Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 85
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Za prevlast u univerzumu

Putin zaoštrio svemirski boj između Rusa i Amerikanaca

A Russian Soyuz 2.1A rocket carrying Lomonosov, Aist-2D and SamSat-218 satellites lifts off from the launch pad at the new Vostochny cosmodrome outside the city of Uglegorsk, about 200 kms from the city of Blagoveshchensk in the far eastern Amur region, R
Foto: Reuters
1/3
29.04.2016.
u 23:00

Kozmodrom je sagrađen u devet godina na krajnjem istoku Rusije, u Sibiru, blizu granice s Kinom, za 11,5 milijardi dolara.

Lansiranjem rakete Sojuz jučer je otvoren novi ruski kozmodrom Vostočni (u prijevodu Istočni) koji je, nakon 26 godina, prekinuo ovisnost ruskog svemirskog programa o kozmodromu Bajkonur u Kazahstanu i zaoštrio utrku u svemirskom programu između Amerike i Rusije. Završetak je to i golema graditeljskog pothvata na ruskom Dalekom istoku gdje je, gotovo kod same sjeveroistočne granice s Kinom, 4000 radnika godinama gradilo golem sustav lansirnih rampi.

Nisu sagrađene samo uzletne staze i prateći objekti. Uz Vostočni izgrađen je prateći grad koji će naseliti 30.000 stanovnika, mahom zaposlenika kozmodroma i njihovih obitelji. Uz stambene objekte, u gradu su i škole, prodavaonice, servisne radionice, kinodvorane, malo kazalište, hoteli... Naravno u Vostočniju se nalazi i centar za trening kozmonauta, ali i svemirskih turista koji su spremni izdvojiti velik novac kako bi nekoliko sati ili dana proveli u svemiru.

Već počinje dogradnja

S oko tisuću kvadratnih kilometara površine, Vostočni je znatno manji, kompaktniji od Bajkonura čiju ulogu sada uzima. Nekadašnji sovjetski kozmodrom u Kazahstanu gotovo je deset puta veće površine jer su lansirne rampe bile udaljenje čak i stotinama kilometara jedna od druge. Sve ovo bilo je izvedeno kako bi se lakše nadgledala lansiranja, eventualno prekidale misije i kretalo u misije spašavanja kozmonauta. Ovakvu mogućnost Vostočni nema jer konfiguracija terena u sibirskoj tundri nije ista kao u kazahstanskoj stepi pa je i koncept rada novog kozmodroma nešto drugačiji. Sve letjelice i sve rakete u Vostočniju pripremaju se, slikovito rečeno “pod istim krovom”, odnosno u nizu relativno bliskih objekata povezanih međusobno posebnim željezničkim sustavom. Novi ruski kozmodrom nalazi se približno na istoj zemljopisnoj širini kao i Bajkonur, pa su i parametri lansiranja koje će u budućnosti koristiti Ruska svemirska agencija nepromijenjeni.

Vostočni je sagrađen za relativno kratko vrijeme. Iako je Moskva još 1991. tvrdila kako će brzo sagraditi novi kozmodrom, iako je već sredinom devedesetih izabrana lokacija u blizini grada Svobodnija na istoku zemlje, sama gradnja kozmodroma počela je 2007. godine po izričitoj zapovijedi predsjednika Putina. Devet godina poslije lansirana je prva raketa koja je u Zemljinu orbitu ponijela tri nova satelita.

Doduše, ovo je tek prva faza izgrađenosti Vostočnija koji bi, prema planovima Rusije, već za desetak godina mogao biti toliko razvijen i dograđen da bi se iz njega mogle lansirati i superteške rakete ukupne mase od 70 do 120 tona. Velik bi to bio pomak u odnosu na lansiranje relativno laganih Sojuza.

Višestruka korist

Prebacivanjem lansiranja s Bajkonura u Vostočni, Rusija dobiva najmanje dvoje. Prva je zadržavanje tajnosti i fleksibilnosti svog svemirskog programa. Druga je pak ekonomska dobit. Još od raspada SSSR-a Rusija plaća Kazahstanu oko 115 milijuna američkih dolara na godinu za uslugu lansiranja njenih letjelica. S vlastitim kozmodromom na raspolaganju Rusija sada ne samo da ne mora plaćati najam, već usluge lansiranja može ponuditi i ostalim zemljama. Ipak, očito je najbitnija stvar imati vlastiti poligon za utrku u svemiru koja se ponovno zahuktava.

>>Novi ruski kozmodrom spreman za prvo lansiranje

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije