Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 196
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
21.03.2017. u 09:15

Nedopustivo je optužiti za rušenje države one koji su najzaslužniji za njezinu izgradnju. Ponajviše to potiču oni koji bi danas htjeli državu samo za sebe. Bez Hrvata.

Izrazito povezani odnosi Bošnjaka i Turske imaju velike refleksije na BiH. Radikalizacija Erdoğanove politike uvelike se prenijela i na ovu državu. Osobito je opasno što se i jedni i drugi udaljavaju od Europe. Jednakom brzinom Sarajevo se odmiče od EU kojom se Ankara približava uvođenju smrtne kazne.

Uvedu li je, bit će to i automatski kraj pristupnih pregovora Turske i EU. Raspoloženje će se prenijeti i na neke bošnjačke elite u BiH. Već sada traže i najmanji razlog da se put prema EU opstruira. U tom konceptu smetaju im europski Hrvati u BiH i susjedna europska Hrvatska.

Zato se pokušalo diskreditirati i prošlotjedni znanstveni skup u Neumu. Imputiralo se kako se tamo dijelilo BiH, a hrvatski su znanstvenici samo tražili rješenja kako je učiniti funkcionalnom europskom državom. Vrhunac propagande bila je optužba na račun hrvatske predsjednice.

U sadržajnom govoru ilustrirala je brojnim podacima što sve krasi prijateljske odnose RH i BiH. Međutim, smišljeno su njezine riječi pretvorili u suprotnost. Optužili su je za ono što nije rekla. Ustvrdili su kako je predsjednica govorila o islamskom radikalizmu.

A ona je tek među opasnostima koje vrebaju za BiH spomenula kako su to i ekstremističke zajednice. Nije čak kazala ni čije su. Odmah je krenula lavina uvreda. Nevjerojatno je da je na nepostojeću izjavu neprimjereno reagirao reis Husein ef. Kavazović. On se umjesto zabrinutosti za sve očigledniji radikalizam obračunava s onima koji ga čak i stidljivo primjećuju.

Osobito su pojačani napadi na Hrvate i zbog žalbenoga postupka haaške “šestorke”. Natječu se tko će joj natovariti više zločina, logora, podjela države... A već jučer se u Haagu vidjelo u analizi očišćenoj od propagande kako je i zašto nastala Herceg Bosna.

Valjda će i Sud takve pozitivne povijesne činjenice početi sagledavati u kontekstu vremena te ispraviti nepravdu kojom je najmalobrojnijem narodu, pa i zbog te slabosti, natovario kolektivnu krivnju. Nitko ne osporava individualne zločine i njih treba procesuirati.

Međutim, nedopustivo je optužiti za rušenje države one koji su najzaslužniji za njezinu izgradnju. Ponajviše to potiču oni koji bi danas htjeli državu samo za sebe. Bez Hrvata.

Zato orkestriranom kampanjom bošnjački lijevi i desni unitaristi ušutkavaju sve koji misle drugačije od njih. Već je postalo opasno javno se deklarirati kao Hrvat. Protekloga vikenda brutalno je napadnut vođa studenata samo zato što je večer prije u jednoj TV emisiji rekao da je Hrvat. Bivši pripadnik Armije BiH, prijeteći mu usred Sarajeva pištoljem, “podučio” ga je kako te nacije nema u BiH, već je on Bosanac.

U toj prijetnji krije se i odgovor kakvu se BiH želi. Smetnja su svi koji to ne žele prihvatiti. Zato i Europa nije dobro došla. Njoj će u BiH presuditi uvođenjem smrtne kazne u Turskoj. U kampanji udaljavanja Europe od BiH još žešće će se napadati predsjednicu RH i Hrvate. Da, i one koji su se u Neumu usudili govoriti na znanstvenom skupu o “njihovoj” državi.     

>> Hrvati vuku BiH u EU i NATO, Srbi i Bošnjaci koče

>> Presuda zanemarila dokaze da su HVO i HZHB nastali zbog kolapsa centralne države

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije