Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 192
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nakon terorističkih napada

Zagovornici oružja u najvećoj akciji protiv EU: Ne zabranjujte vatreno oružje

bruxelles
Foto: Reuters/PIXSELL
07.04.2016.
u 11:00

Zagovornici oružja pokrenuli su peticiju i zasipaju EU političare mailovima u kojima naglašavaju da će zabrana i ograničenje utjecati na sportaše i lovce, ali ne na teroriste i kriminalce

Europske interesne i građanske skupine koje zagovaraju oružje pokrenule su prvu veliku sveeuropsku lobističku i građansku akciju protiv izmjena EU zakona kojima bi se u Uniji postrožili zakoni i zabranile neke vrste oružja kao posljedica terorističkih napada u Parizu i Bruxellesu.

U prvoj radnoj verziji izmijenjene direktive predlaže se potpuna zabrana kupovine nekih vrsta automatskog i poluautomatskog oružja, zabrana kupovanja oružja i streljiva preko interneta ili pak detaljno praćenje tih aktivnosti, stvaranje europske baze podataka svih vlasnika oružja, baze podataka osoba kojima je u nekoj EU članici odbijena dozvola za nošenje oružja, kao i zabrana kupovine dijelova za oružje.

Iako europske skupine koje su većinom vezane uz lov i sportsko oružje nemaju ni izdaleka moć ni novac kao njihov američki parnjak NRA (Nacionalno udruženje za vatreno oružje), rezultati inicijative već su vidljivi jer su njihovi zahtjevi ozbiljno shvaćeni u Bruxellesu kao opozicija koja bi mogla blokirati ili otežati izmjene zakona. Za usporedbu, samo lani NRA je, prema podacima iz baze Opern Secrets, potrošila više od 20 milijuna dolara na lobiranje i priloge za razne političke kampanje u SAD-u. NRA nema obvezu objaviti financiranje u EU. U Uniji pak sportska i lovačka društava na lobiranje troše 10 tisuća eura godišnje. Najveća takva interesna skupina FACE ima 11 lobista i godišnji budžet oko milijun eura.

Europska komisija pozvala je na promjenu regulative nakon prošlogodišnjeg napada u Parizu, da bi novi impuls došao nakon terorističkih akcija u Bruxellesu prošlog mjeseca kad je i predsjednik EK Jean-Claude Juncker jasno rekao da je revizija europske Direktive o vatrenom oružju jedna od neophodnih mjera za povećanje sigurnosti u Uniji i da EU ne smije pokleknuti pred raznim lobijima. Nacrt prijedloga revizije EU direktive trebao bi biti gotov u lipnju, dok se konačna odluka očekuje u listopadu.

Zagovornici oružja pokrenuli su peticiju i zasipaju EU političare mailovima u kojima naglašavaju da će zabrana i ograničenje utjecati na sportaše i lovce, ali ne na teroriste i kriminalce.

Peticiju je pokrenuo jedan Belgijanac koji se bavi sportskim oružjem, no kako ju je u kratko vrijeme potpisalo 320 tisuća ljudi, "preuzela" ju je organizacija koja okuplja vlasnike oružja, Firearms United (FU). Organizacija je registrirana u Poljskoj, ali ima podružnice diljem Europe, pa i u Hrvatskoj, kako piše na njihovim web stranicama.

U kratkoj izjavi, kažu kako su osnovani 2013. kako bi se borili protiv ograničenja nošenja i nabave oružja.

– Zabrane nemaju smisla jer većina oružja u kriminalnom miljeu ionako dolazi s crnog tržišta – pojasnila je Katja Triebel iz FU, a mailove koji šalju aktivisti EU dužnosnicima i u kojima ih nazivaju "bezličnim birokratima koje nije birao narod" prokomentirala je riječima: "Neki naši članovi su vrlo ljutiti", ali i dodala kako vjeruje da neke mailove šalju i njihovi protivnici kako bi ih diskreditirali.

No najveća europska grupa FACE za sad se koristi blažim i tradicionalnim pristupom: konferencijama, lobiranjem i razgovorima u četiri oka.

– Ne idemo u lov kalašnjikovima – kazao je glavni tajnik Filippo Segato.

– Bojimo se da je promjena regulative prvi korak u potpunoj zabrani poluautomatskog oružja kojim se u lovu koriste žene i osobe s invaliditetom – pojasnio je.

No iz Europske komisije dolazi objašnjenje da pitanje vatrenog oružja nije samo vezano za terorizam.

– Ne možemo ignorirati činjenicu da je vatreno oružje korišteno u drugim tragičnim događajima kad što su, primjerice, pucnjave u školama. Direktiva nije o terorizmu, nego o o vatrenom oružju i javnoj sigurnosti – poručili su iz Europske komisije.

>> Bruxelles: Teroristi planirali napad većih razmjera?

Komentara 1

Avatar abakus
abakus
11:15 07.04.2016.

Ne mogu vjerovati da ima ljudi u Europi koji lobiraju protiv strože kontrole oružja i zabrane pojedinih vrsta. Što će lovcu poluautomatska puška? Invalidima i ženama treba poluautomatska puška da bi lakše ubijali nedužne i nemoćne životinje? Stvarno, ovaj svijet ide svome kraju... I neka ide, ovo više nije za normalne ljude.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije