Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 127
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
26.09.2016. u 11:28

Većina zapadnih demokracija nema posebna mjesta za nacionalne manjine

Milorad Pupovac i Furio Radin uvjetuju svoju podršku budućem premijeru Andreju Plenkoviću. Podržat će buduću Vladu ako u njoj ne budu Zlatko Hasanbegović. U načelu, svaki zastupnik ima pravo postavljati svoje uvjete, ali je upitno koliko je takva pozicija manjinskih zastupnika dobra i za njih same.

Sudjelovanjem u razgovorima o sastavljanju Vlade manjinski zastupnici čine sebi medvjeđu uslugu. Teoretska mogućnost da zastupnici, koji su osvojili nešto više od tisuću glasova, mogu imati presudnu ulogu u političkim igrama dovodi u pitanje temeljni smisao demokratskih izbora. Stoga je vrijeme da se počne razmišljati o tome koji je najbolji način na koji se manjine mogu uključiti u politički život. Trenutačni sustav, prema kojemu hrvatske manjine imaju čak osam zastupnika, izuzetak je u demokratskom svijetu. To više što je ovakva zastupljenost manjinskih zastupnik bila uvjetovana za vrijeme turbulentnih devedesetih godina. Sada treba naći neko rješenje koje će osigurati dosadašnju zaštitu manjina, ali da opet na drugoj strani manjinski zastupnici ne mogu doći u situaciju da budu jezičac na vagi.

Velika većina zapadnih demokracija nema posebna mjesta rezervirana za nacionalne manjine. Manjinski predstavnici se kandidiraju na listama velikih stranaka pa jedino tako mogu ući u parlament. Takav bi sustav bio najbolje i najdemokratskije rješenje za Hrvatsku, ali u ovom trenutku nijedna politička stranka ne usudi se takvo što predložiti. Možda je zato vrijeme da se razmišlja o tome da se u Hrvatskoj ponovno uvedu dva doma. Manjinski bi se zastupnici birali u drugi dom koji bi se, uz ostalo, bavio manjinskim pravima, ali ne bi mogao glasati o povjerenju Vladi. Naravno, ovo bi izazvalo nešto veće troškove. To bi se moglo kompenzirati tako da se smanji broj zastupnika koji se biraju na “normalnim” stranačkim listama. Vrijeme je da i naša politička elita otvori javnu raspravu o problemu koji se pojavljuje nakon svakih parlamentarnih izbora.

>> Za Zlatka Hasanbegovića četiri manjinca

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije