Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
20.07.2016. u 20:00

Bojazan da će IBM usisati sve stručnjake također je neumjesna. Neće, oni već godinama kronično nedostaju.

IBM u Hrvatskoj ne otvara centar za inovacije koji će iznjedriti novog megaspektakularnog robota koji će spasiti svijet. IBM u Hrvatskoj otvara Inovacijski centar za korisnike, pojednostavljeno rečeno, napredniji i sofisticiraniji call centar. Zaposlit će 500 ljudi koji će pružati tehničku podršku. 

I to je odlična vijest. 

Zašto? Ovo je najveća greenfield investicija kojom se Hrvatska može pohvaliti u posljednje vrijeme. Pri tome ona govori da je jedan od najmoćnijih svjetskih tehnodivova odabrao Hrvatsku i njene ljude da odrađuju globalan posao pružanja tehničke pomoći. Da, radi se o IT biznisu laički rečeno nižeg ranga, no svejedno zahtijeva vještine poznavanja jezika i IT procesa i alata. Možda nekima to ne zvuči dovoljno dobro i fensi. No, referenca IBM-a nikome ne može štetiti, dapače, podiže vrijednost Hrvatske na rang ljestvici IT pružanja usluga. Primjerice, kad za neku IT uslugu koju domaće tvrtke isporučuju inozemnom tržištu na pitanje gdje vam je podrška, odgovor bude – ondje gdje je i IBM-ova, zasigurno neće dobiti minus u sklapanju posla, samo dodatan plus. 

Bojazan da će IBM usisati sve stručnjake također je neumjesna. Neće, oni već godinama kronično nedostaju i to svih profila. U ovom slučaju riječ je o vještinama koje mogu zadovoljiti i prvostupanjski studenti,ili čak srednjoškolci, ili pak oni koji se odluče obrazovati jer su ostali nezaposleni. Treba sagledati širu sliku, investicije nam trebaju. Posebno one kvalitetne koje traže znanje i vještine, radno su intenzivne, a ne traže velike kapitalne investicije. Je li ovo uspjeh bivše vlade ili ove trenutačne tehničke, potpuno je nebitno. No, svaka vlada trebala bi u prioritete staviti IT i potaknuti samim tim i razvoj društva. IBM će surađivati s fakultetima, mnoge IT kompanije već surađuju, svaki student nekog tehničkog smjera ima siguran posao... Gdje bi nam bio kraj kada bi političari shvatili da je za početak promjene mind seta obrazovanje ključ i da hitno treba reformu, da je poticanje ulaganja u istraživanje i razvoj potrebna mjera, da je IT u svim poslovima nezaobilazan. 

Da, treba biti ambiciozan jer djeca nam osvajaju medalje na informatičkim i inim natjecanjima, no pitanje je zašto ih ne guramo i zašto nemamo više njih. Zašto odlični ''ispadaju'' iz srednjih škola poput MIOC-a umjesto da osnujemo novi. Da, krećemo se u pravom smjeru, pitanje je zašto to ne činimo brže.

>> Evo koja su znanja potrebna za buduće zaposlenike IBM-a!

Ključne riječi

Komentara 1

DU
Deleted user
08:04 21.07.2016.

Nije to nikakav call centar! Naša potreba da umanjimo vrijednost nečega je velika. Bolje bi bilo da se novinar raspitao,da traži informacije namjesto da nagađa!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije