Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ekskluzivno

Sinjski ponos u živoj slici: Pogledajte dokumentarac o Alki

alka
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
1/3
04.11.2015.
u 11:24

Večernji list i Hrvatska radiotelevizija vam s ponosom predstavljaju dokumentarno-igrani film Alka

Hrvatski narod junačke Cetinske krajine porazio je 1715. osmanlijsku vojsku, koja je u osvajačkom pohodu pokušala osvojiti sinjsku tvrđavu, važno uporište koje je osmanlijskom Carstvu osiguravalo nesmetan prolaz do Jadranskog mora.

Neposredno nakon čudesne pobjede nad višestruko nadmoćnijim neprijateljem, narod Cetinske krajine osnovao je vitešku igru Sinjsku alku. 

S vremenom Alka je postala vječna uspomena na junaštvo pradjedova, ali i kao poticaj naraštajima da čuvaju ratoborni duh branitelja protiv neprijatelja te natjecanja u plemenitosti, poštenju i radu.

Samo za čitatelje Premiuma objavljujemo dokumentarno-igrani film Alka.

U 70 minuta prikazana je osmanlijska opsada Sinja i pobjeda njegovih branitelja, osnovne značajke viteške igre Alke, kao i njezino lokalno, hrvatsko, europsko i svjetsko značenje.

Dokumentarac je nastao u kooprodukciji Hrvatske radiotelevizije i Viteškog alkarskog društva u povodu 300. obljetnice pobjede nad Osmanlijama i održavanja alkarskih svečanosti.

Pogledajte cijeli dokumentarac:

 

 

>>Što su nam o prošlosti zatajili sinjski alkari

>>Nestatutarna Alka održana je 1946. u Zagrebu – Titu u čast

>>Alka se slavodobitno vratila vjeri, rodnom kraju i Hrvatima

>>Kako se Alkari reagirali na atentat koji je izazvao I. svjetski rat

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije