Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
23.09.2016. u 14:38

Većina članova Fakultetskog vijeća okrenula mu je leđa i ustrajala da ode

Drama na zagrebačkom Filozofskom fakultetu koja, s ljetnim zatišjem, traje od prošlog proljeća jučer je dosegla vrhunac, ali i, po procjenama mnogih, ušla u silaznu putanju održavanjem sjednice Fakultetskog vijeća na kojoj dekan Vlatko Previšić nije uspio zadržati potreban kvorum. Naime, nakon što su iz članstva Fakultetskog vijeća “nestali” studenti jer je raspušten Studentski zbor, dekan Previšić inzistirao je na održavanju sjednice, za koju su ga i studenti i dio profesora unaprijed upozorili da će biti nelegalna i nestatutarna. No dekan, koji je bio dugogodišnji profesor na tom fakultetu, a koji je za dekana izabran prije dvije godine, s punih 69 godina života, na ta se upozorenja nije osvrtao.

Možda je očekivao da će se, kako zaposleni tvrde, nakon višemjesečnih lobiranja, obećanja i pritisaka dio članova predomisliti i izjasniti se u njegovu korist. No to se nije dogodilo. Dapače, većina članova Fakultetskog vijeća okrenula mu je leđa, otvoreno u lice kazala što misli o njegovu upravljanju fakultetom (“upravo se ispisuju neke od najtamnijih stranica u povijesti ovog fakulteta”), stavljajući jasno do znanja dekanu da više nema manevarskih poteza koje može povući, a koji bi mu mogli sačuvati fotelju za koju se tako grčevito bori. Poručio mu je to, čini nam se, i rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras konstatacijom da “ne djeluju institucije sustava” jer Fakultetsko vijeće ne funkcionira i da će on “kao rektor i Senat hitno razmotriti situaciju i donijeti odluku”. Mnogi su iz toga iščitali poruku da je vrijeme natezanja sa studentima i profesorima te ignoriranja njihovih zahtjeva na Filozofskom fakultetu završilo i da dekan treba još samo izabrati trenutak kad će, uz isprike, obznaniti da podnosi ostavku i odlazi u mirovinu. Jer, bez obzira na iluziju da bi od novih članova Fakultetskog vijeća od iduće akademske godine koja počinje 1. listopada, mogao dobiti podršku i opstati, dekan Previšić nema izgleda “preživjeti” do tad. Stoga, zadnji je trenutak da kaže – oprostite, hvala, odlazim.

> > Vijeće bez kvoruma, rektor Boras smijenit će Previšića

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije