Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
11.02.2016. u 11:33

Jasna hijerarhija u bivšoj Vladi posljedica je duge pripreme za preuzimanje vlasti jer su članice Kukuriku koalicije sporazum potpisale godinu dana prije izbora

Za četverogodišnjeg mandata Vlada Zorana Milanovića nije proživljavala velike unutarnje krize, a najozbiljnije iskrenje između partnera dogodilo se oko ideje uvođenja poreza na nekretnine. SDP je zagovarao taj porez, dok se HNS snažno protivio. SDP-ovu ideju “bušili” su HNS-ovi ministri i u službenim, a pogotovo u neslužbenim istupima u medijima. Nesporazum je riješen nakon što su šefovi SDP-a i HNS-a Zoran Milanović i Vesna Pusić porazgovarali u četiri oka. Nakon toga medijski je rat između dviju stranaka prestao, a cijelu priču smirio je Milanović odgodivši porez na nekretnine za bolja vremena, ne želeći zbog toga ugroziti koaliciju s HNS-om.

Velikih sporova nije bilo ni oko kadrovskih rješenja, a kada bi do njih i došlo, priču je brzo i oštro presjekao šef Vlade. Tako je, primjerice, natjerao HNS-ovce da se pomire s time da Srećko Ferenčak, opterećen problemima s pravosuđem, samo tri dana nakon imenovanja za člana Nadzornog odbora Janafa mora biti opozvan. Drugim riječima, kada bi se sporovi između partnera zakomplicirali, rješavali bi ih šefovi dviju najjačih stranaka – Milanović i Čačić, a kasnije Milanović i Pusić. Samo iznimno Milanović je morao prijepor riješiti silom svog autoriteta koji proizlazi iz funkcije predsjednika Vlade. Jasna hijerarhija posljedica je dugotrajne pripreme za preuzimanje vlasti jer članice Kukuriku koalicije (SDP, HNS, IDS i HSU) sporazum su potpisale godinu dana prije parlamentarnih izbora 2011., a stranačke kvote i raspored na listama skoro pola godine prije izbora.

Drugo, još i prije izbora u javnost su puštena imena većine ministara, a i ministarstva su već bila podijeljena. Sukladno tome, podijeljena su i javna poduzeća, tako da je svaka stranka, odnosno njezin ministar odgovarao za svoje ljude u upravama državnih tvrtki. Naravno, usporedbu s novom vladom teško je napraviti jer su Milanović i partneri mjesecima prije izbora znali da će te izbore dobiti, dok su HDZ i Most sporazum potpisali tek nakon mučnih postizbornih pregovora.

>> Domoljubna koalicija i Most dogovorili se oko kvota, no imena pomoćnika ministara nisu odabrali

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije