Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 99
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Marko Milić:

Raditi za Plenkovića bilo je sjajno iskustvo, a u HDZ sam se učlanio s 18 godina iz uvjerenja

07.10.2016. , Zagreb -  Marko Milic, sin Gorana Milica i desna ruka Andreja Plenkovica. Photo: Marko Prpic/PIXSELL
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
1/4
10.10.2016.
u 20:50

Marko Milić, sin poznatog novinara Gorana, bliski je suradnik predsjedniak HDZ-a i mandatara nove Vlade

Marko Milić, sin poznatog novinara Gorana Milića i student prava, važan je suradnik Andreja Plenkovića, predsjednika HDZ-a i budućeg predsjednika Vlade RH. U Plenkovićevu timu, osim 22-godišnjeg Milića, još je nekoliko mladih ljudi: studenti ekonomije Marijana Balić, Tena Mišetić, Miroslav Smetiško i mladi pravnik Karlo Ressler.

– Mi smo vrlo složan tim i izvrsno se nadopunjujemo. Nadam se da ćemo i u budućnosti zajedno raditi na nizu novih poslova i projekata – kaže Marko Milić.

Marko je završio je VII. gimnaziju u Zagrebu, a potom upisao pravo. – Studij prava odabrao sam bez puno razmišljanja jer vjerujem da pravna struka daje najšire znanje i niz područja u kojima je moguće suočiti se s društvenim odnosima i realnostima.

Osim toga, Milić kontinuirano kroz cijelo školovanje uči strane jezike, francuski, njemački i engleski, koji su, očito, sukladno i mišljenju poznatog oca Gorana Milića, jako bitni za život i karijeru.

– Jezici su važni u snalaženju u gotovo svim poslovima današnjice. Svakako bi im trebalo dati još više značaja u našem obrazovanju.

Marko Milić se kao mladi, 18-godišnji student prava, učlanio u HDZ. Zašto baš u tu stranku?

– Tada sam s više interesa počeo promatrati politička i društvena zbivanja u Hrvatskoj. U ideološkom smislu politika HDZ-a i desnog centra za mene nema alternativu. Bilo mi je jako drago da se Hrvatska u tom razdoblju približila članstvu u Europskoj uniji, što sam smatrao ključnim nacionalnim ciljem, a HDZ je u tom procesu dao najveći doprinos. Učlanio sam se kako bih u okolnostima kada je bilo sasvim izvjesno da će HDZ izbore izgubiti pomogao u kampanji. To iskustvo samo mi je potvrdilo da se ničemu ne treba u životu pristupati kratkoročno ili s kalkulacijama, već samo dugoročnim odlukama – kaže Marko Milić koji je svojim aktivizmom u HDZ-u pomalo zbunio prijatelje i poznanike obitelji.

Upoznali se na Črnomercu

No Milić je izabrao HDZ, uz ostalo, i iz poštovanje prema prvom hrvatskom predsjedniku Tuđmanu.

– Uvijek ću cijeniti to što je HDZ, predvođen prvim predsjednikom dr. Franjom Tuđmanom i velikom žrtvom hrvatskih branitelja, dao neizmjeran doprinos stvaranju samostalne Hrvatske i kasnijem ostvarenju ostalih nacionalnih ciljeva – veli Marko Milić.

Njegov otac nije se protivio sinovu izboru stranke i dobro je reagirao na njegovu odluku. – Ocu je bilo drago jer je znao da sam odabrao HDZ iz uvjerenja“.

Učlanjivanje u HDZ-a za mladog je Milića, među ostalim, i pitanje svjetonazora.

Vrijednosti demokršćanstva i narodnjaštva za koje se HDZ zalaže i moje su vrijednosti. Svjetonazor je bitan orijentir, no važno je da HDZ ostane u prvom redu stranka usmjerena prema budućnosti i snažno angažirana da u 21. stoljeću hrvatsko društvo približi životnom standardu razvijenih europskih zemalja – objasnio je.

Iste godine kad je postao član HDZ-a Marko Milić zbližio se s Plenkovićem. Oba su pripadala područnoj organizaciji HDZ-a na Črnomercu. Tako su se i upoznali. – Pristupio sam mu jednom prigodom, nevezano za politiku, s pitanjem o francuskom obrazovnom sustavu i nakon toga smo ostali u kontaktu – prisjeća se Milić.

A kad je Plenković 2011. izabran za zastupnika u Hrvatskom saboru, počeo je oko sebe okupljati mlade ambiciozne ljude, studente. Tako se u pomaganju Plenkoviću u Hrvatskom saboru, uz ostale, angažirao i Marko Milić.

– Tada sam to doživio kao proces učenja i priliku da neposredno upoznam rad državnih institucija. Mogu reći da se radi o političaru koji je okupljao i okuplja mlade suradnike i u svome im timu daje puno prilika i prostora. Već tada mnogi moji kolege i prijatelji primijetili su da Andrej svojom retorikom predstavlja nešto sasvim novo u našoj politici.

A kad je dvije godine poslije, nakon europskih izbora 2013., Plenković postao zastupnik u Europskom parlamentu, odlučio je u svom uredu angažirati Marka Milića da mu bude asistent u Hrvatskoj. Milić je kao lokalni asistent za Plenkovića obavljao niz poslova: pripremao tekstove i analize, brinuo se o odnosima s medijima, organizirao događaje, komunicirao s organizacijama i članovima HDZ-a, građanima itd.

– Andrej je svoj mandat shvatio kao jednako odgovornu dužnost prema svim hrvatskim građanima i krajevima. To je za mene bilo dinamično razbolje u kojem sam stekao veliko radno i političko iskustvo. Osobito mi je drago što sam upoznao niz mladih kolega koje su naši zastupnici angažirali kao stažiste i asistente u Bruxellesu, Zagrebu i po našim županijama. Time se u okviru HDZ-a dobro priprema čitava generacija mladih koja se u ranoj fazi upoznaje s radom na europskim poslovima i trebala bi biti spremna imati važnu ulogu u vođenju Hrvatsku u uvjetima članstva u EU i NATO-u – veli Milić.

Pa ipak, Milić je više vezan za HDZ nego za Plenkovića.

– HDZ sam odabrao dugoročno kao svoju političku opciju, a s Andrejem ću, nadam se, i u budućnosti kvalitetno surađivati. Glavni preduvjet za uspješnu suradnju je povjerenje. Njegov profesionalni, a potom i politički put čine se uzornim za sve one koje politika zanima. On jako dobro zna odrediti što su prioriteti i ne bježi od izazova i teških odluka. Vidjeli ste da je u situaciji kada su svi analitičari predviđali siguran poraz HDZ-a na izborima on odlučio preuzeti odgovornost predsjednika stranke.

U manje od dva mjeseca HDZ je uspio dovesti do uvjerljive pobjede na izborima i dovršiti pregovore o formiranju stabilne Vlade – objašnjava Milić koji ovih dana odlazi u Njemačku unatoč tome što je HDZ na čelu s Plenkovićem dobio parlamentarne izbore.

Studij ipak najvažniji

– Početkom godine prijavio sam se da u okviru programa Erasmus dio svog studija prava provedem na Sveučilištu u Kölnu. Od tada su se za mene političke okolnosti bitno promijenile, ali nisam htio odustati od nastavka svog obrazovanja. Nekoliko mjeseci obrazovanja na sveučilištu u drugoj državi velika je prilika i za učenje stranih jezika i za upoznavanje strane kulture i vršnjaka, a posebice za šire poznavanje prava – dodaje Marko Milić koji još nije načistu s tim hoće li se u budućnosti politički angažirati i vidi li sebe u budućnosti u Bruxellesu, primjerice.

– Imam tek 22 godine i prioritet mi je sada dovršiti studij. Vidim se prije svega kao pravnika i zasad mi je cilj u tom smjeru graditi profesionalnu karijeru. Politika je veliki izazov i ja sam se u nju dosta mlad uključio, a za razmišljanje o pravom političkom angažmanu još je rano. Ima za to vremena – zaključio je Marko Milić.

>> Pobjednici koje ćemo slušati uz Simfonijski orkestar HRT-a

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije