Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
13.02.2016. u 13:59

Dok Hrvatska ne učini “restart” i postane takvo društvo svi zajedno ćemo i dalje svjedočiti raspravama o partizanima, ustašama i četnicima, a pri tome i svakodnevno svoje mlade naraštaje ispraćati na rad u inozemstvo

Malverzacije i kriminal, podmetanja, političke igre i smicalice, nepovjerenje, državna blagajna koja nekima služi kao bankomat, zakoni koji se ne provode ili se provode selektivno, pravosuđe koje ne radi kako bi trebalo... neke su od pojava koje su, nažalost, građanima Hrvatske postale svakodnevica. Može se slobodno reći da danas u Hrvatskoj nema ni jednog segmenta života koji funkcionira onako kako je zamišljeno i kako bi zapravo trebalo biti. Dovoljno je prisjetiti se problema u obrazovanju, sportu, gospodarstvu, politici…

Više gotovo da nitko ne reagira kada pročita u medijima o sumnji u kriminal nekoga političara ili dužnosnika ili pak dozna za uzimanje mita od nekoga s položaja.

Dospjeli smo do te razine da se ni pred običan šalter ne staje bez bombonijere. Zabrinjavajuće je što se anomalije u društvu prihvaćaju kao normalne i uobičajene jer se, kako kažu, tako uvijek radilo. Posebno je zabrinjavajuće što i djecu već učimo da bez veza i vezica ne mogu postići gotovo ništa. Postalo je već uobičajeno da roditelji djecu umiruju riječima “sredit ćemo već to nekako, ne moraš se brinuti”. Drugim riječima, u 25 godina neovisnosti Hrvatske uspjeli smo od hrvatskog društva napraviti sve ono što nikako nismo smjeli, ako ne zbog nas samih onda radi naše djece.

U devedesetima, kada je stvarana neovisna Republika Hrvatska, maštalo se o državi jednakosti, razvitka, pravde, blagostanja... Danas, 25 godina kasnije, mnogi od onih koji su stvarali državu pitaju se sve glasnije je li to ta Hrvatska za koju su se borili i ginuli. Upravo radi svega toga sve je češće mišljenje među građanima da je vrijeme za “restart” hrvatskog društva koji će obuhvatiti sve segmente života, od vrha do običnih građana. Neophodno je učiniti korake koji će našoj djeci, ako smo mi već “zakasnili”, omogućiti da žive u zdravom i kvalitetnom društvu.

Da ipak i pored svih problema još ima nade pokazuju i brojni primjeri građana Hrvatske koji su trbuhom za kruhom otišli u inozemstvo i gdje su se vrlo brzo prilagodili situaciji na terenu. Iako su do jučer potezali veze i vezice i bili spremni dati mito kada god je to potrebno i nepotrebno, takvo što im u Njemačkoj, Irskoj, Austriji ili bilo kojoj drugoj zemlji ne pada na pamet jer i sami vrlo brzo shvate razliku između uređenoga i neuređenoga društva, odnosno društva u kojem su zakoni jednaki za sve bez obzira na funkciju ili položaj. U takvom društvu običan građanin može se maksimalno posvetiti poslu i boljem životu svoje obitelji.

Dok Hrvatska ne učini “restart” i postane takvo društvo svi zajedno ćemo i dalje svjedočiti raspravama o partizanima, ustašama i četnicima, a pri tome i svakodnevno svoje mlade naraštaje ispraćati na rad u inozemstvo.

Komentara 1

Avatar abakus
abakus
16:33 13.02.2016.

Mislim da pretjerujete. Danas korupcije tipa bonbonijere ili kuverte osobi s druge strane šaltera ili liječniku i sl. ima manje nego ikad prije. Postoji zato i da lej visoka stopa nepotizma - zapošljavanja preko veze i po podobnosti. Ono što je nov problem, a na koji niste uopće ukazali, jesto to da običan građanin više ne može uopće računati na zaštitu policije. I ispada da je policija tu ne da štiti građanina pred kriminalcima (građane se masovno upućuje na skupe i dugotrajne privatne tužbe), već da štiti kriminalce od građana kojima je prekipjelo i koji bi upravo zbog te ravnodušnosti policije i neučinkovitosti pravosuđa uzeli pravdu u svoje ruke.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije