Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
28.06.2016. u 15:45

U Hrvatskoj bi trebala pobijediti stranka koja neće obećavati med i mlijeko nego – rezove

Ponovljeni izbori u Španjolskoj potvrdili su, praktički, rezultate iz prosinca 2015. Španjolci su kazali što žele i na prošlim izborima, samo to čelnici dvije najveće stranke, Pučke (PP) Mariana Rajoya i Socijalističke (PSOE) Pedra Sancheza, nisu htjeli prihvatiti.

Sanchez je uvijek Rajoyu odgovarao s „ne“ stvaranju velike koalicije, ali sada, čini se, nema drugog izlaza. Pablo Iglesias i njegov Podemos su, čini se, izvan igre. Ni sa socijalistima ne mogu sastaviti većinu u parlamentu. Iglesias je, kao i u prosincu prošle godine, dobio samo 71 mjesto u parlamentu, nije prestigao socijaliste i mnogi ga optužuju da je svoj interes stavio ispred općeg.

Istodobno, Iglesias „optužuje“ britanske pokajnike rezultata referenduma o izlasku Velike Britanije iz EU da je njihovo kajanje utjecalo na španjolske birače. „Pobijedili smo, imamo pravo vladati“, izjavio je premijer Rajoy i najavio da će pregovarati sa svima za sastav vlade. Zapravo, Rajoy je pobjednik jer sada ima 14 zastupnika više u odnosu na izborne rezultate prije šest mjeseci. Bolje sigurni Rajoy negoli nepredvidivi Iglesias, možda su pred izbornim kutijama mislili Španjolci. Socijalisti Sancheza bi sada trebali prihvatiti stvaranje velike koalicije s pučanima jer bi na trećim izborima mogli izgubiti i više nego sada, kada su izgubili pet mjesta.

Mogu li se španjolski izborni rezultati usporediti s mogućim izbornim rezultatima u Hrvatskoj u rujnu? Vjerojatno ne jer Rajoy nije počinio greške kakve je počinio Karamarko. HDZ će, najvjerojatnije, biti kažnjen. Most je, priznao ili ne, pokazao da ne zna biti na vlasti pa bi i njega birači mogli kazniti. Kao pobjednička stranka profilira se SDP, ali ni on u četiri godine vladanja nije polučio očekivane reformske rezultate.

U Hrvatskoj bi trebala pobijediti stranka koja neće obećavati med i mlijeko, koja će otvoreno najaviti i odmah provesti smanjenje broja regija i općina, birokratske poslove prepustiti internetu bez papirologije, monetizirati autoceste... No žele li to čuti hrvatski birači i jesu li političari spremni za takve promjene?

>>Narodna stranka opet pobijedila, PSOE sačuvao dominaciju na ljevici

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije