Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 142
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
26.09.2016. u 20:55

Dodik je iskoristio simbolično pitanje kako bi si podigao politički rejting i prisilio oporbu u RS-u da ga slijedi, i to, što nije nevažno, tjedan dana uoči lokalnih izbora u BiH

Hoće li danas u Bosni i Hercegovini biti samo 26. rujna ili će se trakavica oko Dana Republike Srpske i poštovanja odluka Ustavnog suda BiH nastaviti i možda eskalirati, ovisi isključivo od domaćih političkih lidera, ali i predstavnika međunarodne zajednice koji još uvijek imaju snažan utjecaj na bh. institucije.

Ako je svrha cijele priče bila podići atmosferu i pokazati da se situacija u BiH i dva desetljeća nakon rata može dovesti do „zveckanja oružja“, onda je bez dvojbe cilj postignut. Zapravo su svi ključni igrači ostvarili svoje ciljeve. Milorad Dodik je održao referendum prkoseći bošnjačkom političkom vrhu, međunarodnoj zajednici pa i samoj Srbiji. Demonstrirao je snagu i spremnost da se odupre pokušajima ugrožavanja bilo čega što je RS dobio u Daytonu, uključujući i 9. siječnja kao Dan RS-a. Realno gledajući, takva intencija tihe promjene Daytonskog sporazuma postoji već dugo i Dodik joj je sada stao “na crtu”. Usput je iskoristio simbolično pitanje kako bi podigao svoj politički rejting i prisilio oporbu u RS-u da ga slijedi i to, što nije nimalo nevažno, tjedan dana pred lokalne izbore u BiH. 

Sličan rezultat, kada je ubiranje političkih bodova u vlastitom biračkom tijelu posrijedi, ostvario je i čelnik SDA i bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović. Vlastitu je oporbu nametanjem dramatičnosti situacije u vezi s referendumom u RS-u natjerao da se, umjesto rezultatima politike njegove (vladajuće) stranke, okrenu priči o „obrani države“. Dakle, s obzirom na to da su politički ciljevi ostvareni, vrijeme je da se BiH vrati stvarnim problemima i prioritetima. Avanture sa sankcijama ili pokušajima procesuiranja aktera referenduma mnogo su opasnije od ovoga čemu smo proteklih tjedana svjedočili. Zato bi ovu referendumsku priču danas trebalo zauvijek završiti.

>> Navijači Crvene zvezde poslali skandaloznu poruku uoči referenduma

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije