Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Reportaža

Prosvjeduju zbog novog McDonald’sa uz Vatikan, ali im ne smetaju prljave radnje i zalogajnice

Vatikan
Foto: Lena Klimkeit/DPA/PIXSELL
1/9
12.01.2017.
u 23:45

Otvaranje restorana američkog lanca brze hrane, koji se nalazi u zgradi u vlasništvu Vatikana, u kojoj je nekada živio Ratzinger, izazvalo ogorčenje Rimljana

- Najveći dio ljudi ovdje radi bez dozvola ili s dozvolama sumnjiva podrijetla, a McDonald’s barem ima sve potrebne dozvole – kaže nam jedan stanovnik Ulice Borgo Pio u Rimu, koja je ovih dana dospjela i na stranice New York Timesa.

Njegov glas strši u zboru koji napada otvaranje restorana McDonald’sa, slavnog lanca restorana brze hrane, pokraj Vatikana. Ulica Borgo Pio potječe iz 16. stoljeća, iz razdoblja pape Grgura VIII., a sada su se u nju uselili Amerikanci. No, to što su tu već Kinezi, Arapi, Indijci, Bangladešani, Pakistanci... nije bitno. To što sve suvenirnice drže Kinezi sa svojim proizvodima, što sve trgovine voćem drže muslimani, što tzv. talijanske restorane drže svi samo ne Talijani, što se u njima loše i nezdravo jede, što je oko kombija pretvorenih u prodavaonice jela i pića sumnjive kvalitete razasuto smeće... nije važno. Važno je napadati tu zloglasnu američku kompaniju.

Restoran u Ulici Borgo Pio, koja vodi do ulaza u Vatikan, izazvao je polemike kakvih nije bilo već 30 godina, odnosno kada je u ožujku 1986. otvoren prvi McDonald’sov restoran u Rimu, onaj pokraj Španjolskog trga. I tada se spočitavalo da se restoran, tada najveći McDonald’sov restoran u Europi, otvara pokraj znamenitih prostora, odnosno pokraj vatikanske palače Propaganda Fide (sjedište Kongregacije za evangelizaciju naroda), na kojoj su radili Bernini i Borromini, pokraj crkve iz 16. stoljeća Sant’ Andrea delle Fratte, pokraj znamenite palače Mignanelli... Pisalo se tada kako će američki restoran ispuštati smrad pečenih krumpirića, kako će oko njega biti smeća i plastičnih tanjurića, kako će smrad natopiti odijela slavnog modnog kretora Valentina koji ima svoju kolekciju u obližnjoj palači...

Sve te gluposti o smeću, smradu jela, uništavanju povijesnog dekora i talijanske kuhinje ponovile su se i sada uoči otvaranja restorana McDonald’a pokraj Vatikana. U međuvremenu, u proteklih 30 godina otvoreno ih je još najmanje 20, pa i pokraj Fontane di Trevi, ali zbog njih nije bilo polemika. Ovaj pokraj Vatikana, pokraj Trga sv. Petra i Berninijevih stupova koji „grle“ trg, otvoren 30. prosinca 2016., izazvao je pak slične polemike kao i otvaranje prvog McDonald’sova restorana u Rimu.

Akcije Odbora građana

Osnovan je čak i odbor građana Ulice Borgo Pio protivnika američkog fast fooda. Među protivnicima je i povjesničar, profesor Alberto Asor Rosa, koji kaže kako se narušava povijesni izgled ulice. Prvo, zgrada u kojoj se nalazi restoran nije iz doba kada je stvarana Ulica Borgo Pio, već je sagrađena u 20. stoljeću, a drugo, s ulice se, osim što postoje natpisi, ne vidi nikakvo narušavanje povijesnog izgleda činjenicom što je unutar zgrade, na više od 500 četvornih metara, smješten restoran McDonald’sa. Dakle, primjedba o narušavanju povijesnog izgleda ulice nema nikakve podloge. To je, inače, zgrada u vlasništvu Vatikana, odnosno vatikanske ustanove koja se brine za nekretnine i nasljeđa apostolske stolice APSA i u njoj žive brojni kardinali i biskupi. U toj zgradi, na drugom katu, živio je i kardinal Joseph Ratzinger prije nego što je postao papom Benediktom XVI. U toj zgradi APSA je prostore u prizemlju iznajmila mnogim restoranima, suvenirnicama, prodavaonicama, a sada, za navodno 30 tisuća eura mjesečno, i McDonald’su.

Zapravo, McDonald’s se nalazi na uglu Ulica Borgo Pio i Del Mascherino te je prostor dugo vremena bio prazan nakon što je iz njega izašla poslovnica jedne banke. Nije se prosvjedovalo zbog prisutnosti banke, zbog kineskih suvenira, zbog restorančića s lošom hranom i lošim sendvičima i skupim pivom. Ne, važno je biti protiv McDonald’sa. U tom prosvjedu protiv američkog fast fooda udružili su se predstavnici tzv. radikalne „šik“ ljevice, koji u krvi imaju antikapitalistička (pa prema tome antiamerička) zrnca, a nose rolexe (istina švicarske satove), kao i vlasnici nekih kafića i trgovci s ne baš čistim poreznim prijavama, kao i neki tzv. klerikalci. Profesor Asor Rosa otvaranje McDonald’sa u Borgo Piju nazvao je „smrtonosnim udarcem ranjenoj životinji“. Ranjena životinja je Rim u kojem stvarno svatko radi što želi, prodaje po ulici, prosjače navodni prosjaci koji glume da su invalidni, perači stakla na automobilima, osobe koje se predstavljaju kao čuvari parkirališta, lažni turistički vodiči... Odnosno Rim je u raljama svega i svačega što je izvan zakona, a prosvjeduje se zbog restorana koji ima sve potrebne dozvole. Jer, kada ih ne bi imao, vjerojatno bi i napismene prijave bile prihvaćene.

Kičasti talijanski restorani

Pisalo se i talijanskom ministru kulture Franceschiniju, rimskoj gradonačelnici Raggi itd. Predsjednik odbora za „spašavanje“ Borgo Pija Moreno Prosperi kaže kako se na prostorima koje Unesco priznaje kao baštinu ne smije tradicionalnu kuhinju zamijeniti stranom, a McDonald’s primjenjuje svoje standarde. A, to što se već desetljećima oko Vatikana nalaze prodavači svega samo ne talijanske hrane, a i tzv. talijanski restorani su prazni, to nije bitno. Prosperi govori i kako restoran nagrđuje „umjetnički, kulturni i društveni identitet četvrti“. Ali, nije se ništa izmijenilo osim što je na zgradi naziv banke zamijenjen nazivom restorana. Ne vidi se nikakva druga promjena koja bi mogla nagrditi prostor.

Više nagrđuju talijanski kičasti restorani, zastavice, šalovi, suveniri kineskih prodavaonica, kombi-restorani itd. Ponovno smo, otkad je otvoren restoran McDonald’s obišli Borgo Pio i ulice oko Vatikana. McDonald’s (moram kazati kako ne volim hamburgere i ne odlazim u takve restorane) Borgo Pio najmanje nagrđuje vatikanski prostor. McDonald’s je bio pun gostiju, a okolni restorani bili su prazni. Možda je to i razlog tolikog prosvjeda, odnosno nisu li prosvjednici „u službi“ onih koji se plaše konkurencije.

No, na vatru polemika oko McDonald’sa bačeno je ulje otvaranjem trgovine majica i ostalih predmeta vezanih za Hard Rock u Ulici della Conciliazione. To je ona velika ulica koja vodi do Trga sv. Petra. U ovih nekoliko dana 2017. godine u prostorijama u kojima je bila jedna od desetak knjižara koje prodaju razne religijske knjige, postere i kalendare, otvorena je prodavaonica Hard Rock. Nije otvoren, također slavni, londonski restoran Hard Rock Cafe (u Rimu restoran postoji desetljećima u Ulici Veneto), već samo prodavaonica toga lanca, ali su i zbog toga pokrenute polemike. Ponovno iste priče: anglikanska trgovina izbacuje talijansku tradiciju itd. Bili smo i u trgovini Hard Rocka. Uredna, lijepo uređena, roba kvalitetna, sve čisto... Odmah do nje je i prodavaonica tzv. suvenira: kič, neurednost, prljavština... Ulica, Via Della Conciliazione, kao i sve okolne vatikanske ulice, pretvorene su u „suk“ (odnosno prostor za prodaju u raznim zemljama, posebno Maghreba, stalna tržnica) najgore vrste. Kombiji-štandovi ili samo nabacani suveniri na neki provizorni štand, roba proizvedena u Kini, prodavači iz raznih država, uglavnom bivši izbjeglice, bočica vode od pola litre stoji i do pet eura, sendviči ne baš lijepa izgleda i još goreg okusa...To svakako nije stari, povijesni dekor Rima, a ne bi trebao biti ni novi. Prosvjedi protiv McDonald’sa pokraj Vatikana vjerojatno nisu zbog zaštite Borga Pija, prljavog i s kineskim suvenirima, kakav je danas. No, postavlja se pitanje zašto se nije prosvjedovalo protiv drugih netalijanskih ili nerimskih trgovina i restorančića.

Moglo bi se zaključiti kako je riječ o ideološkom prosvjedu, i to upravo na mjestu koje će izazvati najveći odjek u svijetu. Jer, zašto se nije prosvjedovalo protiv ostalih 20 restorana McDonald’sa u Rimu? Vjerojatno zato što ne bi imali takav medijski rezultat kakav imaju ovi.

Ah da, i zgrada u kojoj je prodavaonica Hard Rocka je u vlasništvu Vatikana i u njoj također žive neki kardinali. Uostalom, 25% nekretnina u cijelome Rimu u vlasništvu je Vatikana. Na iznajmljivanje prostora McDonald’su ili Hard Rocku Vatikan će barem platiti porez i Rimu.

>> Preminuo Michael Jim Delligatti, tvorac legendarnog Big Maca

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije