Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
10.01.2017. u 13:32

Kao nekada Srbi u Jugoslaviji, tako Bošnjaci sada riskiraju sličan scenarij u BiH. Nisu izvukli pouku da se u višenacionalnim zajednicama ništa ne može silom nametnut

NATO i Sarajevo zabranili su da na proslavi Dana Republike Srpske budu Oružane snage BiH. Razlog je što je Ustavni sud BiH, na traženje bošnjačkoga člana Predsjedništva Bakira Izetbegovića, taj praznik proglasio neustavnim. Zbog toga je odbijena prisutnost vojske na svečanosti. Međutim, srpski član tog tijela državne vlasti Mladen Ivanić pronašao je način kako ih dovesti u Banju Luku.

Iskoristio je pravo, kao predsjedatelj, da vojnici budu postrojeni u njegovu čast. I što sada? Hoće li vojnici biti otpušteni iz službe, Ivanić suspendiran, a RS izoliran ili će još jednom domaće i strane vlasti kapitulirati pred srpskom politikom? U svakom slučaju, Milorad Dodik i ovaj put izišao je kao pobjednik. Ojačao je i svoj entitet i svoju poziciju.

U Jugoslaviji su Srbi određivali gdje će i kako “nastupati” JNA. Bila je to njihova vojska za njihove ratove. Većinski narod je “JNA” bio stavio u funkciju “velike Srbije”. U višenacionalnoj BiH to načelo ostalo je isto. “Temeljni” narod pokušava sve državno staviti u funkciju velikobošnjačke politike. Tako i vojsku. U bivšoj državi vojska je nestala zajedno s tom državom kada je otvoreno počela ratovati za veliku Srbiju. JNA, koja je imala više od 200 tisuća aktivnih vojnika, čak je na početku rata stavila njih 83 tisuće na raspolaganje bosanskim Srbima.

Danas u BiH njihova je Vojska RS-a postala sastavnica zajedničkih Oružanih snaga. One imaju desetak tisuća vojnika koji kroz tri puka njeguju tradiciju triju bivših vojski koje su međusobno ratovale; Armije BiH, HVO-a i VRS-a.

Kao nekada Srbi u Jugoslaviji, tako Bošnjaci sada riskiraju sličan scenarij u BiH. Nisu izvukli pouku da se u višenacionalnim zajednicama ništa ne može silom nametnuti. K tomu, u cijelu priču uvučen je NATO kao jedan od tumača vojnog dijela Daytonskog sporazuma. Oni radi svoga ugleda sada moraju sankcionirati neposluh srpskih dužnosnika i suspendirati vojnike koji su se postrojavali u Banjoj Luci. A visoki predstavnik morao bi, kao civilni tumač Daytona, sankcionirati Srbe jer su slavili “zabranjeni praznik”. Donesu li takvu odluku, reagirat će Srbija i Rusija. Time se krug sukoba samo širi. Ako ne sankcioniraju Srbe, domaća i međunarodna zajednica riskiraju još jedno poniženje. Što god da se dogodi, tenzije će se pojačati.

Ignoriranje odluke Ustavnog suda i nametanje krsne slave kao blagdana “manjinskim” Hrvatima i Bošnjacima u RS-u svakako nije sukladno formalnom zalaganju vlasti u Banjoj Luci za pravnu, demokratsku i sekularnu državu. Međutim, treba znati da i sarajevsko discipliniranje Srba rezultira reakcijom kao nekada pokušaj Beograda da nametne svoju volju ostalim narodima u Jugoslaviji. Kada se u političke igre uvuče vojska, onda se obično zna epilog. Zato je jučerašnje (ne)legalno postrojavanje Oružanih snaga BiH u Republici Srpskoj ozbiljno destabiliziranje mira na Balkanu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije