Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
29.05.2016. u 13:05

Ne moraju se Petrov i Karamarko ni pogledati, no mogu, kao u dogovo-renom braku, spavati odvojeno, ali komunalije plaćati zajedno

Kada je Božo Petrov, lider Mosta, odabrao krivi trenutak za napad na Tomislava Karamarka, jako je ugrozio i poziciju Tihomira Oreškovića. Kao da ga je primio za revere i odgurnuo u smjeru HDZ-a. Što a priori i nije loše, jer Oreškoviću je ionako trebalo objašnjavati da ne smije zanemariti kako je baš HDZ njegova potencijalno najčvršća baza. I da može “ratovati” s Karamarkom, no da pazi da ne vrijeđa razum hadezeovaca.

Oreškovićeva je sadašnja pozicija definirana njegovom željom i potrebom da opstane Vlada i time, naravno, i on kao premijer. Zato je i progutao knedlu i “pokrio” Karamarka. Zato je i došao kao gost na HDZ-ovu konvenciju i pobrao vrlo solidan aplauz. Što je opet dobro za Tima i za Vladu. Pitanje je što on sad treba raditi, može raditi i koji je njegov manevarski prostor između ove dvojice uspaljenih stranačkih lidera? A morat će manevrirati. Orešković će u sljedećih par tjedana, do glasovanja u Saboru o Karamarku, morati Petrova i Most malo pritiskati i probati im objasniti kako stoje stvari i eventualno dogovoriti i postići da budu suzdržani na glasovanju. Ili da ih proba nagovoriti da opet uđu u pregovore s HDZ-om i traže neke koncesije za sebe u ovoj situaciji. Most ima i mogućnost povratka na prvobitni stav kojeg su se iz taktičkih razloga i trebali držati, a to je – čekati da prvo čuju što o sukobu interesa Karamarkovih ima reći povjerenstvo. Sve ove aktivnosti su naravno moguće ako Most “iznenada” shvati potrebu da je primarni cilj da ova Vlada opstane. Makar zasad i s Karamarkom.

Problem je što su se Petrov i Most zatrčali jedno dva koraka ispred, pa je teško vraćati se. A taj manevar ne olakšava ni istup Karamarka na saboru HDZ-a, kada je Most stavio u istu kantu kao i mrski, protivnički SDP. Karamarko je, naravno, tu opet napravio grešku, jer nije nastupio u stilu: “OK, htjeli ste me izbaciti iz igre, ali ja sam velik i nudim vam fer dogovor”. To bi napravio državnik. Karamarko je nastupio politički i nije iskoristio prigodu da mostovcima ponovno odškrine vrata. Naprotiv, Most je proglasio neprijateljem, a još su u istoj Vladi. A mogao ih je pozvati da zaborave što je bilo. Jer HDZ, Most, pa i Orešković i dalje imaju isti osnovni cilj – spriječiti povratak Zorana Milanovića na vlast.

Karamarko je pak dogovorio izguravanje Mosta. Oreškoviću ovdje predstoji težak zadatak da proba vidjeti može li on sada biti most između Mosta i HDZ-a. Razumni se ljudi pitaju pa kako mogu Petrov i Karamarko uopće opstati u koaliciji kada se ne žele ni pogledati. Pa politika je takva – moguće je da ostanu u savezu a da se i ne gledaju. Kao u dogovorenom braku. Formalno su bračni partneri, spavaju odvojeno, ali komunalije plaćaju zajedno. Što ih može na to natjerati? Pa spoznaja da u ovom trenutku ni za jedne ni druge ne postoji bolji izbor. Njihov novi izbor bio bi loš i za njih i za Hrvatsku, koja bi ušla u idućih 6 mjeseci bezvlađa. Postoje ovdje još i Bandićeve vratolomije, no one su u startu neozbiljne, a osim toga, zamišljati Bandića kao spasitelja HDZ-ove Vlade trebalo bi izazivati, ako ne oprez, a onda mučninu. Ako je HDZ-u i Mostu ne smo na riječima Hrvatska na prvom mjestu, mogli bi dokazati to veliko domoljublje i održati “dogovoreni brak”. Jer sve drugo dovodi do propasti desne, konzervativne ideje. Ne radi se, dakle, samo o propasti Vlade nego cijele jedne političke opcije. Za dugo vremena. A ne bih bio u koži krivcu ako se to dogodi. Možda bi Orešković mogao objasnio lideru Mosta da se još uvijek može pronaći način da Petrov ostane duže u Vladi od Karamarka.

Komentara 2

Avatar juricamesko
juricamesko
14:37 29.05.2016.

Ivankoviću malo si pobrkao lončiće ili te sponzori Mosta debelo sponzoriraju.Petrov je bez da sačeka bilo kakav nalaz Povjerenstva za sukob interesa ili DORH-a otvorio rat protiv Karamarka i Hdz ne razmišljajući da će pri tom on biti jedini gubitnik.nakonn Oreškovićeva svrstavanja uz Karamarka Božo Petrov ima samo dvije opcije.da da ostavku na mjestu potpredsjednika vlade ili da ide u nove izbore.u oba slučaja on je gubitnik .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije