Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AMERIČKI IZBORI

Što će Trump učiniti uđe li u Bijelu kuću

trump
Foto: Reuters/PIXSELL
1/6
30.05.2016.
u 17:00

Jedan od prvih poteza bit će mu ukidanje sankcija Rusiji 
u zamjenu za dogovor o kvotama za naftu. Također, okretat će se od Europe prema Srednjoj i Južnoj Americi, posebno Brazilu

Nakon najnovije afere s e-mailovima, demokrati i Hillary Clinton postali su jako ranjivi. Kad se tome pridodaju i najnovije ankete po kojima je Donald Trump sustigao demokratsku kandidatkinju, njezina pobjeda na jesenskim američkim izborima nije više tako sigurna. Sada već moguća pobjeda republikanca na predsjedničkim izborima otvara prostor investicijsko-špekulativnom premišljanju o svijetu s Trumpovom administracijom.

Tradicionalni republikanski lobi čine zreli konzervativni ljudi iz bazičnih industrija: energetičari predvođeni naftašima, autoindustrijalci i zaposlenici, praćeni svemirskom i vojno-avionskom ekipom visokotehnoloških kompanija te farmeri iz “Biblijskog pojasa”. Demokratski lobi pak čine bankarstvo i mediji.

Pobijedi li na jesenskim izborima, nije teško uočiti prvi Trumpov potez: ukidanje sankcija Rusiji i uspostavljanje kakvih-takvih izvoznih tokova. Uspije li uvjeriti saveznike u OPEC-u, mogao bi barel nafte stabilizirati na 55 dolara i reaktivirati proizvodnju te konačno iz uvoznika SAD pretvoriti u izvoznika nafte i plina. Dogovor o kvotama nafte u zamjenu za ukidanje sankcija Rusiji lako je očekivana operacija, ali kako zaustaviti napad na dolar preko BRICS-ova zlatnog standarda? Jedina je opcija ona na koju računa i Europa, uvoz jeftine radne snage i reindustrijalizacija bazičnim industrijama kao podloga za posrnulu brodogradnju i autoindustriju. Brexit, kojem se Obama tako protivio, može mu baš biti odskočna daska. Izolacionizam SAD-a mogao bi dobiti novu težinu okretanjem od Europe prema Srednjoj i Južnoj Americi koje su demokrati zapustili i odvezivanjem Brazila iz BRICS-a natrag prema panameričkoj zoni trgovine. Transatlantsko trgovinsko i investicijsko partnerstvo, poznatije kao zloglasni TTIP, izlaskom Britanije postaje upitno.

Napuštanje ideje rada

Iako je izjavio da milozvučne riječi Putinu neće pomoći u pregovorima, iznenadio je sve najavom mogućih kontakata s Kim Jong-unom.

Druga mogućnost vidljiva je iz odlaska po mišljenje k Henryju Kissingeru, guruu američke vanjske politike. Jer Kissinger je uvijek znao kada SAD treba okrenuti stranicu i početi novu politiku. Da bi se objasnili ovi mogući Trumpovi potezi, treba zaviriti i u to kakvu državu nasljeđuje, naravno, ako uspije pobijediti Hillary Clinton.

Na istočnoj i zapadnoj obali, tradicionalnim uporištima lijevih demokrata, ne cvjetaju ruže. IT industrija je u dubokoj recesiji skupa s bankarskim sektorom. Kamate su bile na svom povijesnom minimumu, ali prezaduženi građani ne uzimaju kredite, nema potrošnje, dok su akvizicije kapitalnih dobara, poput automobila proizvedena u Americi te kuća, daleka prošlost reganizma. Nezaposlenost caruje i u republikanskom području juga i jugoistoka zvanom “Biblijski pojas” (Bible Belt), što je sinonim za zemlje domoljuba koji nedjeljom idu u crkvu, a preko tjedna marljivo rade. Dok su sustavno uništavali čeličane i rudnike, lančanom reakcijom brodogradnju i autoindustriju, te tvrđave republikanaca i konzervativnog obiteljski orijentiranog radništva, liberalni ekonomisti, zvani i libertarijanci, pupčanom vrpcom vezani za demokrate, prodavali su maglu o IT i bankarskim radnim mjestima. Obrazovanje i zdravstvo za sve, napuštanje ideje o marljivom i pokornom radu i rađanju, koje su osnova Amerike, zvučale su kao dogma perioda poslije Busha. Danas, prosječno, svaki diplomant i student u Americi ima hipoteku na 2200 dolara s izgledima rasta, jer su ugovori potpisani s prilično visokim kamatama. Od lukrativnih mjesta u IT-u nije bilo ništa, barem za većinu. Na žalost WASP-ovaca, ostaci ostataka američke industrije uvezli su iz svijeta potrebne količine inženjera tehničkih i prirodnih znanosti. Ove pridošlice iz Azije, Afrike i istočne Europe, osim pameti, donijeli su i svoje navike. Ne žele trošiti i ulagati, žive skromno, što ne potiče bankarski krug kredit-potrošnja-proizvodnja koji je uvijek pumpao vrijednost dolara. Novopridošli inženjeri očito preferiraju pripadnice svoje rase, spremne na poslušnost i predanost obitelji. Kako će se to posložiti s vatrenim predizbornim govorima Trumpa ostaje tek da vidimo, ali sigurno je da će i njih morati uvući u svoju viziju obnove Amerike.

Kredite su dijelile iste one bankarske grupacije koje su podržavale bajku o demokratima libertarijancima.

Problemi ostaju Trumpu. Kako se oslanja na realne industrije, potreban mu je dolar kao svjetska valuta, stabilan, ne previše jak i nulta stopa inflacije, radi akvizicije novih tržišta i obnavljanja starih, ali financijski zloduh izašao je iz boce.

Dolar tradicionalno ovisi o monetarnoj politici, vrijednosti dolara u odnosu na euro i druge vodeće valute te razini inflacije. Povećanje kamatne stope dovest će do daljnjeg pada cijena zlata i ispod 900 dolara za uncu sa sada solidnih 1200. U Obaminu mandatu unca je išla i do 1600 dolara. Prividno prihvatljivo kada se zna kako su zlatne rezerve Rusije u 2015. dosegle svoj maksimum i uvećane su za 186 tona. Procjenjuje se da Rusija sada ima oko 1393 tone zlata, što je 13 posto ukupnih svjetskih rezervi. Rusija je zlatom krpala minus u proračunu, ali to zlato, suprotno libertarijanskim očekivanjima, nije otišlo na Zapad. Hladan tuš uslijedio je nakon objave Kine da posjeduje 1743 tone.

– Peking već sada izračunava svoje cijene služeći se zlatom kao mjernom jedinicom. Ako se taj trend nastavi, sljedeći korak bit će uvođenje zlatnog kineskog standarda, što će zapravo biti stvaranje “azijskog Bretton Woodsa”, što je isto kao i “ubojstvo” američkog dolara – izjavio je analitičar Lawrence Williams.

Što to znači za obične smrtnike? Neotplative krediti i izgubljene snove. Prevareni za cijeli život, bivši aktivisti demokrata postali su pristaše pokreta Occupy Wall Street.

Tehnološki razvoj SAD-a stagnira. Nerazumne sankcije Rusiji nisu dale ploda. Nekad najveće receptivno tržište za američke poljoprivredne strojeve, alat i luksuznu robu okreće se samo sebi. Rusija sada razvija vlastitu proizvodnju poljoprivrednih strojeva, teške i energetske industrije nove generacije, slično ponašanju Irana pod sankcijama. Razlika je samo u tome što će Rusija preko BRICS-a lako od (samo)dostatne proizvodnje postati izvoznik i zapečatiti američku nazočnost u desetljeću koje slijedi.

Rusija djeluje preko BRICS-a

Kako se sad vidi iz Hillarynih e-mailova, Gadafi je novcem od nafte pumpao europolitičare. Kao protumjera EU primateljima mita i ruskim profitima na nafti, zamišljen je ambiciozan plan. Oko Heartlanda, Europe i europskog dijela Rusije povučena su dva obruča nestabilnosti. Prvi i blaži bile su PIGS zemlje gurnute u gospodarske krize, Portugal, Italija, Grčka i Španjolska, u kojima su lijeve vlade uništile gospodarstvo.

Drugi pojas nestabilnosti bile su arapsko-islamske zemlje Mediterana koje su jedna za drugom padale u kaos. Pojačanom proizvodnjom nafte američki saveznici pomogli su proces pada cijena, a libertarijanci su jednim udarcem ubili dvije muhe. Osim što je Rusiji prekinut dolazak naftnih deviza, ugušene su ili uništene američke tvrtke koje su prezadužene kreditima libertarijanskih banaka razvile postupak frakiranja nafte iz starih i već iscrpljenih ležišta od Pennsylvanije do Teksasa. Hollywoodska mašinerija odmah je stvorila medijske bajke o štetnosti te tehnologije, a Obamina administracija sprečavala je izvoz ukapljenog plina. Zanimljivo, GMO i hormonima pumpana hrana nisu nikad obrađeni u libertarijanskim medijima.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije