Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 21
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
25.03.2017. u 15:00

Kako će se postaviti zasad primireni i tihi dio stranke i koga će okriviti za mogući izborni neuspjeh?

Velika pobjeda HDZ-a na parlamentarnim izborima i neistomišljenicima u stranci barem na neko vrijeme začepila je usta. Oni koji su i imali neku političku snagu, a nisu se slagali s idejama i stavovima Andreja Plenkovića, svjesni da se HDZ obračunava s preglasnim neistomišljenicima, za svaki su se slučaj primirili. U međuvremenu je šef stranke i predsjednik Vlade Plenković sa svojom ekipom čvrsto preuzeo i sve poluge vlasti u Hrvatskoj. Obavljeno je niz smjena, dio je u tijeku, a neke tek treba obaviti. Brojni stranački kadrovi su zbrinuti. U prilog HDZ-u ide i to što u Hrvatskom saboru gotovo da i nema ozbiljnu oporbu.

SDP, kao najveća oporbena stranka, tone sve dublje, pri čemu ga dodatno razdiru i međusobni sukobi. Drugim riječima, još samo prije nekoliko tjedana sve je za Andreja Plenkovića izgledalo idealno. Međutim, nekako s približavanjem proljeća počeli su i ozbiljniji problemi.

Na gospodarskom planu dogodio se slučaj Agrokor i počele su brojne optužbe građana da hrvatska Vlada još jednom pogoduje gospodarstvenicima preko leđa običnih građana. Bude se i pojedini sindikati koji traže da se radnicima u realnom sektoru osiguraju veće plaće.

Egzodus građana Hrvatske, za što su nekada optuživali SDP, ne prestaje pa su tako pojedina područja države sve pustija. Još gore je što ni premijer Plenković, ni Vlada, a ni predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović nemaju rješenje kako zaustaviti taj odlazak mladih i obrazovanih ljudi. Uza sve to, svako malo događaju se i “greške u koracima” članova Vlade. Još se svi jako dobro sjećamo uhljebljivanja članova obitelji ministra Gorana Marića. U javnost je procurila i informacija kako je novi izvršni direktor Hrvatske pošte Mario Bebić (HDZ) posao dobio bez natječaja, ali i da je prije nekoliko godina podigao veliku otpremninu kada je odlazio iz Pošte.

Tu je i niz drugih slučajeva, posebno onih na lokalnim razinama, koji trenutačno nemaju posljedica za Plenkovića, ali nimalo lijepo ne zvuče u javnosti.

Situaciju bi dodatno mogli pogoršati predstojeći lokalni izbori na kojima HDZ, kao najjača i vladajuća politička opcija, ima velika očekivanja. Međutim, i tu se bilježe prva iskakanja. Tako je Bruna Esih, bez odobrenja stranke, najavila svoju kandidaturu za gradonačelnicu Zagreba, što Plenkoviću nimalo dobro nije sjelo. Nije isključeno da bude još koje takvo iznenađenje. Međutim, pravo je pitanje što će se dogoditi ako HDZ na lokalnim izborima ne postigne željene rezultate?

Što ako HDZ izgubi neke od svojih utvrda? Kako će se tada postaviti trenutačno primireni i tihi dio stranke i koga će okriviti za mogući izborni neuspjeh?

Ako želi pokušati stvoriti idilu kao na početku mandata, za Andreja Plenkovića najbolji bi recept bio da se pričuva “prijatelja” iz redova HDZ-a koji mu na razne načine rade o glavi. Pri tome ne treba previše razmišljati, nego bi mu bilo dovoljno da se prisjeti političke sudbine Ive Sanadera, Jadranke Kosor i Tomislava Karamarka u HDZ-u.     

>> Hasanbegović: Žao mi je što Esih nije kandidatkinja HDZ-a, najbliža je po mojim shvaćanjima

>> Koketiranje s Bandićem HDZ-u i SDP-u došlo na naplatu

Komentara 2

RZ
Rocky.Zg
13:29 07.05.2017.

HDZ i njegov koalicijski partner gosp Pupovac ce dokazati da trebamo cuvati bratstvo i jedinstvo da bi sacuvali svoje fotelje. Tko nas bre zavadi ?

Avatar TAJSAM
TAJSAM
22:06 27.03.2017.

Neče biti željenih rezultata ako se ne otkriju krtice u HDZ-u i ako se odstrane oni koji podržavaju Brunu Esih. Ako se pak stabilizira sve oko Hasanbegovića i Esih, HDZ ima velike šanse da se SDP- i drugove spremi uu prošlost na jako jako dugo vremena. Pozdrav doibrim ljudima

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije