Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
06.12.2016. u 12:15

Odluka trgovačkog centra u Minneapolisu da angažira Djeda Mraza crne boje kože izazvala rasističke ispade i teške uvrede

Božićno vrijeme trebalo bi za svakog kršćanina biti vrijeme mira, radosti i otvaranja prema drugima, pogotovo prema onima koji nisu imali toliko sreće ili su pak drukčiji. Iako je Božić diljem kršćanskog svijeta pretvoren u nekakav gotovo isključivo potrošački blagdan kojim caruju manijakalna kupnja i konzumacija beskrajnih količina hrane i pića, ono što se nakon Trumpove pobjede na izborima dogodilo u američkom gradu Minneapolisu u osnovi je apsolutna negacija onoga što bi Božić u svojoj biti doista trebao biti.

Naime, golemi trgovački centar u tome gradu ove je godine odlučio za Djeda Mraza angažirati Afroamerikanca, umirovljenog časnika američke vojske kojemu se ta uloga učinila zabavnom. Nakon dugogodišnje naporne službe u vojsci, taj je umirovljenik poželio prirediti malo radosti mališanima. Tamošnji dnevni list Minneapolis Star-Tribune objavio je tekst o dolasku crnog djedice, no ono što je uredništvo lista doživjelo nakon što je tekst objavljen na internetskim stranicama lista potpuno je sve šokiralo. U samo petnaestak minuta slila se lavina žestokih rasističkih komentara koji su bili tako strašni i uvredljivi da ih je uredništvo odmah odlučilo izbrisati. No strašni pohod rasistički raspoloženih građana nastavljen je na Twitteru tvrdnjama da su djedica i Isus stopostotni bijelci koji su živjeli u doba kada su crnci visjeli s grana i jeli jedan drugoga. Neki su otišli toliko daleko da su napisali da je odabir crnog Djeda Mraza bogohuljenje bez presedana.

Druga američka božićna priča odigrala se u njujorškoj podzemnoj željeznici gdje su trojica bijelih muškaraca napala i izvrijeđala studenticu Yasmin samo zato što je na glavi imala hidžab. Udarali su je i vrijeđali, nazivali teroristicom, potrgali joj torbicu i pokušali s nje strgnuti kaput i hidžab. No najgore od svega je to što joj nitko na prepunom peronu nije pomogao, a na licima mnogih vidio se osmijeh zadovoljstva i odobravanja. “Trumpova Amerika je stvarna i ja sam to iskusila na vlastitoj koži”, napisala je Yasmin.

Iako je to manje poznato, Trump je na predizbornim skupovima obećavao da će Amerikancima vratiti Božić i zatrti pošast tzv. liberalne političke korektnosti koja je umjesto “Sretan Božić” uvela čestitku “Sretni blagdani”. Trump je kazao kako je svojoj ženi zabranio da ide u trgovine u kojima se ne spominje Božić nego nekakvi bezlični “blagdani”. Čak je dao naznačiti da su neke nečiste sile zapodjenule u SAD-u pravi rat protiv Božića te je biračima obećao da će on, kada pobijedi, započeti svoj “rat” za Božić i u njemu izvojevati pobjedu.

Možda će se brojnim Trumpovim biračima idućih godina doista ostvariti želja da imaju bijeli Božić, pri čemu nikako ne mislim na snijeg, nego na boju kože. Slučaj crnog djedice i lavine mržnje koja je zbog njega nastala zapravo navodi na to da se postavi pitanje je li Trump, uz brojne druge stvari, Amerikancima koji nisu bijeli “ukrao” i Božić. O tome što je “ukrao” ljudima poput Yasmin mogli bi se napisati romani.    

>>Donald Trump okuplja najbogatiju administraciju u povijesti SAD-a ali i svijeta

>>Melania Trump napala Slovence: Ne smijete to više raditi

Komentara 1

Avatar Rinzaj
Rinzaj
12:54 07.12.2016.

o Bože koja preslatka božićna pričica, do nedavno je u SAD vladala božićna idila a gle sada vraga nakon Trumpa...mogli bi sad skroz zaboraviti pusta ubojstva crnačke populacije od strane bijele američke policije, prije Trumpa naravno..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije