ne bismo mogli živjeti zajedno?! To priželjkuju samo oni koji imaju zadnje namjere zbog osobnih ili drugih razloga. U Makedoniji zajedno živimo i živjet ćemo. To je volja većine građana.

Je li Makedonija ostavljena i od Zapada i od Istoka? Naime, EU i NATO nikada se nisu potrudili da ukrote Grčku koja je Makedoniju blokirala zbog imena?

EU i NATO strateški su partneri Makedonije. Puno su pomogli državi u ključnim trenucima preko principijelnih potpora demokratskih procesa. Uvjeren sam da će se ta suradnja nastaviti u tom smjeru s istinskom voljom, štiteći nacionalne interese Makedonije i da će doći do rješenja ovog pitanja .

Je li Rusija danas partner Makedoniji?

Očekujem da se odnosi Rusije i Makedonije nastave i razvijaju u duhu tradicionalnog prijateljstva, razvojem ekonomske i kulturne suradnje i međusobnim poštovanjem.

Što kažete na izjave ljudi iz Trumpova okruženja da je Makedonija slučajna zemlja i da je treba podijeliti između Srbije, Grčke i Bugarske?

SAD je strateški partner u euroatlantskim perspektivama Makedonije i snažno podupire razvoj demokratskih procesa u državi, što kao građani i država doista poštujemo i cijenimo. Odnosi sa SAD-om u tom se smjeru i razvijaju. Pojedine izjave ne mogu i ne bi smjele utjecati na jedno veliko prijateljstvo kakvo je prijateljstvo između Makedonije i SAD-a.

Je li EU vama Makedoncima dužna jer ste zaustavili novi priljev migranta prema Europi?

Sa zemljama EU i regije imamo dobru suradnju i neophodno je da se i dalje nastavi u pravcu razvitka kako bi bili poduzeti pravi koraci u rješavanju ovog svjetskog problema zaštitom ljudskih prava. Potrebni su koordinirana suradnja i razumijevanje između država jer je nemoguće da se jedna zemlja sama nosi s tako velikim i ozbiljnim pitanjem kao što je imigrantska kriza.

S obzirom na to da su u regiji malo koja dva naroda našla zajednički jezik kao što su ih našli Albanci i Hrvati, ne bi li u rješavanje albanskog pitanja možda bilo mudro uključiti i hrvatsku diplomaciju koja bi mogla omekšati tvrde albanske stavove?

Republika Makedonija ima čast imati za prijatelja u regiji zemlju poput Hrvatske. Jako poštujemo uzajamnu suradnju i tradicionalno prijateljstvo s Hrvatskom i to govorim u svoje ime i u ime Socijaldemokratskog saveza. Hrvatska je na putu prema EU napredovala, dok je Makedonija na tom putu zastala jer joj se dogodio režim. U razdoblju koji slijedi očekujem intenzivniju suradnju našeg tradicionalnog prijateljstva u svim segmentima jer iz iskustva Hrvatske imamo što naučiti i primijeniti te najavljujem da ćemo to i učiniti.

>> Nikola Gruevski: Neće Makedoniju voditi vlada koju sastave u Albaniji

>> Makedonija na rubu sukoba, kaosa i anarhije

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije