Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 180
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Posao od 4,7 milijardi eura

Žele LNG, a ne zna se ni tko su ni što su radili. Na istoj su adresi s još 15 tvrtki

LNG terminal
Foto: Goran Kovačić/Pixsell
1/6
02.05.2016.
u 22:31

O BSH ne postoji ništa osim imena vlasnika, Branka Šarčanina, te adrese i broja telefona. No telefon je – isključen

Na adresi sjedišta kanadske grupacije Pulsat Global Capital u Torontu, predvodnika konzorcija The Development Group, koji žele graditi LNG terminal na Krku registrirano je više od 15 kompanija, mnoge u vlasništvu kineskih i hongkonških državljana. Detaljnijih informacija o poslovanju tih kompanija gotovo da i nema. 

Nema ni podataka o poslovanju same Pulsat grupacije ni informacija o referencijama ili projektima, osim podatka da su zainteresirani za LNG u Hrvatskoj.

Šute o kapitalu

Ni pretraga ostalih tvrtki iz konzorcija (kanadske BSH, Cyberun ITSS i američki Cyberun Corps US) ne daje rezultate. Tako o BSH ne postoji ništa osim imena vlasnika, Branka Šarčanina, te adrese i broja telefona. No telefon je – isključen. Informacije s terena govore da je Cyberun ITSS kompanija s nekoliko zaposlenika koji za privatne osobe rješavaju probleme s računalnim virusima. Pretraga službenih registara za tvrtku Cyberun Corps US ne daje nikakve podatke.

– Zaista nemam nikakvih komentara o tim kompanijama – kazao je kanadski veleposlanik u Hrvatskoj Daniel Maksymiuk upitan o potencijalnim ulagačima iz Kanade.

– Naravno da znam za projekt LNG-a na Krku. Drago mi je da su se premijer i Vlada fokusirali na taj projekt, koji je, na žalost, niz godina odgađan. Kanada u potpunosti podupire njegov završetak – dodao je veleposlanik.

No tko su ljudi i kompanije koje žele preuzeti ulogu investitora u energetske projekte na Krku vrijedne 4,7 milijardi eura? Za sada odbijaju govoriti o tome odakle bi pribavili kapital, no podaci iz raznih izvora, poput registra kompanija ili sudskih zapisnika, daju zanimljive rezultate.

Grupacija Pulsat Global Capital registrirana je na adresi u predgrađu Toronta. Adresu dijeli s odvjetničkim uredom Samuela Richardsa Bakera, koji je predsjednik i direktor grupacije. No ista je adresa – Ulica Duncan Mill 255, ured 405, uvidom u javno dostupne registre Kanade, bila ili još jest sjedište ili kontakt-adresa za više od 15 različitih kompanija. Baker, koji se s partnerom bavi imigrantskim i komercijalnim pravom, poput zaštite patenata, naveden je kao direktor u njih nekoliko. Nekolicina je tvrtki ugašena, a one koje rade nisu izlistane na burzi. Neke od kompanija nose nazive 7083416 Canada, 7224630 Canada, Canadian Dolphin Automotive, Comfy Holdings...

Nemoguće je doznati čime se većina njih uopće bavi, nemaju web-stranice, s iznimkom kamenoloma Galway Ridge Resources, dok se jedna od njih, konzultantska tvrtka Arthura Andersena, spominje u lokalnim medijima kada je u rujnu 2014. u Ottawu dovela izaslanstvo ukrajinske nacionalne garde koje je, navodno, htjelo kupiti oružje. Baker je i direktor kompanije Kallo, koja se bavi informatičkom tehnologijom u zdravstvu i, prema izvještajima, u ozbiljnim je financijskim problemima. Također, Baker se navodi i kao direktor tvrtke Arehada Mining, za koju se tvrdi da vodi rudnik u Mongoliji. Pravosudni arhivi pak otkrivaju da je Baker bankrotirao 1995. Pravosudno društvo Kanade, tijelo koje kontrolira rad odvjetnika, ne navodi da su protiv Bakera poduzimane disciplinske mjere, no ima nametnuto ograničenje u praksi. Zanimljivo je da Baker koristi titulu QC (Queen’s Counsel) – prestižnu oznaku izvrsnosti za odvjetnike iz Britanije i Commonwealtha. Baker je titulu dobio 1983. – dvije godine prije nego što ju je Ontario ukinuo. Naime, čelnik provincije Ontarija David Peterson odluku je obrazložio time što “u Ontariju ta titula može biti dodijeljena bilo kome i često je izraz politikantstva”.

Opsežna biografija Bakera i ostalih članica grupacije navodi cijeli niz neodređenih i teško provjerljivih podataka. Baker tvrdi da je i predsjednik Nizozemsko-kanadske poslovne komore, no iz Komore to opovrgavaju.

Željeli i Ploče

– Gospodin Baker nikada ni na koji način nije bio vezan za nas – stigao nam je službeni odgovor iz središta Komore u Nizozemskoj. Jedna od kompanija registriranih na adresi odvjetničkog ureda je i Gryphon Capital Development Corporation Roberta Griffina, navedenog kao “predsjedajućeg te kao strateškog savjetnika” Pulsata. Njega se pak u Hrvatskoj i BiH mogu sjećati iz 2013. i 2014., kad je najavljivao ulaganje u terminal za pretovar i skladištenje ukapljenog plina u Pločama. Kao partnere navodio je BSH grupu i Pulsat Global Capital. BSH grupacija – ona kojoj je isključen telefon – ostaje nepoznanica.

Vlasnik je Damir Šarčanin, a kompanija je na istoj adresi, ali u različitom lokalu, kao i Šarčaninova prethodna tvrtka Cyberun Holdings, ugašena 2011., nakon što godinama nije podnosila financijske izvještaje ili je kasnila s njima. 

>>Tihomir Orešković se zalaže za plutajući LNG: Važno je da što prije aktiviramo tu investiciju

Komentara 4

TR
tretez
23:17 02.05.2016.

Pametnomu dosta!

TO
tovaravot
11:30 03.05.2016.

price o LNG terminalu su prevara i nema apsolutno nikakve zelje ni volje napraviti nekaj po tom pitanju. talijani u Trstu sute i rade, slovenci razvijaju Koper i zeljeznicu, nasi kopaju nos i zale se kak nis ne funkcionira. dokok se opametimo, talijani i slovenci ce ubirat novce a mi cemo se bavit ustasama i partizanima

DU
Deleted user
23:09 03.05.2016.

Odlično istraživanje, svaka čast! Novinarka je odradila posao cijelog državnog ureda za investicije. Valjda će se naći netko savjestan u odgovarajućoj službe da iskoristi rezultate ovog istraživanja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije