Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 113
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
22.01.2017. u 08:15

Temeljni stupovi slobodnog svijeta ruše se pred 8000 milijardi zelenih razloga na kojima piše da se uzdaju u Boga.

Kapitalisti plješću komunistu, a plaše se američkog milijardera u Bijeloj kući. Svijet se stvarno okrenuo naglavačke. Kineski čelnik Xi Jinping osvojio je prisutne ekonomiste i zagovornike globalizacije i slobodnog tržišta na forumu u Davosu. Istodobno sa zebnjom gledaju prema protekcionističkim planovima novog američkog predsjednika Donalda Trumpa. Kina postaje, umjesto SAD-a, motor globalizirane ekonomije? „Slijediti protekcionizam je kao zatvoriti se u mračnu prostoriju. Vjetar i kiša ostaju vani, ali s njima i zrak i svjetlo. Kina će ostaviti vrata otvorenima i neće ih zatvoriti. Nadamo se da će to učiniti i drugi“, kazao je u Davosu kineski komunist Xi. Kineska agencija Xinhua je njegov govor u Davosu naslovila „Xi, majstor metafora“ jer ih je stvarno upotrijebio u gotovo svakoj rečenici, pa je čak citirao i Charlesa Dickensa o boljem i lošijem dobu (iz knjige „Priča o dva grada“). Dickensovo je bilo doba I. industrijske revolucije, a sada smo u četvrtoj. Globalizacije nije sva pozitivna, ali nije ni odgovorna za sva zla svijeta, za ratove i izbjeglice. Prema tome, ne bi je trebalo napustiti.

„Globalizacija je mač s dvije oštrice. Najslađe datulje rastu na trnovitim granama. Ukrcajte se na kineski ekspresni vlak razvoja“, nabrajao je Xi metafore, ali i je na stol pred kapitalistima stavio i konkretne stvari. U idućih pet godina Kina će uvesti proizvode u vrijednosti 8000 milijardi dolara i uložit će u inozemstvu 750 milijardi dolara. Pred tim iznosima patronima svjetske ekonomije zadrhtala je lijeva strana sakoa, tamo gdje drže lisnice...iznad srca. Nije bitno što u Kini nema demokracije, što radnička i ostala prava nisu zajamčena, što ne postoji višestranački sustav, što je na vlasti komunistička stranka... Temeljni stupovi slobodnog svijeta ruše se pred 8000 milijardi zelenih razloga na kojima piše da se uzdaju u Boga. Ovoga puta, jasnije nego ikad, u boga novca. Trump „prijeti“ protekcionizmom globalnoj ekonomiji i svojim Twitterom slobodnom novinarstvu, a Xi reagira metaforama za svaku priliku. Liberalistički svijet okupljen u Davosu više voli metafore.

Prisjetimo se i one Mao Ce-tungove kako nije važno je li mačka crna ili bijela ako lovi miševe.     

>> Trump će postići dogovor s Londonom i ostaviti ostatak Europe u oblaku prašine

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije