Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
18.01.2017. u 10:28

Među komentarima istraživanja da smo “nacija vjernika”, moglo se čuti da se radi o prividu, jer da se uistinu prakticira kršćanstvo, ne bi bilo društvenih pljački, javnog nemorala, licemjerja…

Rezultati istraživanja koji su pokazali da su mladi u gotovo 80 posto u Hrvatskoj religiozni i otvoreni prema vjeri više su nego ohrabrujući, jer je to najbolji znak da se nacija budi iz duhovne letargije i da će upravo ova generacija ljudi, kada stasaju, biti kadra zemlju izvući iz postojeće krize, koja je u svojim temeljima duhovna kriza i tek se manifestira kao politička, gospodarska, financijska.

Međutim, ti se podaci, premda očito ozbiljnog istraživanja provedena među mladima u Rijeci, mogu i krivo tumačiti. Primjerice, neki su ih sociolozi protumačili kao rezultat društvenog konformizma ove generacije mladih, koji su za razliku npr. od komunističkih vremena, prepoznali religioznost kao poželjnu identifikaciju u društvu i praktički je linijom manjeg otpora, poradi npr. društvene ugode, kao takvu konzumiraju.

No, to nije tako, jer u očima sekularističkih “elita” u ovoj zemlji najmanje je dobro deklarirati se kao vjernik i lijevo-liberalni mediji u svome će mahnitanju pomesti svakoga tko se tako nešto drzne, bio on elitni sportaš, glazbenik ili znanstvenik, svejedno. Dakle, u Hrvatskoj nije baš društveno poželjno biti vjernik. Zatim, među komentarima istraživanja da smo “nacija vjernika”, moglo se čuti da se radi o prividu, jer da se uistinu prakticira kršćanstvo, ne bi bilo društvenih pljački, javnog nemorala, licemjerja…

To je točno. Ali samo djelomice. I to upravo treba gledati iz perspektive ovoga istraživanja, kojemu su u središtu bili mladi, koji nisu ni na kakvim funkcijama, položajima, lobijima, medijima i centrima koji upravljaju našim sudbinama. Njih su premrežile političko-gospodarske-obavještajne elite iz prošlog sustava, koje cijelu zemlju već 25 godina drže taocem isključivo vlastitih interesa. Zato i ne možemo naprijed. Mlade ljude ne možete prevariti. Oni su iskreni i otvoreni, pametni i obrazovani, a traže – autentičnost.

Čeznu za idealima i višim vrijednostima, nepotkupljivi su i brutalno iskreni. U vjeri i Kristu, u Crkvi, vide ispunjenje tih svojih čežnji. “Oni od Crkve ne traže nikakvu korist, nego potvrdu da je ona kadra povesti ih, da je vrijedna toga da ju se slijedi, i da je spremna ići do kraja radikalno i vjerno načelima koje naviješta. Ako prepoznaju da ona to hoće, zna i može – mladi su, vjerujem, danas spremniji nego ikada ići do kraja, pa i u pogibelj s njim i za nju.

Upravo zato što nitko drugi na svijetu nije kadar ponuditi takvo što. Zato, mislim, Crkva danas ima veću šansu nego ikada prije”, rekao je duhovnik mladih p. Ike Mandurić za portal Bitno.net, tumačeći kako “mladi danas nemaju više kome dati svoje srce – nemaju nikoga tko je toga vrijedan” te da “nikada nije bilo toliko radikalno i zrelo opredijeljenih mladih za Krista i Crkvu kao danas”. A ovo je istraživanje to i potvrdilo.

I više od toga. Ovo je, naime, prvi znak nade na tmurnom hrvatskom obzorju da će nam jednoga dana biti bolje. Zato mladima treba širom otvoriti vrata i neka pred sobom pometu sve staro. Neka pobijede njihove čežnje.

Ključne riječi

Komentara 6

Avatar abakus
abakus
11:38 18.01.2017.

Prekjučer sam na članku u Večernjaku koji je govorio o vijesti kako 80% mladih kaže da vjeruje u Boga napisao komentar koji je bio praktički jednak ovome što je Darko Pavičić ovdje napisao, a ipak mi je komentar izbrisan, iako u njemu nisam ni na koji način prekršio pravila komentiranja. I ne samo to: U isto vrijeme, u jednom cugu, ad.ministrator je obrisao sve komentare koje sam na portalu napisao od Nove godine - 15-ak njih, iako su neki od njih stajali na portalu više od dva tjedna i nikome do prekjučer nisu zasmetali. Zanimljivo, za sve te obrisane komentare nisam dobio ni jednu jedinu opomenu - logično, jer ni u jednom od njih nisam prekršio pravila komentiranja. No to samo govori o problemu cenzuriranja i samovolje admini.stratora koji na portalu brišu komentare kako se njima svidi i bez stvarnog ikakvog razloga. Poslao sam zbog toga prosvjedni mail uredništvu Večernjaka, ali naravno da ništa od toga (kadija ti briše komentare, kadija prosuđuje o tome). Ako se u nekom komentaru zaista krše pravila komentiranja, onda imate razloga izbrisati ga - ali brisati komentare koji ne krše pravila komentiranja i još krvnički obrisati niz drugih istog komentatora iz, valjda, neke "osvete" zbog mišljenja koje vam nije po ćeifu, nije u redu. Ne postoje pravila samo za komentatore, nego i za vas, Večernji.

CC
CCR
09:52 19.01.2017.

Izvrstan komentar, bravo Darko!

DU
Deleted user
01:47 19.01.2017.

Konačno nešto pozitivno!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije