Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
16.01.2017. u 15:00

I gore je nego 80-ih: Srbija danas svoju ‘istinu’ šalje u drugu državu, međunarodno priznatu

Pozivam Srbe da ostanu mirni, a moje posljednje upozorenje i molba Albancima na Kosovu i Metohiji jest da ih ne pokušavaju napasti oružjem jer Srbija to neće dopustiti”, izjava je srbijanskog premijera Aleksandra Vučića u povodu zaustavljanja vlaka Beograd – Kosovska Mitrovica koji je trebao povezati dva grada nakon 18 godina. Provokacija nalik na onu koju je bivši srbijanski čelnik Slobodan Milošević 1987. izgovorio na Kosovu: “Nitko Srbe ne sme da bije“. Posljednjih mjeseci sve su učestalije izjave srbijanskih čelnika koje imaju prizvuk onih iz osamdesetih godina koje su zatim oživotvorene oružjem.

Vlak provokacije, jer kako ga drukčije nazvati kad je za Kosovsku Mitrovicu krenuo s natpisom “Kosovo je Srbija“, nalikuje i na one kojima su osamdesetih godina slani Srbi s Kosova po prostorima tadašnje Jugoslavije kako bi održavali “mitinge istine“. Jedan takav o situaciji Srba na Kosovu, koji bi zapravo promicao Miloševićevu velikosrpsku politiku, trebao se održati 1989. u Zagrebu. Tada se tome, a još demokratski izbori nisu ni bili održani, najjasnije usprotivio čelnik HDZ-a Franjo Tuđman kazavši kako, da je on na čelu Hrvatske, ne bi dopustio “vlaku istine“ ulazak u Zagreb. Tada je to bila još uvijek jedinstvena, premda federativna država, a sada Srbija svoj “vlak istine” šalje u drugu međunarodno priznatu državu.

Vlast u Prištini nije učinila ništa što ne bi i neka druga vlast u nekoj drugoj državi, odnosno zaprijetila je zaustavljanjem vlaka s provokativnim natpisom. Europska unija poručila je da dvije države trebaju dijalogom rješavati međusobna nesuglasja. Kako bi Beograd reagirao kad bi, na primjer, iz Hrvatske krenuo vlak prema Srbiji s velikim natpisom U(NESCO). Sjećate li se koliko je puta morao učiniti salto mortale svojom olovkom jedan od autora iz zlatnog doba Zagrebačke škole crtanog filma Nedeljko Dragić za izradu logotipa i maskote Univerzijade 1987. u Zagrebu kako bi slovo “U“ što manje sličilo samome sebi da to ne bi provociralo Beograd?

>> Vučić: Nemojte ni pomišljati da intervenirate protiv Srba! Vlak nije prijetnja nikome, kao ni čokolade

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije