Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
04.02.2016. u 11:45

Tomislav Karamarko napravio je grešku s izborom Mije Crnoje, ali je zato imenovanje Hasanbegovića njegova najlucidnija odluka

Zlatko Hasanbegović nije pošteno ni sjeo u ministarsku fotelju, a već je izložen neviđenoj kritici (može se čak govoriti i o harangi) ljevičarskih medija, ideološki ostrašćenih intelektualaca i raznih kulturnih djelatnika koji su do sada dobro živjeli od sisanja novca iz državne blagajne. Iako je HDZ bio uglavnom na vlasti u ovih četvrt stoljeća hrvatske demokracije, ovo je prvi put da će kulturnu politiku kreirati i provoditi nepatvoreni konzervativac s respektabilnom znanstvenom biografijom. O njegovim knjigama biranim riječima govore i ideološki neistomišljenici. Sudeći po prvim istupim i potezima, ministar Hasanbegović dolazi s jasnim programom koji kani i provesti. Neće se, kao neki njegovi prethodnici iz HDZ-a, ljigavo ulagivati ljevici. Najavio je promjene koje već sada izazivaju velike otpore. Bit će tu podosta posla jer je naša kultura premrežena raznim klanovima, “rodijačkim vezama” i vrlo često netransparentna kada je riječ o trošenju novca.

Upravo je novac glavni razlog zašto je već održan prosvjed i zatražena smjena ministra Hasanbegovića. Ukinuo je Stručno povjerenstvo za neprofitne medije koje je, opće je mišljenje, netransparentno dodjeljivalo novac neprofitnim medijima. Nekako je sve završavalo po onoj definiciji nogometa Garyja Linekera koji je rekao da je nogomet igra u kojoj na kraju uvijek pobjeđuju Nijemci. Tako je bilo i s natječajima za potporu neprofitnim medijima. Svi su se mogli prijaviti, ali je na kraju novac poreznih obveznika završio na ljevičarskim portalima bliskim bivšoj vladajućoj garnituri. Skandalozne su informacije da su neki članovi povjerenstva bili i članovi redakcija ili pisali za one medije koje su tako izdašno financirani. Dobro je što ministar Hasanbegović nije umjesto ljevičarskog imenovao neko svoje desničarsko povjerenstvo. Ovako je pokazao da prekida s dosadašnjom praksom voluntarističkog dodjeljivanja novca.

Ministra Hasanbegovića napadaju i zbog njegova znanstvenog rada jer, zamislite, nema dobro mišljenje o komunističkom režimu i diktatoru Titu. Njegovim kritičarima smeta i notorna činjenica, koju Hasanbegović stalno naglašava, da su Hrvati stekli punu slobodu tek u Domovinskom ratu. Hasanbegović je kritičan i prema dobrom dijelu naše političke i intelektualne elite koja se nikada nije do kraja ogradila od komunizma i jugoslavenstva u kojemu se formirala.

Dok ljevičari traže njegovu ostavku, Hasanbegović polako postaje prava zvijezda. Desnica je dugo čekala političara koji će jasno i beskompromisno zastupati njezine vrijednosti i koji u isto vrijeme može potpuno ravnopravno polemizirati s najutjecajnijim ljevičarskim intelektualcima. Tomislav Karamarko napravio je grešku s izborom Mije Crnoje, ali je zato imenovanje Hasanbegovića njegova najlucidnija odluka.

>> Da, Hasanbegović je u pravu: Hrvatska je slobodu stekla tek u Domovinskom ratu

>> Žele lustraciju, ravnopravan odnos lijevih i desnih u medijima, a trn u oku im je HTV

Komentara 16

DO
DocSlav
12:31 04.02.2016.

Svaka čast gosp. Hasanabegoviću! Volio bih kad bi i ostali ministri bilo tako odlučni i jasni, pogotovo u cilju ušteda u državnom proračunu. Koliko još ima onih koji nepotrebno i često i na osobno sisaju novce koje su stvorili onii koji plaćaju poreze ovoj državi ili novce kojima smo zadužili i našu unučad. Poštovani gospodnine ministre, ne daj te se!!!

DU
Deleted user
12:12 04.02.2016.

Kaže Urša da se ne razumije u mnoge stvari u kulturi. Imati će zamjenika za međunarodnu kulturnu razmjenu, pomoćnika za glazbene festivale i sl. Možda neće organizirati ugodna druženja sa svakim tko si zamisli da je nekakva veličina i dođe k njemu žicati lovu za svoj projekt. A možda i ukine ljetovanje vojvođanskih umjetnika na Brijunima o državnom trošku.

BA
bakulušić
20:19 04.02.2016.

Da, gospodin Karamarko je pogriješio izborom Crnoje. Trebao je izabrati Denisa Kuljiša ili Juricu Pavičića. I oni su branitelji!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije