Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 107
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
28.08.2016. u 12:00

Već je postao uobičajen manjak komunikacije Banskih dvora i Pantovčaka

Je li se premijer Tihomir Orešković trebao konzultirati s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović prije odlaska na konzultacije s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel? Je li, kako je predsjednica istaknula, trebao sazvati Vijeće nacionalne sigurnosti, održati konzultacije s oporbom oko hrvatskog stava na summitu EU u Slovačkoj sljedećeg mjeseca?

I možda najvažnije pitanje – zašto se takva pitanja nisu postavljala tada tehničkom premijeru Zoranu Milanoviću kad je lani u listopadu stavio svoj potpis na Junckerov plan o migrantima? Jučer se u Belinu nije dogodilo ništa od presudne važnosti. Njemačka kancelarka obilazi Europu kako bi pokazala da “i Njemačka zna slušati”, odnosno da razbije imidž vladara koji je dobrano uzdrman.

Riječ je o lobiranju prije summita na kojem bi se trebalo pozabaviti teškim temama, od mogućeg novog migrantskog vala do izlaska Britanije i ekonomije. I zaista je iluzorno očekivati da će se i tada postići velika promjena – kako nam kažu upućeni, šef Europske komisije Juncker će jasno i glasno reći da nema promjene europskih ugovora, odnosno da “ovu” Uniju neće zamijeniti neka “nova”, koju bi ionako na referendumima morali odobriti građani država članica.

Naravno da je važno koje stavove zastupa Hrvatska, no u oči upada nedostatak komunikacije između Pantovčaka i Banskih dvora, sukreatora vanjske politike. I to nije prvi put. Usto, govorilo se da je predsjednica na početku mandata Vlade kazala premijeru kako bi i ona željela ponekad umjesto Oreškovića zastupati Hrvatsku na sastancima Europskog vijeća, a Orešković, vidljivo je, podosta “solira”. Ništa nije izgubljeno – do summita ima vremena i tek će se vidjeti u kojem će smjeru ići prijedlozi zaključaka. Orešković bi se trebao otvoriti širem krugu konzultacija o vanjskoj politici, no što ako se ne postigne nadstranački i nacionalni konsenzus o migrantima i budućnosti EU?

Njega nema ni u mnogim europskim državama. Na kraju će ipak odlučiti premijer, ma tko on bio.

>> Orešković: Idući tjedan ću se sastati s predsjednicom i izvijestiti je o temama sastanka

Komentara 2

Avatar ulomax
ulomax
15:40 28.08.2016.

nacionalni konsenzus o migrantima trba biti na liniji --ne migranatima

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije