Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 151
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TETE IZ VRTIĆA:

Bandićev auto je kap koja nam je prelila čašu, danas izlazimo na ulicu

Božica Žilić
Foto: Privatni album
1/3
05.05.2016.
u 09:57

U vrtiće je smješteno 10 tisuća djece više nego što je to predviđeno, tete odlaze, na burzi rada nema nezaposlenih odgajatelja, a Zagreb smanjuje novac za dječje obroke u vrtićima

Nabava novog luksuznog vozila za zagrebačkog gradonačelnika bila je kap koja je prelila čašu odgajateljicama zagrebačkih vrtića. Lakonska opravdanja da se skupocjeno opremljena vozila podrazumijevaju za prijevoz dužnosnika izazvala su veliki revolt "teta" koje svaki dan balansiraju da ispune zahtjeve suvremene pedagogije u pretrpanim grupama i nehumanim, stiješnjenim i dotrajalim prostorima, dok im stižu novi zahtjevi za štednju. Danas će one izaći na ulice.

Sindikat obrazovanja, medija i kulture Hrvatske (SOMK) poslijepodne (u 17 sati na Trgu bana Jelačića) organizira prosvjed za dostojanstvo struke i bolje uvjete rada, traže da se broj djece u grupama dovede u okvire zakona odnosno neodgodivu primjenu Državnog pedagoškog standarda te hitno donošenje plana i razvoja mreže dječjih vrtića Grada Zagreba i bržu izgradnju i otvaranje novih vrtićkih prostora, vraćanje uvjeta i načina dodjela stimulacije koji su bili na snazi do 31. prosinca 2015. te više novca za kupnju igračaka i potrošnog materijala.

U 60 je gradskih vrtića smješteno 10 tisuća djece više nego što kapaciteti to predviđaju. Pedagoški standard predviđa da jasličke skupine za djecu u dobi između 12 i 18 mjeseci imaju desetero djece, a više ih je od dvadeset, trogodišnjaka bi u skupini trebalo biti 15, ali nema skupine ispod 22 do 24 djeteta i to sve na jednu odgajateljicu. Više od tridesetero petogodišnjaka u skupinama je koje bi trebale brojiti njih 20. "U tim uvjetima nemoguće je poštivati pedagoške zahtjeve, kao što su rad u malim grupama ili individualni rad, ma koliko odgojitelji bili kreativni. Trpe djeca, ne dobiju odgajatelja onoliko koliko bi trebali, manja djeca imaju više potreba, starija djeca trebaju suigrača", objašnjava sindikalka Božica Žilić. Odgojitelja manja djeca trebaju u kupaonici, roditelj ga treba na vratima, nekad djeca požele malo mira, a neki bi cirkulirali, no u pretrpanim je skupinama sve to otežano. "Povećani napori odgajatelja rezultiraju s više profesionalnih oboljenja pa mlađi odgajatelji odlaze nakon pet do sedam godina rada, i to sve češće u inozemstvo. Na burzi rada nemate nijednog odgajatelja! U prosjeku rade stariji, s 25,30, 40 godina staža", kaže B. Žilić. Podsjeća i da su prema Zakonu o predškolskom odgoju i obrazovanju, osnivači predškolskih ustanova dužni napraviti plan i razvoj mreže vrtića.

Zagreb, istina, svake godine ponešto dogradi i proširi vrtiće s nekoliko novih skupina, ali taj stihijski i vatrogasni pristup ne rješava problem koji postoji dugi niz godina. Sigurno ne služi na čast ni nedavno smanjenje novca za vrtićke obroke s 11 do 13 na 9 kuna dnevno, što po tko zna koji put pokazuje kako se na najmlađima uvijek štedi. Nakon 16 godina gradonačeničkog kontinuiteta, Zagreb je trebao iznjedriti napredniju obiteljsku politiku i osuvremeniti obiteljske servise, osobito u svjetlu loše demografske slike u državi.

>> Bernardić: Nije primjereno da se kupuju nova vozila dok se radnicima otkazuje kolektivni ugovor

Komentara 4

IV
IvanXXIII.
20:28 05.05.2016.

Svatko razuman treba podržati te žene. Krajnje je vrijeme da taj tutlek, koji kupuje cipele svojim prijateljicama, i to ih upućuje u stilu: Čim čim skuplje, tim tim bolje, i sam dobije cipelu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije