Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 72
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SILVIJE TOMAŠEVIĆ

Kao da papa kaže da ne vjeruje u Boga...

Predsjednički izbori
Foto: Reuters
1/2
23.10.2016.
u 13:10

Ne znam hoću li prihvatiti rezultate izbora, kazao je republikanski predsjednički kandidat Donald Trump u posljednjem, trećem TV sučeljavanju s demokratskom kandidatkinjom Hillary Clinton.

Samo 20 dana prije američkih predsjedničkih izbora (8. studenog) Trump izjavljuje kako neće priznati izborni rezultat bude li Clinton izabrana za predsjednicu. Odnosno ako bude „On“ izabran, onda je sve O.K., ali ako bude izabrana „Ona“, onda su izborni rezultati bili lažirani. Time je negirao demokraciju.

To je kao kada bi papa izabran na konklavi kazao kako ne vjeruje u Boga i Duha Svetoga koji ga je izabrao, ali kako „sam izabran, ipak ću voditi Crkvu“. No, Trumpa još više pogađa to što bi izgubio od žene. A, „antižensko“ držanje s njime dijele mnogi američki muškarci, posebno oni iz unutrašnjosti koji drže (kao što u Europi mnogi drže da su im imigranti oteli zaposlenje) kako su im ženske oduzele posao i kako bi one morale biti samo domaćice.

Kada bi glasovali samo muškarci, Trump bi pobijedio sa 350 prema 188 glasova velikih izbornika. Kada bi glasovale samo žene, pobijedila bi Clinton s 458 glasova prema 80 (do tog izračuna došao je američki sajt FiveThirtyEight).

U Europi raste konsenzus prema populistima kojima svoje glasove daje identični lik birača koji u SAD-u svoj glas daje Trumpu. U globalnoj slici zanimljivo je i Obamino (sadašnji predsjednik SAD-a) navijanje za Renzija (sadašnji talijanski premijer).

Na svoju posljednju večeru u Bijeloj kući Obama je pozvao Renzija kojem je izrekao pohvale, čak mnogo veće od kurtoaznih. U politici je, čini se, došlo vrijeme za četrdesetogodišnjake (i u novoj hrvatskoj Vladi ima najviše onih rođenih sedamdesetih godina). A na određeni način uzor u svijetu postaje kanadski premijer Justin Trudeau (45), koji i sada uživa čak veću popularnost od one koju je imao ujesen 2015. kada je izabran za premijera i kada je vladu sastavio s 50% žena. Na pitanje zašto je u vladu uvrstio toliko žena, Trudeau je odgovorio: „Jer smo u 2015. godini.“ Evo, kada bi se shvatilo da živimo u 21. stoljeću, možda bi izgubila na značenju i politika onih koji bi nas htjeli odvući u stoljeća u kojima žene nisu imale pravo na rad i na glasovanje.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije