Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
27.07.2016. u 14:00

Na tlu Europe vodi se rat strahom, naš “način života” duboko je uzdrman, ma koliko mi šutjeli o tome, i to je upravo ona razina terora koju su islamistički ekstremisti željeli doseći

Vijesti sa zapada pristižu nekontroliranom brzinom. Mediji jedva da ih stignu popratiti, otvaraju se nova i nova žarišta. Te su vijesti mračne, duboko uznemirujuće. Oružja za umorstva nedužnih ljudi diljem Europe sve su krvoločnija, životima sude noževi, mačete, kamioni pod punim gasom. Strah se širi u koncentričnim krugovima. Jedna vijest u dugom nizu, pristigla jučer iz Francuske, posebno je gorka.

Naciju koja još oplakuje divljački pregažene žrtve na glavnoj šetnici u Nici jučer je potresao novi zločin, mučko ubojstvo katoličkog svećenika na francuskom sjeveru. Na društvenim mrežama odmah su reagirali brojni pripadnici tamošnje vjerske zajednice apelirajući da ne treba stremiti osveti, da im valja oprostiti jer ne znaju što čine.

Međutim, razumni su u ovom trenutku ipak ostali u manjini. Niču antiimigrantske stranke, prst se upire u Angelu Merkel, desnica samo što nije izašla na ulice i uzvratila. Na tlu Europe vodi se rat strahom, naš “način života” duboko je uzdrman, ma koliko mi šutjeli o tome, i to je upravo ona razina terora koju su islamistički ekstremisti željeli doseći.

Domaći i strani eksperti za sigurnost ovih dana nemoćno ponavljaju da se ovakva vrsta terorizma ne može predvidjeti, da joj nema preventive, da je obavještajna zajednica obezglavljena, da oprez ne znači ništa. I u tome leži sva nemoć duboko uznemirene europske zajednice, koje smo i mi Hrvati dio, u neizrečenoj nadi da se teror iz susjedstva neće preseliti i u naše dvorište.

No taj vrtlog straha nipošto ne smije utišati glas razuma. Pomno promišljeno, mučko ubojstvo francuskog svećenika na mnogo načina poziva na vjerski rat. Budemo li u svakom muslimanu koji u izbjegličkom valu bježi od rata ili u sirijskom djetetu, koje ovih dana s Pokemonom u ruci poziva upomoć, vidjeli potencijalnog terorista, ideolozi Islamske države ovaj će rat na tlu Europe u konačnici lako i dobiti. 

>> Strah od terorizma ne bi nam smio ograničiti slobodu

Ključne riječi

Komentara 1

AZ
antonio_zg
16:01 27.07.2016.

Filmovi Sly Stalonea su nekad cisto dobra razbibriga. Jedan od njih je i 'Razbijac' gdje je Slyev protivnik Wesly Snipes. Nakon 40 godina u kriokomori netko je probudio zlocinca Snipesa i on sije teror po San Angelesu koji je potpuno pacifiziran i gdje policija plače i povraća ( usporedba s reakcijom europovjerenice na vijest o teroristickom udaru u Europi je sasvim slucajna). Tada odmrznu i Sly-a. On je good guy koji policiji pomaže da uhvate zločinca. Šef policije tada samodopadno kaze- 'pa lako cemo ga uhvatiti, čekat ćemo još jedno ubojstvo, i onda cemo znati gdje da ga pokupimo kad se preda'.. otprilike mi tako zvuce i ovi 'pozivi na razum'. Ne treba sad deportirati ili pretuci svakog muslimana koji zivi u Europi, ali zar je stvarno kao najveci razum prikazivati stav:' gle, svjesni smo da ne mozemo nista, i okretat cemo obraz dok njima ne dosadi ubijati i raznositi bombama... E kad stanu,to je nasa pobjeda'??! I to je oznaka zdravog razuma?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije