Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 180
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
09.11.2016. u 12:30

Josip Broz Tito relikt je propale jugoslavenske države i ideje koja je bila i uvijek će biti u suprotnosti s hrvatskom državom i idejom.

Historiografija svaku povijesnu ličnost promatra iz više kutova i, za razliku od ideologije, ne ocjenjuje je s preduvjerenjem pozitivnom ili negativnom. To svakako vrijedi i za J. B. Tita, komunističkog revolucionara i doživotnog predsjednika SFRJ. Suvišno je ponovno pisati o njegovu životu i karakteru njegove vlasti. Te su stvari odavno poznate i nikakve nove spoznaje neće bitno utjecati na raspoloženje njegovih sljedbenika ili oponenata. Danas je najvažnije ocijeniti što J. B. Tito predstavlja Hrvatskoj i zašto se jedan od najljepših trgova u Zagrebu zove njegovim imenom. Titovi sljedbenici ističu da je on bio na čelu antifašističkog pokreta, dok Brozovi oponenti naglašavaju da je taj pokret bio jugoslavenski i komunistički te kako “oslobođenje” nije Hrvatskoj donijelo slobodu nego komunističku diktaturu. Da nije bilo tako, ne bismo 1991. ratovali protiv Titove armije i istjerivali je iz zagrebačke vojarne koja se također zvala njegovim imenom.

Republika Hrvatska nastala je tijekom procesa “odbacivanja komunističkog sustava”, u skladu s demokratskom voljom svojih građana izraženom na referendumu u svibnju 1991. Obranjena je i oslobođena tijekom Domovinskog rata i razvija se uz goleme teškoće koje velikim dijelom uzrokuju ostaci preživjelih komunističkih struktura koje nisu u stanju prihvatiti demokratski poredak, a često ni hrvatsku državu. Glavni i zajednički nazivnik tih struktura je J. B. Tito. Ako i preskočimo masovna poratna smaknuća za koja je izravno odgovoran, ostaje njegova izjava da će prije Sava poteći uzvodno k Triglavu, nego što će Hrvati imati svoju vojsku i državu. Ostaje i izjava da se neki suci u obračunu s hrvatskim nacionalistima drže zakona kao pijani plota. To dovoljno i jasno govori o njegovu poimanju ljudskih prava i pravne države te slobode i samostalnosti Republike Hrvatske. Uglavnom, Josip Broz Tito relikt je propale jugoslavenske države i ideje koja je bila i uvijek će biti u suprotnosti s hrvatskom državom i idejom. On nije faktor povezivanja i stabilnosti hrvatskog društva i države, nego faktor razdora i destabilizacije. Zato je jedino ispravno ukloniti njegovo ime s trga ispred Hrvatskog narodnog kazališta kao i sa svih javnih mjesta u Hrvatskoj.     

>> Zašto HDZ u 25 godina nije riješio ime trga?

>> Mikulić: Zabrinut sam jer je Bandić promijenio stajalište o preimenovanju Trga maršala Tita

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije