Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
05.05.2016. u 16:30

Vlada Tima Oreškovića barem javno govori o potrebi da se naprave bolni rezovi

Novinski komentatori i analitičari raznih vrsta uglavnom daju slabe ocjene Vladi Tihomira Oreškovića u prvih sto dana. Slično misle i hrvatski građani koji Vladi daju tek jedva zadovoljavajuću dvojku. Timov tim prošao je puno lošije od svojih prethodnika koji su, barem kada je riječ o medenom mjesecu u prvih sto dana, bili puno omiljeniji kod građana. Sada je pravo pitanje je li koalicijska vlada HDZ-a i Mosta puno lošija od Vlade Zorana Milanovića i Jadranke Kosor ili su našim građanima jednostavno porasla očekivanja.

Meni se čini da su građani danas puno kritičniji nego prije četiri godine. Posebno su nezadovoljni glasači Mosta koji su i izabrali treću opciju zato što su, za razliku od tradicionalnih glasača HDZ-a i SDP-a, davno izgubili svaku iluziju o naše dvije najjače stanke. Uspoređujući sadašnju Vladu s onima Zorana Milanovića i Jadranke Kosor uopće ne vidim po kojim su to kriterijima Oreškovićevi prethodnici bili bolji.

Kosor i Milanović su bez ikakva suprotstavljanja nastavljali gospodarsku i političku paradigmu koja je Hrvatskoj nametnuta od naše neovisnosti. Javni sektor je mažen i pažen, privatni sektor bio je tegleći tovar, a zaduživanje spasonosno rješenje za sve probleme. Oreškovićevi prethodnici su obilato koristili činjenicu da u njihovo vrijeme Hrvatska nije bila toliko zadužena. Kada je riječ o “bolnim reformama”, Kosoričina i Milanovićeva Vlada ne samo da ih nisu provodile, nego se o njima nije uopće raspravljalo.

Reforma javnog sektora i svih onih balasta iz prošlosti bile su tabu-teme o kojima se nije smjelo ni zucnuti. Hrvatska je velikim dijelom bila u dugogodišnjoj recesiji upravo zbog toga što se Kosor i Milanović nisu usudili smanjiti privilegije koje je u ovih 25 godina država dijelila šakom i kapom odabranim skupinama. Vlada Tima Oreškovića barem javno govori o potrebi da se naprave bolni rezovi. U tom smislu bilo bi prilično točno reći da je ova Vlada manje loša od vlada Jadranke Kosor i Zorana Milanovića.

Timovu Timu se s pravom može zamjeriti da nije dovoljno hrabro ušao u javni sektor koji živi iznadprosječno dobro u odnosu na ostale u Hrvatskoj. Pomalo je iritantno kada sindikalisti žele povećanje plaća u javnom sektoru, dok u privatnom sektoru ne samo da se smanjuju plaće nego se i svakodnevno dijele otkazi. Velikim dijelom i zbog toga što je privatni sektor opterećen nametima kojima se financira rastrošni javni sektor. Ne može se podizati cijena dopunskog zdravstvenog osiguranja a da prije toga nije racionaliziran rad u bolnicama. Nedavno je jedan liječnik iz Osijeka prilično argumentirano govorio o tome da u Hrvatskoj ima čak 15 bolnica previše.

Oreškovićeva Vlada još nije poduzela korake koji bi davali nadu da će se smanjiti razlike između javnog i privatnog sektora. Ali za ovakvo stanje najvećim dijelom snose odgovornost prethodne vlade koje su oportunistički zabijale glavu u pijesak. •    

>>  Zašto predsjednica ove godine neće ni u Bleiburg ni u Jasenovac?

>> Drago Prgomet predstavljat će predsjednicu u svom zavičaju

Komentara 8

Avatar juricamesko
juricamesko
19:59 05.05.2016.

Ćuriću svim tim komentatorima može se samo jedno poručiti:nema u Hrvatskoj ,a i šire osobe koja bi mogla biti lošiji premijer od Milanovića.pa da je i svijećom tražiš.više takve majka ne rađa.

BA
bakulušić
19:48 05.05.2016.

Oreškovićev je problem što nije školovan u Kumrovcu i što nije slušao Obranu i zaštitu te Teoriju i praksu samoupravnog socijalizma na Fakultetu političkih nauka. On je strano tijelo u jugoslavenskom organizmu.

AN
Anasta
18:39 05.05.2016.

Hdz nece dekomodirati svoje povlastene skupine isto kao ni Sdp. Oni su tu zbog svojih glasaca koje uhljebljuju po opcinama, zupanijama i drzavnim tvrtkama, sve isto, Kurta -Murta se smjenjuju a sve ostaje isto. Privatni sektor daje sve manje i manje place da bi javni zivio dobro i bezbrizno. Prvi put da je netko uopce poceo govoriti o ukidanju povlastica, a tu su tek tri mjeseca. Most se bori za promjene, ali Hdz sve sabotira i prikazuje javnosti da nisu oni ti koji stopaju. Most sam ne moze nista. Dvoglava partija se nece promijeniti dok mogu zaduzivati zemlju i zivjeti na dug . Bas ih briga, dug ce sutra biti problem nekog drugog, daj ti njima sad da mogu placati svoje uhljebe. Opet cemo izgubiti drzavu, opet ce nas kupiti tudjin i vladati. Nismo mi bez drzave bili 800 godina jer smo je znali stvoriti i zadrzati. Gospodo, krajnje je vrijeme za promjene.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije