Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
27.03.2017. u 20:07

Molim da mi netko navede i jednu normalnu državu u kojoj je Vlada spašavala neki trgovački lanac! Toga u svijetu nema, ima samo u Hrvatskoj!

Hrvatska doista napreduje u svakom pogledu! I to velikim koracima unatrag! Nije dovoljno što će nam država pod vodstvom naših mudrih političara postati jedinstvena u svijetu po oprostu dugova građanima. Jer je naša politička kamarila na vlasti shvatila da treba novi način kako pridobiti birače pred lokalne izbore, iako se ona baca i negira da je to za izbore, jer da je to još davno predizborno obećanje. Dakako, nakaradno kakvo je već bilo, sad se i ostvaruje pred nove izbore u svojoj punoj snazi.

To što je tako osmišljen oprost dugova krajnje upitan, nepravedan, pun propusta, i što nam udaraju u zdravu pamet svojim pojašnjenjima, koga briga. Naši političari odavno nemaju obraz! Sve za vlast, fotelju, moć, jer drukčije ne znaju.

I kad koliko-toliko normalan čovjek već misli da ne može biti gore, da smo dosegnuli plafon domaćih političkih idiotizama, iznenada nam predstave novi zakonski prijedlog koji u hrvatsku zakonodavnu i gospodarsku praksu uvodi novu, nikad prije korištenu sintagmu – sistemski važna kompanija!

Dakako, svi u čudu, što je to, kakva je to kompanija? Zatim slijedi novi udar na zdravu pamet hrvatskog čovjeka, iako ne znam i koliko je nje među Hrvatima ostalo?!

S vrha nas uvjeravaju da to nema veze s Agrokorom, a sve preduvjete tako osmišljenog zakonskog prijedloga zadovoljava samo jedna kompanija – Agrokor!

Zatim slijedi niz drugih uvjeravanja, da naša Vlada radi kao i strane Vlade, da štiti domaće gospodarstvo. No, molio bih nekoga da mi navede i jednu normalnu državu u svijetu koja je u privatnu kompaniju uvela Vladinog povjerenika!? Molim da mi netko navede i jednu normalnu državu u kojoj je Vlada spašavala neki trgovački lanac! Toga u svijetu nema, ima samo u Hrvatskoj!

Znači, ovo što Vlada predlaže ne samo da je sumrak demokracije, nego i sumrak tržišne ekonomije, slobodnog tržišta. Nismo li se za to opredijelili kad smo izašli iz Jugoslavije i jednopartijskog sustava? Nismo li se za to opredijelili posebice kad smo ušli u Europsku uniju?

EU ne poznaje nikakve “sistemski važne tvrtke” nego poznaje samo instituciju stečaja, i ništa više. Ili tvrtka može poslovati ili ne može. Kakvo slanje Vladinog upravitelja u privatnu tvrtku, pa da ne znam kako velika bila? To se zove tiha nacionalizacija.

I kažu da se zakon ne donosi zbog Agrokora i Todorića. Ma dajte, kome mažete oči? Umjesto da se hrvatsko zakonodavstvo pojednostavi, da se osuvremeni, da se riješimo zaostataka pravnih normi naslijeđenih još iz Jugoslavije, da se riješimo zakona koji su donošeni godinama stihijski s rupama u zakonima, s nedorečenim odredbama, s odredbama koje se isprepliću ili poništavaju odredbe u drugim zakonima, i tako je danas situacija kaotična, sad s ovime postaje još kaotičnija, umjesto da se gospodarstvu pruži što jednostavniji pravni okvir i da se politika pobrine za što efikasniju pravnu državu.

Čemu onda postojeći stečajni zakon? Znači da ne vrijedi, ne valja? Ili vrijedi, valja samo za neke? Ne, nego se opet ide izmišljati neko novo hrvatsko zakonsko čudo, nove gluposti, samo da se nekoga štiti. Kao, zakon bi trebao štititi državu i njezino gospodarstvo. Koje prodavanje magle!

Zašto država ne štiti malo i srednje poduzetništvo koje bi trebalo biti stup gospodarstva? Njemu ne trebaju posebni zakoni ni Vladini upravitelji. Njega samo dajte pustite na miru, dajte mu jasne zakone koji se neće mijenjati prema godišnjim dobima, dajte mu efikasnu javnu upravu i pravnu državu, i dajte ga pustite da radi. Jer sve drugo doista nema nikakvog smisla! Ili dajte da onda izađemo iz EU, pa da i formalno uvedemo/vratimo socijalizam koji do danas nismo u cijelosti napustili, pa da se država proglasi Socijalističkom Republikom Hrvatskom, i da onda nemamo dileme u kakvom sustavu radimo i živimo!

Doista, normalnom čovjeku postaje jezivo u ovoj državi! Hrvati su se odijelili od Jugoslavije i socijalizma u nacionalnom dijelu, ali smo do danas ostali debelo zarobljeni u mreži socijalističkog poimanja gospodarstva i uloge države u njemu.

Kažu da je HDZ stranka desnog centra! Ma dajte, HDZ je socijalistička stranka, kakva desnica? Pa sve što rade oko gospodarstva nema veze s desnim centrom.

I onda će se zaustaviti iseljavanje naših ljudi? Ma neće, što god napravili.

Samo jedno pitanje, koliko se novaca ulaže u obrazovanje? Samo je taj podatak dovoljan signal da Hrvatska ide dalje prema dnu Europske unije! No bitno da je naša kamarila zadovoljena.

>> Pravnici: Zabraniti prevelika zaduživanja

>> Zašto u Hrvatskoj u pravilu propadaju tehnološki i poslovno povezani mastodonti

Komentara 2

PL
plavokosi
20:20 27.03.2017.

Izgleda da je trebalo proći 25 godina, da neki komentatori shvate, da je HDZ lijeva politička stranka.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije