Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 121
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
12.12.2015. u 08:47

S obzirom na ono što je činio u Haagu, Čičku bi više od odličja s likom Stjepana Radića pristajao orden s likom Nikole Pašića

Kada nekome bude uručena važna državna nagrada, neko visoko državno odličje, tada obično o tome bude objavljena štura protokolarna agencijska vijest. No kada je nedavno predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović tako odlikovala Ivana Zvonimira Čička, taj se čin pretvorio u najvažniju medijsku i javnu vijest. Činjenica da su Čičku na svečanoj tribini pri slikanju s predsjednicom i s ostalim uzvanicima spale hlače, postala je našoj “političkoj javnosti” važnijom nego zašto je Čičak uopće dobio visoko državno odlikovanje! Čičkove su gaće postale važnijima nego formalni razlozi za državno odličje! Tako je Čičak javnim ekshibicionizmom opet dospio u žižu javnosti, kao i nekada, kada se redovito pojavljivao da bi pučanstvu “iz prve ruke” glagoljao “ekskluzivne novosti iz Haaga”. Samozvanim pak ekspertom za haaško sudovanje postao je nakon što se od prvoga predsjednika HHO-a s vremenom pretvorio u neformalnog suradnika bandoglave haaške tužiteljice Carle del Ponte. Njezino je tužiteljstvo i slijedom njegovih “uvida” podiglo optužnicu protiv generala i Oluje. U gradnji konstrukta o “udruženom zločinačkom pothvatu” zdušno mu je pomagao i njegov tadašnji pajdaš Žarko Puhovski, koji je ‘71. bio krunski svjedok protiv njega i studentskih vođa u montiranom političkom procesu! Usprkos tome, predsjednica Čička odlikuje Redom Stjepana Radića!?!

Koliko su pak bile istinite informacije koje su u Haag dospijevale posredstvom Čička, odnosno Puhovskog, vidjelo se na koncu po presudi časnoga čovjeka i vrsnoga suca Theodora Merona. On je usprkos njihovim brojnim “istinama” oslobodio hrvatske generale predvođene Antom Gotovinom. Koliko je odlikovani Čičak bio humanistički principijelan vidjelo se i kada su progonitelji i špijuni Ive Sanadera uhodili i zlostavljali obitelj odbjeglog generala Gotovine. HHO je tada nehajno i iritantno šutio. Kao što je i Čičak iritirao hrvatske domoljube dok je svoj novinski krameraj u Jutarnjem listu godinama objavljivao kao senzacionalnu “ekskluzivu”. Nakon što je ta haaška “šovinistička farsa” prokazana kao zločesto podmetanje, a ta se političko-špijunska konstrukcija počela urušavati, Ivan Zvonimir Čičak ponovno je postao Hrvat “s dna kace”. Kao takvom mu je predsjednica valjda i odlučila dodijeliti državno odlikovanje. Jedino su ona i njezini savjetnici zaboravili da Čičak nije od jesenas, da su njega politički vjetrovi nosili i prije. No koji su politički vjetrovi na Pantovčak donijeli neke predsjedničine savjetnike?

Čičkov javni striptiz na dodjeli visoke državne nagrade možda nije samo posljedica njegove ekscentričnosti i ekshibicionizma. Na bini s uzvanicima i sa spuštenim Čičkovim hlačama ustvari se dogodila i ironija sudbine. Gologuzi Čičak je zapravo personifikacija svoje karijere “borca za ljudska prava”. Tko je savjetovao predsjednicu da mu dodjeli odličje s likom Stjepana Radića? S obzirom na ono što je činio u Haagu, više bi mu pristajao orden s likom Nikole Pašića! Ako je predsjednici, nakon dugoga izbivanja iz Hrvatske, netko i mogao podmetnuti da je valjda Nives Celzijus naša nova književna vedeta ili nova operna primadona, pa da je zbog toga treba pozvati na predsjedničinu inauguraciju, nije joj valjda i sada netko podvalio – da je Čičak hrvatski Martin Luther King?!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije