Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
13.04.2016. u 12:04

Politizacija jasenovačke komemoracije zapravo je njezina vulgarizacija. U Hrvatskoj je čak i nekrofiliju moguće pretvoriti u politiku

Već postojeća javna galama o “ustašizaciji našega društva” odnedavno je pojačana i grajom o “klerikalizaciji Sveučilišta”, te dokumentarnim filmom njemačko-francuske televizije ARD o desničarskim skretanjima u EU, a napose u Hrvatskoj. Prema takvome mišljenju ARD-a i naših “antifašista” te “slobodno mislećih intelektualaca”, Hrvatska je na samome europskom demokratskom dnu, gotovo kao neka septička jama EU. Osječka nogometna utakmica između Hrvatske i Izraela na kojoj je skupina budalaša ili provokatora uzvikivala “Za dom spremni!” došla je kao šlagvort takvim mišljenjima. Da će se dogoditi nešto tako zločesto moglo se predvidjeti prije pet-šest godina. Tada je, naime, počelo plansko i sustavno širenje javne histerije o “fašizaciji Hrvatske”. U isto vrijeme su sljedbenici Zorana Milanovića i Vesne Pusić počeli s osnivanjem raznih antifašističkih saveza kao nekom obranom od “oživljavanja fašizma”. Sada je to programirano ideološko ludilo toliko eskaliralo da je došlo do srpsko-židovske odluke o bojkotu državne komemoracije jasenovačkim žrtvama. Kao da je Jasenovac samo SDP-ov, HNS-ov, židovski i srpski! Pa zar je Jasenovac politički monopol Zorana Milanovića, Vesne Pusić, Ognjena Krausa i Milorada Pupovca?

“Lijevoliberalna” je paranoja posljednjih dana još više pojačana vijestima o mogućoj suradnji zagrebačkog Filozofskog fakulteta i zagrebačkog Katoličko-bogoslovnog fakulteta, jer da će to dovesti do klerikalizacije Filozofskog. Kao da će s Kaptola na Filozofski fakultet doći misionari i svetom vodicom škropiti tamošnje nevjernike. Kakvi bi to božanski poslanici morali biti pa da preobrate sve tamošnje marksiste, agnostike i ateiste!? Ipak, sve te priče pridonose još većem širenju “antifašističke” paranoje. A ona se vidi i u priviđanju “relativizacije prošlosti”, jer da “vladajuće mišljenje” nameće tezu o “dva totalitarizma”, a da oni pak nisu jednaki. Ustaštvo je iza sebe ostavilo stravu Jasenovca, a boljševici pakao Bleiburga i Golog otoka. Veličanje titoističkoga antifašizma postalo je opće mjesto svih naših kulturnih i političkih “naprednjaka”. To je ujedno i jedan od glavnih razloga zašto bojkotiraju državnu komemoraciju u Jasenovcu. Zar Milorad Pupovac može zaustaviti i one Srbe koji žele ići u Jasenovac i protiv njegove volje? Bi li, da su živi Srećko Bijelić, Jovan Bamburač i Milan Đukić, Pupovac svojim “moralnim autoritetom” mogao i njih spriječiti da mimo njegova SNV-a dođu u Jasenovac? Isto vrijedi i za Ognjena Krausa. Zar bi on mogao zaustaviti pokojne Mihaela Montillia, Alfreda Pala, Zlatka i Jakova Bienenfelda i Slobodana Langa? Može li Ognjen Kraus, primjerice, odvratiti Branka Lustiga da dođe na službenu komemoraciju u Jasenovac?

Politizacija jasenovačke komemoracije zapravo je njezina vulgarizacija. U Hrvatskoj je čak i nekrofiliju moguće pretvoriti u politiku. Još je nastranije i perverznije pokušavati je i politički utržiti. 

>> Orešković osudio zločine ustaškog režima: Stepinac je za Jasenovac rekao da je 'najveća ljaga' za Hrvatsku

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije