Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 23
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
08.02.2016. u 20:00

Samo devet dana nakon što je predsjednica RH raspisala parlamentarne izbore, SDP-ova Vlada donijela je polemičnu uredbu

Kada bi se tražila riječ koja najbolje opisuje početak rada novoformirane Vlade HDZ-a i Mosta to bi bilo – kadroviranje. Mukotrpno i sporo kadroviranje. U to se savršeno uklapa i smjena šefa SOA-e Dragana Lozančića koju premijer Tihomir Orešković još nije potpisao. Možemo samo pretpostaviti koliko će trajati usuglašavanje oko novog ravnatelja obavještajne agencije. "Kočničar" cijelog procesa je Most jer kao što u izboru kandidata, čak i za čisto političke funkcije, inzistiraju na više kandidata, tako i u prijeporu oko Lozančićevih grijeha inzistiraju na tome jesu li ti grijesi vrijedni smjene. U procesu kadroviranja pojavio se i najnoviji problem koji je pretresan na subotnjem sastanku užeg vodstva HDZ-a u središnjici te stranke. Premda je još u procesu formiranja Vlade dogovoreno da ministarstva neće biti stranačka – dakle HDZ-ova ili Mostova – nego će ako je ministar HDZ-ov, zamjenik biti iz Mosta i obrnuto, sada se pojavila želja Mosta da izuzev zamjenika sve ostale funkcije u ministarstvu gdje je njihov ministar budu iz redova Mostovih ljudi. U HDZ-u ne pristaju na tu soluciju nego žele da se i te ostale pozicije popunjavaju temeljem reciprociteta između HDZ-a i Mosta.

– Nije u duhu dogovorene suradnje, cilj je zajedno preuzeti odgovornost i obavezu, a ne stranački dijeliti ministarstva – komentirali su u HDZ-u. Most s druge strane očito želi svojim kadrovima ekipirati svoja ministarstva iako u HDZ-u neslužbeno komentiraju da su Mostu kadrovi najveći problem pa ih "praktički skupljaju po cesti". Da će Most sve više raditi na jačanju svoje pozicije u Vladi, svjedoči i to što Mostove ministre "hendla" PR tim iz Smičiklasove (središnjica Mosta), a HDZ-ove Trg žrtava fašizma i glasnogovornica Vlade. I Petrovovo protivljenje smjeni Dragana Lozančića može se promatrati u svjetlu želje da Most bude autonoman, ali i i u svjetlu očitog nepovjerenja među partnerima.

Sve to upućuje da će Vlada, predvođena nestranačkim premijerom Oreškovićem, teško i sporo donositi odluke jer je Most prejak partner da bi ga se ignoriralo. Upravo je Petrov svojom skepsom o smjeni Lozančića, izgleda, bacio bubu u uho premijeru koji nije bio voljan odmah u petak potpisati njegovu smjenu. Uzimajući u obzir sve probleme koji se pojavljuju u ekipiranju ministarstava, teško se ne zapitati hoće li do sjednice Vlade u četvrtak Vijeće za suradnju isfiltrirati kandidate za zamjenike i pomoćnike. Sada se čini da to neće biti baš tako, a ministri se već žale da se u ministarstvima osjećaju kao "Pale sam na svijetu".

Štoviše, vape da se proces ubrza jer je bez kompletne ekipe nemoguće početi raditi. Kada se poslože ministarstva na red dolaze javna poduzeća, a tu je vladajućima bivša SDP-ova Vlada ostavila pravu nagaznu minu. Takve se ne bi sjetio ni poslovično komplicirani Most. Naime, samo devet dana nakon što je predsjednica RH raspisala parlamentarne izbore, SDP-ova Vlada donijela je uredbu kojom se utvrđuju kriteriji natječaja za izbor šefova javnih poduzeća koje, a to je najzanimljivije od svega, vjerojatno ne bi prošao nijedan predsjednik ni član uprave kojeg je politički (dakle, bez natječaja) postavila bivša vladajuća garnitura. Dakle, na samom kraju mandata Vlada Zorana Milanovića, kada je Sabor već raspušten, a izbori raspisani, osvijestila je žestoke kriterije i demokratske standarde koji bi trebali vladati u javnim poduzećima. S obzirom na sporost kadroviranja, a da bi se po toj uredbi pokrenuli natječaji, najprije je potrebno izabrati novog šefa DUUDI-ja i nove Nadzorne odbore i Skupštine društava, pitanje je kada će i kako biti izabrana nova vodstva javnih poduzeća. Da je sustav paraliziran dok traju ekipiranja, požalili su se ovih dana i sindikati koji su upozorili na paralizu donošenja poslovnih odluka.

Budući da su građani prema anketi RTL-a rad Vlade u prva dva tjedna ocijenili dvojkom (2,41), vrijeme je da premijer Tihomir Orešković ubrza procese i nametne tempo bržeg kadroviranja i donošenja odluka. Sam je rekao da bi njegova firma propala da se bavila "ustašama i partizanima", ali jednako bi tako propala i da se oko svake odluke sastajalo neko nadtijelo i o njoj vijećalo danima. Vrijeme je za odlučne i brze poteze.  

Ključne riječi

Komentara 17

Avatar abakus
abakus
21:10 08.02.2016.

Jedan od rijekih članaka Ive Puljić Šego s kojim se slažem. Petrovu zamjeram što je stalno govorio o reformama, ali sada kadroviranjem i kompliciranjem oko svake odluke cijeli taj proces reformi ne samo da usporava već čak i dovodi u pitanje. Zamlja je u previše lošem stanju da bi se mjeseci gubili na ekipiranje i smjenu starih kadrova koji moraju otići.

Avatar juricamesko
juricamesko
23:31 08.02.2016.

Božo Petrov i svi u Mostu neće ili ne žele shvatiti da prvo što trebaju ako žele bilo što dobro napraviti ovoj državi i njenim građanima moraju smijeniti sve vodeće kadrove bivše vlade u svim ministarstvima,javnim poduzećima,agencijama i uredima.počevši sa Hrt i Goranom Radmanom pa do direktora Apisa. nema dotle sreće za novu vladu jer će svaki dan dobivati klipove pod noge,mediji će vrištati o svakom njihovom potezu ne mareći dali je dobar i opravdan.smijenite najprije sve Milanovićeve kadrove bez milosti samo da dođete do daha,tada počistite ispred svog praga i krenite konačno ozbiljno raditi.nismo vas podržali da nam pričate Markove konake.

MR
MrkiMedo
20:56 08.02.2016.

Nazalost, novinarka ima pravo. Predugo to traje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije