Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
25.09.2016. u 17:18

U BiH ponavljaju se sučeljavanja kao u vrijeme hladnog rata između dvaju blokova

Sazivanje referenduma u Republici Srpskoj u BiH pokazuje potpunu nesposobnost u nalaženju i provođenju novih ideja o suživotu u globaliziranom svijetu, a takvo držanje dovodi do dezertifikacije uma. Veleposlanici Kanade, Francuske, Njemačke, Italije, Japana, Turske, Velike Britanije i SAD-a u BiH potpisali su izjavu u kojoj pozivaju na neodržavanje referenduma. Izjavu nije potpisao ruski veleposlanik, Rusija je uvijek, često bez realnog razloga, stajala uz Srbe bez obzira na to gdje oni bili. U BiH ponavljaju se sučeljavanja kao u vrijeme hladnog rata između dvaju blokova. Ratovi na Srednjem istoku i šire, krizna žarišta, naoružavanje i politika pokazivanja mišića “filmovi” su iz doba prije pada Berlinskog zida. Svjetska politika, ali i ne samo ona, vratila se u neku vrstu totalitarističke ere, u shvaćanje odnosa između povijesti i politike prema kojima povijest treba biti prilagođena službi politike.

„Onaj tko kontrolira prošlost, kontrolira budućnost. Onaj tko kontrolira sadašnjost, kontrolira prošlost“, napisao je George Orwell u svojoj knjizi „1984.“ u kojoj je denuncirao totalitarizme. U unutrašnjim politikama ima onih koji prilagođavaju povijesne događaje ostvarenju svojih ciljeva, a i u vanjskoj politici se neke „intervencije“ nastoje opravdati povijesnim događajima. Džihadisti, na primjer, opravdavaju svoje terorističke napade na stanovnike u kršćanskim državama kao osvetu za križarske ratove.

Povijest se nije zaustavila u 20. stoljeću, kao što je to promišljao Francis Fukuyama u svojoj knjizi „The End of History“. Mogla se stvoriti zajednička memorija o povijesti, ali se povijest upotrebljava za isušivanje sjećanja. Mnogi su mislili da se padom SSSR-a završava ratno doba, jer nestaju razlozi polarizacije. No, kulture i političke tradicije pokazale su se nesposobnima za obnovu i dovode do dezertifikacije uma. Jedan od čelnika Pokreta 5 zvijezda, Luigi Di Maio, u silnoj želji da napadne premijera Renzija usporedio ga je s Pinochetom, s time što je još čileanskog diktatora „preselio“ u Venezuelu. Pustinja u umovima (pranje mozga koju provode islamisti po uzoru na „praonice“ u totalitarnim sustavima) dovodi do ratova.

>> Šutnja u Republici Srpskoj uoči referenduma, na ulicama policajci naoružani strojnicama

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije