Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
29.08.2016. u 09:30

Ako na parlamentarnim izborima pobijedi Plenkovićev HDZ s Hasanbegovićem kao svojom desničarskom perjanicom, Rijeka će imati velike probleme s državnim financiranjem kao prijestolnica kulture

Ministar kulture nepostojeće Vlade Zlatko Hasanbegović odbio je potvrditi Marina Blaževića za intendanta riječkog HNK Ivana pl. Zajca. I tako izazvao novu krizu u odnosu između riječke lokalne i središnje zagrebačke vlasti. U prošlosti je već jednom HDZ-ov ministar kulture odbio potvrditi riječkog intendanta. Tada je bez intendanture ostao ugledni dramatičar i intelektualac Slobodan Šnajder, a na tu je odluku direktno utjecao tadašnji rigidan državni i stranački vrh. Uostalom, bile su to još ratne devedesete.

Je li HDZ-ov sadašnji stranački vrh utjecao na odluku svog ministra Hasanbegovića? Ili je to autonomna odluka političara i znanstvenika kojeg je u Vladu lansirao nekada svemoćni Tomislav Karamarko, a koji je u međuvremenu toliko ojačao da ga novi predsjednik HDZ-a Andrej Plenković ne može neutralizirati bez prevelikih lomova i političkih šteta za svoj krhki položaj.

No, očito je i da je riječki HNK pretežak zalogaj za kulturnu politiku i ovog na brzinu umivenog HDZ-a. Ili je pretežak zalogaj za konzervativni HDZ ipak riječka kulturna politika koja je već desetljećima pod utjecajem jakog lokalnog SDP-a. A baš je ta riječka kulturna politika lijeve opcije ne tako davno izborila titulu kulturne prijestolnice Europe. I to prvi put u povijesti Hrvatske. Stoga odbijanje prvog Frljićeva suradnika i uspješnog opernog riječkog direktora Blaževića za riječkog intendanta šalje jasnu, krajnje negativnu poruku i cijelom timu koji tek treba organizirati projekt europske kulturne prijestolnice u Rijeci.

Dakle, ako na parlamentarnim izborima pobijedi Plenkovićev HDZ s Hasanbegovićem kao svojom desničarskom perjanicom, Rijeka će imati velike probleme s državnim financiranjem kao prijestolnica kulture. Umjesto svesrdne podrške koja uključuje i financije, Rijeku će iz Zagreba granatirati prekomjernim kulturološkim granatama, propitivanjima, kontrolama, ispitivanjima, političkim dociranjima, kritikama... Pitanja iz sfere umjetnosti past će u drugi plan. U prvom planu bit će ispolitizirana hrvatska stvarnost koja ugrožava sve djelatnosti kojih se dohvati, pa bi mogla vrlo lako uništiti i šansu koju cijeloj Hrvatskoj pruža projekt kulturne prijestolnice koji smo čak i prekasno dočekali.

Zato bi bilo vrlo važno da se iz vrha HDZ-a očituju o svojem budućem odnosu prema Rijeci kao europskoj kulturnoj prijestolnici i riječkom HNK koji ima veliku ulogu u toj novostečenoj tituli i pripremi za taj projekt.

Birači trebaju unaprijed znati na koji će se način HDZ ponašati prema lokalnim vlastima i lokalnim institucijama koje nisu pod hadezeovskom stranačkom kontrolom. I hoće li njihovi novi eventualni ministri poštovati demokratsko pravo lokalnih tijela vlasti da si biraju ljude koje oni žele ili će im nametati svoje kadrove protiv njihove volje.

>> Blažević: Hasanbegović u odbijenici navodi šest laži

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije