Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 32
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Svjetski prvak haikua

U Japanu najprije doživite kulturološki šok jer je sve drugačije. A onda doživite i drugi šok jer nitko ne govori engleski

28.01.2016., Zagreb - Marijan Cekolja, najbolji haiku pjesnik na svijetu. Photo: Anto Magzan/PIXSELL
Foto: Anto Magzan/Pixsell
12.02.2016.
u 20:43

Samoborac Marijan Čekolj odlazi u Japan podučavati japanske studente kako se pišu haiku pjesme- jedna od najpoznatijih tradicija Zemlje izlazećeg sunca

Omotnica s njegovim imenom dostavljena mu je prekjučer. Najnoviji broj svjetskog časopisa haiku stvaralaštva stigao je na samoborsku adresu za Marijana Čekolja. Uobičajena je to pošiljka za neuobičajenog primatelja – onoga koji od kraja prošle godine nosi titulu najboljeg haiku pjesnika. Na cijelom svijetu.

Četrnaesta stranica časopisa rezervirana je za 61-godišnjeg Samoborca i njegov novi haiku.

– Zvuk aviona polako odvlači maglu s vrha planine – čita naglas svoj tek otisnuti haiku.

Svjetska teorija haikua

Krajem prošle godine vratio se iz Japana, krajem ove ponovno će otići u zemlju začetnicu takve vrste pjesništva u kojoj Čekolj japanskim studentima objašnjava i objašnjava kako se to zapravo radi i piše. Jer jedini je i napisao prvu svjetsku teoriju haiku pjesništva.

Titulu najboljeg ponio je u konkurenciji 23 tisuće pjesama iz 63 države na najpoznatijem haiku natjecanju u Tokiju. Ubrzo nakon te pobjede prvo mjesto osvojio je i na drugom natjecanju u gradu Igi, gdje je ulaz pjesnicima-natjecateljima omogućen samo uz pozivnicu.

– Pobjeda je tim slađa što Japan oduvijek preferira američke autore haiku stvaralaštva i zato je gotovo nevjerojatno da je Hrvat pobijedio u takvoj konkurenciji – opisuje svoje dojmove nakon uspjeha u Japanu.

Haiku piše već 41 godinu, ova pobjeda nije njegov prvi svjetski uspjeh. Pamte ga još jako dobro u Americi i Ujedinjenom Kraljevstvu gdje je pobjeđivao na natjecanjima takve vrste. No ovo je gotovo pa “točka na i” u haiku svijetu.

“Zimsko jutro. Kroz gustu maglu iskri se prvi mraz”, haiku je zbog kojeg se Japan poklonio Hrvatu.

– Haiku pjesnik mora biti saživljen s prirodom, mora živjeti u prirodi i imati osjećaj za nju. Svoje haiku pjesme pišem u bilo koje doba dana ili noći. Ja ne išćem haiku, haiku mi sam dolazi. Tako je to oduvijek. Forsiranjem ne može nastati ništa dobro, to jednostavno ili imate ili nemate u sebi – kaže Čekolja.

Do sada je napisao više od tri tisuće haiku pjesama, objavio četiri knjige poezije, pet antologija i trilogiju o ljubavi.

– Počeo sam pisati 1975. godine u književnoj grupi u Samoboru. Uostalom, haiku je u Samobor doveo Drago Plečko i tako zapravo i ja otkrivam taj svijet. Danas objavljujem i tiskam časopis koji se također proslavio u svijetu – dvojezični časopis haiku Vrabac / Sparrow, a ujedno sam osnivač Hrvatskog haiku društva čiji članovi ostvaruju zavidne rezultate u cijelome svijetu na haiku natjecanjima – opisuje Marijan Čekolj.

Bez dugog razmišljanja reći će – haiku je najteži oblik pjesništva, kratka forma koja mora imati baš sve: i emociju i sliku i biti razumljiva svima onima koji imalo drže do stvaralaštva.

– Inspiraciju pronalazim u prirodi, živim u Noršić Selu na 721 metar nadmorske visine i u prirodi dnevno provodim po pet ili šest sati – otkriva. Pobjedom u Tokiju ujedno si je otvorio vrata toga svijeta: stigla je ponuda da na godinu dana preuzme vođenje jednog muzeja.

– Prvi put sam u Japan putovao 2009. godine, drugi put prošle godine. Tamo jednostavno ne možete, a da ne doživite kulturološki šok. Stvari koje tamo postoje, građevine, prometna rješenja, arhitektura, to se ne viđa dva puta. U svemu sam se tome izgubio, doslovce, pa onda doživio drugi šok: baš nitko ne govori engleski – prepričava svoje dojmove s puta Čekolj.

Neće učiti japanski

Ipak, kaže, svojom jednostavnošću oduševio je sve pa je zato već za svog prvog putovanja, nakon kojega je vrlo jasno dao do znanja da interesa za učenje njihova jezika nema, jer mu kaže to uz perfektni engleski nije potrebno, dobio pozivnicu da predaje na sveučilištima u Tokiju, Nagoyi i Osaki.

– Podučavao sam njihove studente o haiku poeziji i toj vrsti stvaralaštva. Bio sam im jako zanimljiv jer je tamošnje visokoškolsko obrazovanje jako strogo, praktički ih odgajaju kao robote. Stoga sam im se ja, ne pretjerano strog, već vrlo otvoren, svidio. Studenti su vrlo brzo počeli formirati haiku grupe i pokazali odlične rezultate. Bilo je to posebno iskustvo i za mene – kaže Čekolj koji je kraća predavanja odradio i za učenike osnovnih škola na samoborskom području.

– Nije uvijek lako živjeti od haiku pjesništva, naročito ne u Hrvatskoj. Ali ako nešto volite, ako u tome uživate i nalazite smisao, onda to i nije problem. To je jednostavno vaš odabir i nešto što vas u potpunosti ispunjava – kazao je Samoborac Čekolj.

Svoje će kovčege spremiti ponovno u rujnu ove godine i Hrvatsku na godinu dana zamijeniti Japanom. Da im pokaže kako se to radi.

>>Keanu Reeves izdaje haiku zbirku: Želim zaroniti duboko u ljudski um

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije