Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
25.03.2017. u 07:03

Čovjek koji je promijenio tri stranke nikako ne može uvjerljivo predstavljati politiku “vjerodostojnosti”.

Isticanje kandidature Brune Esih za gradonačelnicu Zagreba unijelo je pomutnju u inače uhodanu i pomalo predvidivu igru oko bitke za Zagreb. Njezina kandidatura čini se zadnjim političkim iskušenjem za premijera Andreja Plenkovića prije nego uplovi u trogodišnju političku bonacu do sljedećih izbora. Naravno, ako sve prođe kako je planirano. Plenkovićev plan za Zagreb mogao bi se opisati kao prepisani recept za spašavanje Agrokora, koji nam ovih dana također stiže iz Banskih dvora: “Spasiti Agrokor, ali ne i Todorića.” Recept za Zagreb, onda, glasi: “Spasiti Bandićevo naslijeđe u Zagrebu, ali ne i Bandića.” 
Simpatizeri HDZ-a dugo su čekali da uopće vide tko bi bio njihov kandidat. Bruna Esih, koja je bila iznenađenje posljednjih izbora, nije dolazila u obzir iako ona po svojim stavovima očito odgovara HDZ-ovoj bazi, pa je u 1. izbornoj jedinici i osvojila 10.000 glasova, što je HDZ-u donijelo 5. mandat. Umjesto nje išlo se na kandidaturu ministra Gorana Marića, ali je tu kandidaturu vješto omeo Milan Bandić zaposlivši njegova brata u ZET-u. Potom je nastala zbrka s kandidaturom Andrije Mikulića, koju je zaustavio sam premijer Plenković izlazeći s kandidaturom Drage Prgometa, što je bio hladan tuš i za zagrebački HDZ i za njihovu bazu. Jer, Drago Prgomet je među HDZ-ovim pristašama sinonim za “preletaštvo” i nedosljednost. Čovjek koji je promijenio tri stranke nikako ne može uvjerljivo predstavljati politiku “vjerodostojnosti”. 
Pa zašto je, onda, najjača stranka u Hrvatskoj izašla s tako slabim kandidatom, koji ne pobuđuje entuzijazam ni među vlastitim pristašama? Očito je posrijedi neka računica, na jednoj strani izgubiti da bi se na drugoj dobilo. Indikativan je u tom smislu bio prvi Prgometov potez, koji je odmah nakon objavljivanja kandidature izjavio da će se povući iz Sabora, što je odmah privuklo pozornost pažljivijih analitičara, koji su taj potez pozdravili i zaključili da jedine kriterije za nove standarde ponašanja koje je istaknuo Prgomet ispunjava – Sandra Švaljek. Ako pogledamo gornju Plenkovićevu formulu za Zagreb, jasno je da se u nju savršeno uklapa upravo bivša Bandićeva pomoćnica. Kandidat desnog centra, koji ne bi trebao pokupiti previše glasova ni na centru ni u svojoj bazi, a time ni naštetiti Švaljekovoj, ne može smetati. 
Iako se s lijevog centra već odavno krenulo u kampanju s kandidaturom bivše HNS-ove ministrice Anke Mrak Taritaš, ta kampanja kao da gubi dah u samom finišu. Još uvijek traje oklijevanje Davora Bernardića da otvoreno stane iza njezine kandidature. Puno je razloga za to. Prije svega, podrškom SDP-a njezinoj kandidaturi HNS bi dobio više nego što ima realnu snagu. Također, Bernardić je čedo zagrebačkog SDP-a, i sada kad bi svojoj matičnoj organizaciji trebao pomoći, podrška drugom kandidatu bi moglo djelovati kao čin izdaje vlastite baze. Otuda i napadi na gđu Mrak Taritaš koji stižu od članova SDP-a nezadovoljnih ovakvom situacijom. S druge strane, ovo oklijevanje s tom podrškom kao da je usklađeno sa strategijom koju ima i HDZ, jer ono jača Sandru Švaljek na centru, gdje je prilična gužva. Samo je oklijevanje indikativnije od podrške – i moguće predstavlja signal da se polako krećemo k velikoj koaliciji na nacionalnoj razini.
Dakle, jedina ozbiljna igra u gradu jest kandidatura Brune Esih. Dok je na ljevici i na centru gužva, na desnici se otvorio golem bazen glasova, koje je trebao pokupiti gradonačelnik Bandić, što bi mu osiguralo još jedan mandat. Sad bi, pak, Bruna Esih mogla pokupiti dosta Bandićevih desnih glasača, kao i glasača HDZ-a. Njezinih 7% podrške prije kandidature i bez HDZ-a i ikakve kampanje, sad bi je lako moglo gurnuti prema drugom krugu i izvjesnoj borbi za gradonačelničko mjesto. Otuda nervoza i kod inače smirenog Plenkovića, pa čak i prijetnje izbacivanjem iz zastupničkog kluba HDZ-a. Također je Plenkoviću nezgodna podrška koju je Esihovoj dao njezin kolega Zlatko Hasanbegović. Hoće li ga zbog toga izbaciti iz HDZ-a?

Koliko bi to bilo vjerodostojno, ako istovremeno njegove ministrice Obuljen i Dalić odlaze na predstavljanje programa Sandre Švaljek bez ikakvih posljedica?
S desnice se u Zagrebu, tako, ozbiljno zakuhalo, i pitanje je postoji li ozbiljan odgovor velikih igrača na kandidaturu neovisne Brune Esih? Ona je svjetonazorno jasno na desnici, ali i odaje sliku odmjerene i staložene osobe, pa se teško uklapa u sliku desnog ekstremista. Napadi bi se mogli vraćati kao bumerang i samo razotkrivati planiranu političku igru privida u bitki za prijestolnicu, i na kraju rezultirati ozbiljnim brodolomom velikih.     

>> Hasanbegović: Žao mi je što Esih nije kandidatkinja HDZ-a, najbliža je po mojim shvaćanjima

>> HDZ: Esih je isključivo desno; Hasanbegović: Podržat ću je!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije