Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
17.06.2016. u 23:00

Rovarenje protiv Stepinca počelo je prije nekoliko godina i išlo ukorak s dovršetkom procesa njegove kanonizacije

O štar protest koji je srbijanski veleposlanik Duško Lopandić uputio europskoj vladi zbog organiziranja izložbe o kardinalu Stepincu nije ništa drugo nego nastavak specijalnog rata srbijanske politike, diplomacije i Srpske pravoslavne crkve protiv kardinala Stepinca. A time i Hrvatske.

Rovarenje protiv Stepinca počelo je prije nekoliko godina i išlo ukorak s dovršetkom procesa njegove kanonizacije, kada je srbijanska diplomacija doslovce osvojila Vatikan svojim “šarmom” i utrla put političkom pritisku srbijanskog vrha, a sve je dosegnulo kulminaciju pismima patrijarha Irineja papi Franji kako bi se zaustavila kanonizacija kardinala Stepinca.

I u tome se doista uspjelo. Jer je papa Franjo u svojoj koncilijantnosti i želji za što većim dijalogom osnovao mješovitu komisiju Katoličke crkve u Hrvatskoj i Srpske pravoslavne crkve kako bi se razgovaralo o onome što je oko Stepinca sporno za SPC. No samo kako bi se razgovaralo, a ne zauvijek zaustavilo proces kanonizacije, koji je dovršen i Stepinac je, prema papinim riječima, za Katoličku crkvu neupitno svet.

Vatikan je otvoreno poručio srbijanskoj strani da ne kani odustati od proglašenja svetim, ali da ih ipak želi saslušati i razgovarati u duhu kršćanskog dijaloga. No, to Beogradu nije dovoljno. Kampanja protiv Stepinca nastavlja se i dalje. Potvrđuju to i pisma veleposlanika Lopandića i Ministarstva vanjskih poslova Republike Srbije, koja “ukazuju na neprihvatljivost organiziranja izložbe kojom se veliča lik i djelo kardinala Stepinca, koji se tu predstavlja kao ‘istinski biser Katoličke crkve i hrvatskog naroda’, a kojega srpski narod i SPC smatraju odgovornim za masovne zločine protiv srpskog i drugog nehrvatskog življa tijekom Drugog svjetskog rata na području tzv. NDH”.

Ovakav vokabular govori da Beogradu nimalo nije stalo čuti istinu o Stepincu (koja je, eto, zahvaljujući eurozastupnici Marijani Petir, Hrvatskom katoličkom sveučilištu i Zagrebačkoj nadbiskupiji) doprla i do Bruxellesa. Za Beograd Stepinac je ustaša. Bio i ostao. I teško je vjerovati da će se taj stav u skoroj budućnosti promijeniti, što bi bilo dobro znati svima koji uime dijaloga i ekumenizma žive u iluziji da će doći do revolucionarnog zaokreta u Srbiji u pogledu Stepinčeva lika. Kojega i beogradska politika i Srpska pravoslavna crkva koriste kao idealno sredstvo za raspirivanje strasti i nesnošljivosti, bježeći od sučeljavanja s istinom i povijesnim činjenicama. Što sigurno opterećuje i rad komisije koju je osnovao papa, upravo kako bi snizio tenzije i približio dvije crkve i dva naroda. Ali, očito, u ovakvom “specijalnom ratu” protiv Stepinca (pa tako i protiv Hrvatske i protiv Vatikana) argumenti i iskrene želje na slaboj su cijeni. Makar dolazili i od samoga pape Franje, čiji su stavovi oduševili svijet i promijenili lice Crkve. 

>>Pozadina žestokog komentara protiv Karamarka: Miklenić nije govorio uime Crkve

Komentara 1

V1
Vinkazeljka 1115
12:47 19.06.2016.

Pitam se ima li Srpska pravoslna crkva drugog posla osim što rovari protiv kardinala Stepinca.Stara narodna poslovica očisti svoje dvorište pa onda idi kod susjeda.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije