Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 114
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
25.07.2016. u 20:40

Slobodno kretanje ljudii ideja može se smatrati remek-djelom, to je naša stečevina

Beskonačna kolona, čekanje i do 15 sati u autima u kojima su tisuće osoba provele noć obilježilo je ovaj vikend u Doveru, britanskoj luci iz koje se kreće preko La Mancha na Kontinent. Francuska policija detaljno pregledava sve iz straha da bi neki terorist mogao iz Velike Britanije doći u Francusku.

Ovogodišnje ljetovanje obilježava strah od terorističkih napada. Mnogi odustaju od putovanja u inozemstvo ili u ljetovališta u vlastitoj zemlji iz straha da bi im se tamo moglo nešto dogoditi. No, može im se dogoditi i u komercijalnom centru u kojem se inače opskrbljuju, kao što se dogodilo u Njemačkoj, može im se dogoditi na šetalištu uz more (Francuska), u zračnoj luci (Turska), u vlaku, na cesti, u diskoklubu...

Razumljiv je strah koji se stvara u svakom pojedincu, ali morali bismo znati da nekada nije bilo bolje. Istina, time se ne smijemo tješiti, već bi nam to trebalo poslužiti za razumno razmatranje situacije i za neodustajanje od navika odlaska na određena mjesta.

Broj žrtava terorističkih napada u Europi danas je mnogo manji negoli je bio sedamdesetih i osamdesetih godina. Ova je godina najkrvavija u ovom stoljeću. U terorističkim napadima poginulo je više nego prošle godine, više nego 2011., više nego 2005. i više nego 2004., ali mnogo manje nego od 1972. do 1974. i od 1980. do 1988. U svakoj od tih godina prošloga stoljeća bilo je više od po 450 žrtava terorizma u pet europskih država (Velika Britanija, Francuska, Njemačka, Španjolska i Italija). Bile su to godine terorizma IRA-e, ETA-e, BR-a, RAF-a, BBM-a, AD-a, odnosno raznih nacionalističkih, ideološki lijevih i desnih skupina.

Dakle, nije bilo bolje tih godina, a Europa je ipak išla naprijed, došla je do sloboda i blagostanja kakve se tih godina nisu mogle ni sanjati. I današnji terorizam želi izokrenuti, uništiti naše navike, načine života, ono što se može smatrati remek-djelom, odnosno slobodnim kretanjem ljudi i deja. Odustati od te stečevine da bismo se vratili u neke godine s granicama i ostalim ograničenjima bila bi golema greška.

> > 'Vozio je suludom brzinom i krivudao kako bi pokosio što više ljudi. Vidio sam tijela kako lete zrakom'

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije