Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 176
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
02.05.2016. u 12:12

Gdje je Andrej Plenković? Ne bi li on trebao raditi ono što radi Šuica? I njega su neki željeli na čelu HDZ-a... Ma dajte, ljudi, progledajte!

Tko je za premijera predložio Tihomira Oreškovića? HDZ! Od koga danas treba spašavati Oreškovića? Od tog istog HDZ-a! Nevjerojatno, ali istinito! I dovoljno govori o stanju u kojemu se nalazimo, da smo na povijesnoj prekretnici: ili ćemo dalje razvijati demokratske procese te se čistiti od starih uprljanih struktura ili ćemo i dalje biti u njihovom prljavom i pijavičkom zagrljaju. Istina, HDZ ne bi Oreškovića gurnuo za mandatara da je mogao sastaviti većinu u Hrvatskom saboru bez Mosta. Jer je Most za premijera tražio neovisnog stručnjaka, pa su iz HDZ-a gurnuli Oreškovića kako bi dobili vlast, zacijelo s mišlju da će s Oreškovićem lako manipulirati te voditi igru. Dogodilo se, međutim, da se Orešković osovio na vlastite noge, da je glavni politički oslonac našao u Mostu, a ne u HDZ-u! I kod predsjednice, koja ga sve više javno štiti, unatoč tome što još nisu razriješili pitanje šefa SOA-e.

No sve to ne treba čuditi ako znamo kakvi su odnosi u HDZ-u, kakvi i koji ljudi tamo još vladaju, pa im je Orešković sada već debela crvena krpa koje bi se rado riješili. Ali sada je jako riskantno rušiti većinu i izazvati nove izbore. Sve bi se lako moglo obiti kao bumerang o glavu, i evo nam Zorana Milanovića natrag u Banskim dvorima. Zato je sve ovo mrcvarenje, zato se unutar vladajućih događaju teški potresi, zato Tomislav Karamarko izbjegava događaje na kojima je najavljen dolazak Bože Petrova, netrpeljivost je među njima vidljiva i osjeti se u zraku... Tako se naši političari igraju kao u dječjem vrtiću, svima im nedostaje samo još i lizalica u ustima.

Sad kad je Vlada predstavila plan reformi, pitanje je svih pitanja kako će se i hoće li se one uopće provesti. Jer svih su ovih godina obećavane reforme sa svih strana, ali uvijek je realizacija bila gotovo nikakva. Nisu ni ove reforme ono što nam treba, jer nam trebaju “političari s mudima”, kako narod kaže. Sve je trebalo zahvatiti brže i jače. No bolje je da se išta počne mijenjati, nego da ostane sve po starome.

Ali što se to dogodilo da danas moramo Oreškovića spašavati od HDZ-a? Vraćam se na početak teksta i upućujem na činjenicu da je HDZ nehotice, sve zbog potrebe osvajanja vlasti na bilo koji način, odškrinuo vrata Pandorinoj kutiji demokratskih promjena koje su bile strogo pod kontrolom HDZ-a i SDP-a, dvostranačja. Stari je sustav jednostavno implodirao, eksplodirao unutar sebe zbog osobnih slabosti njegova vodstva i urušio se. Upravo zato da bi se taj proces demokratizacije nastavio, potrebno je danas zaštititi Oreškovića zbog svih nas, ali i Most koji se koristi svojom ulogom korektiva, bez obzira na napade s različitih strana. Sasvim je jasno zašto su uslijedili napadi – unatoč svim slabostima Mosta. Jer su stare strukture u agoniji i brane svoje stečene pozicije. Valja podsjetiti na to da je prva faza demokratskih promjena došla s promjenom na Pantovčaku, dolaskom Kolinde Grabar-Kitarović. Unatoč svim njezinim manjkavostima. to je svakako napredak u odnosu na prethodnike. Druga je faza svakako Orešković, a treća će morati biti unutar stranačkih “establishmenta“. Bez obzira na Milanovićevu pobjedu u SDP-u, sustav će se urušiti sam od sebe ako HDZ ne uspije spasiti HDZ od samog sebe i zaustaviti demokraciju ostvarenu šalabahterima i naputcima.

Urušilo se kao kula od karata ono što su ljubomorno štitili i čuvali – unutarstranačka kontrola.

Međutim, ono što još više brine jest poražavajuća činjenica da nositelji mogućih demokratskih promjena čuče u europskim hodnicima, neodlučni da se izdignu iz svojih ugodnih pozicija. Tek poneka sugestija Davora Stiera i Tonina Picule s periferije nije dovoljna. Nevjerojatno je da više energije i strasti da vrati HDZ onim postavkama na kojima je zasnovan ima Dubravka Šuica, pa makar to znači i novu paradigmu i promjene koje će i nju okrznuti. Gdje je Andrej Plenković? Zar nije njegovo mjesto da radi ono što radi Šuica? Ali ne, kao pravi birokrat EU, on se uhljebio i uvalio u tešku hladovinu, ne izlijeće ni s kakvim jasnim stajalištima, samo misli na svoje interese, osobne ambicije. Nije ga briga za druge. I onda su neki takvog lika željeli ili još uvijek žele na čelu HDZ-a? Ma dajte ljudi, progledajte!

Zaključno, spašavanje Oreškovića od HDZ-a vodi i spašavanju HDZ-a od HDZ-a! Pitanje je dakako, hoće li HDZ imati dovoljno unutarnje snage da spasi sam sebe i unaprijedi demokraciju? Ali idemo prvo podržati Oreškovića! Zrno po zrno – pogača. Kamen po kamen – palača.     

>> Novi potres u Vladi: Orešković ogorčen javnom svađom Petrova i Karamarka

Komentara 7

Avatar juricamesko
juricamesko
15:41 02.05.2016.

Despote ne treba niti Orešković niti tko drugi spašavati Hdz od Hdz.članovi Hdz i te kako znaju kakav Hdz žele i tko da ga vodi.da se za promjenu pozabaviš analizom Sdp i Milanovića ali nemoj poput Jelene Lovrić u JL uvijek između Karamarka i Milanovića stavljati znak jednakosti.za promjenu budi samo nepristran u bilo kojoj analizi.

AN
Anasta
16:13 02.05.2016.

HDZ treba prvo pročistiti svoje redove te graditi budućnost na zdravim temeljima. Sve dok budu trajale prljave igrice, Mi ne možemo kao društvo naprijed.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije