Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 97
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
21.02.2017. u 13:30

Iako je mnogi govore o tome da predsjednik neće izdržati ni godinu dana, opoziv ipak nije vjerojatan

Nakon samo mjesec dana mandata Donalda Trumpa svi ozbiljniji mediji već pišu da Amerikanci neće morati trpjeti četiri godine njegova mandata. Jedan ugledni profesor predviđa da će njegov mandat biti drugi najkraći u povijesti. Točnije, trajat će između 31 i 199 dana, što su dosad dva najkraća mandata.

Allan Lichtman, profesor povijesti s Američkog sveučilišta u Washingtonu, koji je predvidio Trumpovu pobjedu, sada predviđa da će predsjednik u roku od najviše godinu dana dati ostavku ili će biti opozvan i da će taj opoziv “odraditi” upravo republikanski Kongres, koji ipak više preferira sadašnjeg potpredsjednika i stranačkog vojnika Mikea Pencea.

Iz dana u dan pokazuje se da oni Trumpa ne mogu nikako kontrolirati zato što je potpuno nepredvidljiv i iracionalan. I redatelj Michael Moore, koji je također predvidio njegovu pobjedu, kazao je da će on vjerojatno sasvim slučajno tako teško prekršiti zakone da će njegov odlazak postati neminovan.

Neki ozbiljni ljudi već su uložili ogromnu količinu vlastitog vremena, truda i novca kako bi pokrenuli proces opoziva. Tako je ustavni odvjetnik John Bonifaz pokrenuo peticiju i već prikupio više od 750 tisuća potpisa, a glavni mu je cilj uvjeriti demokratske zastupnike da započnu proces opoziva.

No cijeli taj proces je zahtjevan i mora se poklopiti jako puno stvari da najviše rangirani dužnosnik u zemlji bude opozvan. Kongres ima ustavno pravo pokrenuti proces opoziva bilo kojeg visokog dužnosnika.

Nakon otvaranja procesa, odbor zastupničkog doma za pravosuđe provodi istragu i odlučuje postoji li opravdan razlog za pokretanje procesa.

Ako do toga dođe, Zastupnički dom glasa o tome treba li predsjednika opozvati. Ako zastupnici potvrde opoziv, slijedi glasanje u Senatu gdje se dvije trećine senatora moraju izjasniti za odlazak predsjednika. Ako dođe do te dvotrećinske većine, predsjednik mora otići, a na njegovo mjesto dolazi potpredsjednik.

Da bi predsjednik doista bio opozvan, mora mu se dokazati da je teško zloupotrebljavao svoju moć i ovlasti. Svega dva puta u povijesti bio je pokrenut ovaj proces – protiv Andrewa Jacksona 1868. i protiv Billa Clintona, i to zato što je lagao pod zakletvom. U oba slučaja nije bilo dvotrećinske većine u Senatu. Richard Nixon vjerojatno bi bio opozvan da sam nije dao ostavku.

Protiv Trumpa bi se mogao pokrenuti proces ako se utvrdi da je nakon 20. siječnja ove godine teško prekršio odredbe ustava i zakona ili ako se dokaže da on još uvijek, iako je nominalno predao upravljanje svoje kompanije svojoj djeci, sudjeluje u procesu donošenja poslovnih odluka.

Većina američkih komentatora slaže se da postoji teoretska šansa da Trump bude opozvan, ali da do toga gotovo sigurno neće doći, barem ne do međuizbora za Kongres 2018. godine, i to u slučaju da demokrati osvoje većinu u oba doma.

Kao najbolju šansu da se nacija riješi Trumpa oni ipak vide predsjedničke izbore 2020. Uz nadu da će se pojaviti netko tko će umanjiti štetu na kojoj Trump već vrlo intenzivno radi.      

>> Trump i narod SAD-a odani NATO-u

>> Trump zbunio Šveđane izmišljenim terorističkim napadom, vlasti traže objašnjenje State Departmenta

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije