Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
28.09.2016. u 21:05

Ucjenjivanje banaka oporezivanjem aktive rezultiralo bi, već su najavile, filijalizacijom

Kad pregovori završe pozicijom “lose-lose”, znači da su doživjeli fijasko. Ono što se dosad događalo sa slučajem Franak svrstalo bi se, prema teoriji igara, u “win-lose” situaciju; jedni su bili na dobitku, drugi na gubitku. Udruga Franak odradila je fantastičan posao za svoju interesnu skupinu, ali, nemojmo se zavaravati, i za sve potrošače; najviše njihovom “magarećom” upornošću prilagođavali su se zakoni koji uređuju odnose klijenata i banaka, ali i potpuno i nepovratno redefinirali ti odnosi. No, došao je trenutak da se stane na loptu. Zaštitili su se interesi slabije strane, no kolateralno i izuzećem socijalnih kriterija u konverziji i mnogih koji to nisu zaslužili sada je vrijeme da se zaštiti država. A ovaj interes svima nam je zajednički.

Odbijanje pregovora s bankama, što je pozicija Mosta u onim drugim pregovorima, za sastavljanje Vlade, možda stvarno u pozadini nema interes licitiranja pozicijama u njoj, nego zaštitu od krupnog kapitala. No, dobre želje stvarno bi mogle popločati put do pakla. Otvorimo karte: ucjenjivanje banaka oporezivanjem aktive rezultiralo bi, već su najavile, pretvaranjem hrvatskih podružnica u poslovnice – filijalizacijom i povlačenjem pogolemog kapitala iz Hrvatske, a veće troškove poslovanja sigurno ne bi zaboravile preliti na krajnje korisnike. Ni njima se, međutim, ne isplati ići na nož s državom jer ona nije samo zakonodavac, nego i dobar klijent koji otplaćuje svoje kredite i onda kad to 15% tržišta ne radi. Hrvatska puno riskira neizvjesnom pravnom pozicijom arbitraže, bila ona washingtonska ili bruxelleska. E, to se zove “lose-lose”. A uđe li se u pregovore, ako već nije, ministar financija Zdravko Marić ionako je jasno poručio da banke ne mogu računati ni na kakve isplate iz proračuna ili porezna popuštanja koja je nazvao “skliskim terenom”.

A poreznu presiju nad bankarskim kapitalom proriču i sami bankari u sklopu transformacije ekonomskog sustava pa bi mogla doći u nekom budućem globalnom paketu. Što će biti u našoj Pandorinoj kutiji, znat ćemo do kraja tjedna do kada će Marić odgovoriti Bruxellesu.     

>> Petrov se sastao s predstavnicima Udruge Franak: 'Ono što su oni predložili zaista ima smisla'

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije